用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 做細女考小一,究竟難唔難?
go

做細女考小一,究竟難唔難?

As subject! Please sharing?

肯講野, 肯表達, 唔怕羞, 鬆容, 笑笑口 就好d

簽名被屏蔽

難唔難其實好睇小朋友既臨場表現, 住我隔離屋果小朋友十二月出世, 一定超細女啦, 佢把口好得架, 又唔怕羞, 結果佢考到協恩幼稚園k1
原帖由 ming2 於 09-3-4 19:59 發表

難唔難就視乎你想考邊d學校啦...傳統個d學校就應該會難d..因為始終呢d學校係睇小朋友0既年齡/吸收能力..好似培正咁,都暗底係要收大仔啦..

不過...如果係活動教學個d非傳統學校就應該唔難lor.(.因為我兩個 ...

咁叻?
以前不足六歲不用想呀!

原帖由 MimiCactus 於 09-3-8 10:22 發表
難唔難其實好睇小朋友既臨場表現, 住我隔離屋果小朋友十二月出世, 一定超細女啦, 佢把口好得架, 又唔怕羞, 結果佢考到協恩幼稚園k1

以前我都覺得冇所謂,但現在會建議等多一年做大女,因為啲家長好多都會咁安排,好似我仔仔,好似好叻考到間好學校,但入到去啲同學大部份都大你一年半載,高你一截,能力上點都有啲距離,如果你不是太緊張或要求高的就會好啲。

原帖由 bwmm 於 09-3-9 10:36 發表
咁叻?
以前不足六歲不用想呀!

ming 2,

想請教你兩個囡囡了那間入非傳統學校?

原帖由 ming2 於 09-3-4 19:59 發表

難唔難就視乎你想考邊d學校啦...傳統個d學校就應該會難d..因為始終呢d學校係睇小朋友0既年齡/吸收能力..好似培正咁,都暗底係要收大仔啦..

不過...如果係活動教學個d非傳統學校就應該唔難lor.(.因為我兩個 ...

簽名被屏蔽

培正& 女拔 都唔收細仔細女, 當然會有少少 例外, 但一般情況都係唔收.
其實仲有好多私校直資既學校, 有得選擇, 都要大仔,大女+!

優才 & 陳守仁, 兩間都好難入下, 但學校仍然唔介意收細仔細女.

原帖由 ming2 於 09-3-10 12:49 發表

tinkerbell2004

囡囡入左國際音小...(both are under age)