用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關派位后扣門事宜 !!
go

有關派位后扣門事宜 !! [複製鏈接]

想請問吓有經驗的媽媽/爸爸 :

今年係七月七日派位結果,七月九,十日係註冊日.

咁派得唔理想,係咪即日要去扣門取表格, 咁一般係咪即日/第二日就面試同埋有結果呢 ?
仲有扣門,可唔可以派位前先去拿定表格呢 ??

因為七月九/十日就要註冊, 如果冇消息係咪都要去註冊先呢 ????
唔該分享吓啦 !
   0    0    0    0

I also want to know the procedure, thanks!!

我都想知啊!是否每間中學都有扣門位?從哪裏知每間中學有幾多叩門位這些資料呢?有沒媽咪/爸爸可以分享吓!

轉載一篇舊post,看看可否幫到你們...

原帖由 wahyanpooh 於 08-10-13 13:41 發表
叩門需知

無論你是band 1 2 3的學生,都應該將派位分成三部曲:

1. 自行---搏高一班的中學。

2. 統一:
甲部--第1同乙部選擇一樣,第2 & 3填與第1選擇相同級數的中學,若無相同級數,就填兩間超級名校,好過留空。
乙部--第1選擇填心頭好,餘下盡量穩穩陣陣。

3. 叩門:
係我最想講,亦係最多家長忽略的,派位當天狼狽不堪,其實係無事前準備.....

中學的叩門位分"事前"及"事後"兩類,"事前"係學校已預定少量位for叩門用,而"事後"就係註冊完,部分學生無來註冊,餘額就會變成叩門位。

"事前"的學校通常會在派位前1-2星期前在網上公布詳程,部分則要電話查詢,一般派位當天中午前便截止申請。

之前,家長必須預備定多份履歷、相片及叩門信,若"事前"學校已放了報名表上網,便要預先填定。

派位當天,需分開兩條路線(事前、事後),小朋友跟"事前"路線行,因"事前"學校好可能即時面試,而"事後"的學校,即使電話亦表明無位,亦要將履歷、叩門信交到學校,以備可以填補缺席註冊的學位。

最後,家長需事前開解小朋友,強調派位某程度上講彩數,派得唔好只係唔好彩,叩門好易成功的....此舉是讓小朋友心理質素好些,叩門面試有較佳表現。

醒目開學勳章

hi,

thank you for yr sharing!!

yuk hei mum

原帖由 davidmimi 於 09-3-4 18:09 發表

very good sharing, thank you very much.

原帖由 davidmimi 於 09-3-4 18:09 發表
多一點努力 多一點回憶!

I suggest:
1. Call the school of your choice before July, ask them the details. They will tell you their arrangement.

2. Most school won't tell you their interview/entry exam arrangement immediately. Again, different school have their own arrangment. Some will send you a letter a few days later to inform you the exam date.

3. Don't worry. Make sure you have made several copies of your child's profilio. And have it handy.

Good Luck.

原帖由 KWOKTT 於 09-3-4 16:44 發表
想請問吓有經驗的媽媽/爸爸 :

今年係七月七日派位結果,七月九,十日係註冊日.

咁派得唔理想,係咪即日要去扣門取表格, 咁一般係咪即日/第二日就面試同埋有結果呢 ?
仲有扣門,可唔可以派位前先去拿定表格呢 ??

因為 ...

Thank you very much for your sharing.

多謝各位有經驗的爸媽.

仲想問 : -
咁係咪扣門仍未有結果時,都要先去已經派位的學校註冊呢??

咁好唔好拖到最后一日下午cut off time先去,因為仲想睇吓有冇機會.

另如果已經註冊,咁又收到有扣門成功, 咁應該點做??

唔好意思咁多問題,因為真係新手,同埋而家問定,費事到時"懵盛盛"

原帖由 KWOKTT 於 09-3-5 11:45 發表
多謝各位有經驗的爸媽.

仲想問 : -
咁係咪扣門仍未有結果時,都要先去已經派位的學校註冊呢??

咁好唔好拖到最后一日下午cut off time先去,因為仲想睇吓有冇機會.

另如果已經註冊,咁又收到有扣門成功,  ...

一定要去註冊先,若有其他學校收,去之前間學校取回註冊証交到新校便可以,7月後會大執位,好多人係轉3-4次架,未到9月都唔知返邊間架.
‹ 上一主題|下一主題