用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長學歷唔得見小1會否影響收生????
go

家長學歷唔得見小1會否影響收生????

阿仔今年入表小1, 間間學校都會見家長, 自己當然好想仔仔入到好學校, 但係自己會考都唔見得人, 若果interview用英文交談就大鑊!!點算???

As i know, some education centre have Interview training course for kids & parents.

Or go to book shop to find " Job interview" book for reference. For me, school interview like Job interview! not a big different. 甕

唔係間間學校都要見家長

申請小一時, so far 未見過有學校要求家長隨表格附上家長的會考證書, 連家長的學歷都唔係間間要求填寫

至於interview, 好多都有的選擇的, 用廣東話interview 的, 比比皆是

我覺得學校最主要係睇小朋友表現, 家長是否願意花時間培養孩子, 和是否和校方的理念配合等

放輕鬆一點, 自然的表現反而可能是至勝的地方!

祝你的孩子成功考入理想小學!

原帖由 WindyChow 於 09-3-4 15:29 發表
阿仔今年入表小1, 間間學校都會見家長, 自己當然好想仔仔入到好學校, 但係自己會考都唔見得人, 若果interview用英文交談就大鑊!!點算???

醒目開學勳章 王國長老

我女果時in左3間都無見過家長
(我寧願佢見了, 起碼自己可以掌握大局)
原帖由 KLLP 於 09-3-4 04:00 PM 發表
唔係間間學校都要見家長

申請小一時, so far 未見過有學校要求家長隨表格附上家長的會考證書, 連家長的學歷都唔係間間要求填寫

至於interview, 好多都有的選擇的, 用廣東話interview 的, 比比皆是

我覺得學校最主 ...

多謝你地, 我真係定左好多呀!!!

原帖由 KLLP 於 09-3-4 16:00 發表
唔係間間學校都要見家長

我覺得學校最主 ...

原帖由 WindyChow 於 09-3-4 15:29 發表

嘩唔好嚇人啦 !! 唔好話用英文, 用中文我都口窒窒. 驚過自己見工. 如果要 in 家長, 我驚唔係亞仔唔得, 係我唔得.

名校一定會 interview 家長,

只有 媽咪去成功機會減半
所以 daddy 一定要出現,  記著要帶身份証

因為3000份申請, 2900 位 daddy 會浦頭
家長, 小朋友都要好醒目

上個星期, 帶阿仔去ymca學游水, 聽到個小朋友入左男拔, 真係希望我個仔都入到!!但係一想到要見家長, 真係擔心, 我一年前已經比仔仔學游水, 現在已經第4級, 仲有學體操第2級, 劃畫, phonics, 英文班, 普通話, 柏思上小小莫札特, 但係佢都唔係好enjoy, 有時又話唔想返, 有時見佢又好似好開心, 有時我覺得自己好變態, 仲要自己老公唔係好支持, 成日話我點解要佢學乜.......!!!我心想, 佢而家唔學, 唔通等佢大d先至學就太late, 到時仲多homework, 而且未必聽我講, (書到用時方恨少) 我真係好明白, 我真係好想仔仔能夠比我訓練到自己知道讀書是為左佢, 係佢人生好重要既一部份!

原帖由 WindyChow 於 09-3-4 23:27 發表
上個星期, 帶阿仔去ymca學游水, 聽到個小朋友入左男拔, 真係希望我個仔都入到!!但係一想到要見家長, 真係擔心, 我一年前已經比仔仔學游水, 現在已經第4級, 仲有學體操第2級, 劃畫, phonics, 英文班, 普通話, 柏思上 ...

Windy 相逢恨晚, 我知道竅門. 男拔is excellent. You are very close !  What is the class of your 小朋友 ?  k3 ?

sec_hk
我個仔在st catherine讀k2(L5)
真係好想知! 如果方便可否幫幫手!
THANKS!!!!!

原帖由 sec-hk 於 09-3-5 00:11 發表

Windy 相逢恨晚, 我知道竅門. 男拔is excellent. You are very close !  What is the class of your 小朋友 ?  k3 ?

超級版主

原帖由 WindyChow 於 09-3-6 02:11 AM 發表
sec_hk
我個仔在st catherine讀k2(L5)
真係好想知! 如果方便可否幫幫手!
THANKS!!!!!

樓上個位係賣廣告,唔好上當。

Windy,

let me email you the 竅門 , absolutely FREE for U.  

If you feel disapointed, post your feeling on BK
公司秘書, 兩年前老板要我和artwork designer為佢個仔做portfo, 攪o店左. 可以搵我幫下手...

> 係賣廣告,唔好上當

pls see BK top banner, 2nd banner, 3rd banner, footer, left side, right side ... all are 廣告.

I posted I can help some parent to do portfolio, What's wrong ?
公司秘書, 兩年前老板要我和artwork designer為佢個仔做portfo, 攪o店左. 可以搵我幫下手...

You are not helping but doing business!  That's different.

不要给披着羊皮的狼欺骗!

原帖由 sec-hk 於 09-3-6 12:10 發表
> 係賣廣告,唔好上當

pls see BK top banner, 2nd banner, 3rd banner, footer, left side, right side ... all are 廣告.

I posted I can help some parent to do portfolio, What's wrong ?
:-D :-D :-D :-D

ok, I am not intend to cheat anyone. why so serious ?

I just saw some parent need someone help to do the portfolio.   I did it well for my boss 2 yrs ago.

How can I tell them ?  
do banner advertisment in BK ?

but it is not real bisiniess, it's just the part time work of mine and artwork designer.

超級版主

原帖由 sec-hk 於 09-3-6 12:58 PM 發表
ok, I am not intend to cheat anyone. why so serious ?

I just saw some parent need some one to help to do the portfolio.   I did it well for my boss 2 yrs ago.

How can I tell them ?  
do banner adver ...

總之你係度做任何有利益收入嘅活動就唔得架啦!你唔知bk版規,我地而家就講俾你聽。你係都要sell,我地就舉報你。
如果你俾錢係bk賣廣告,出左事都仲有bk知道所謂廣告商資料去協助追究或報警;私下交易出左事,有人唔認數、貨不對版、玩失蹤走佬等點追究?

上個星期, 帶阿仔去ymca學游水, 聽到個小朋友入左男拔, 真係希望我個仔都入到!!但係一想到要見家長, 真係擔心, 我一年前已經比仔仔學游水, 現在已經第4級, 仲有學體操第2級, 劃畫, phonics, 英文班, 普通話, 柏思上小小莫札特, 但係佢都唔係好enjoy, 有時又話唔想返, 有時見佢又好似好開心, 有時我覺得自己好變態, 仲要自己老公唔係好支持, 成日話我點解要佢學乜.......!!!我心想, 佢而家唔學, 唔通等佢大d先至學就太late, 到時仲多homework, 而且未必聽我講, (書到用時方恨少) 我真係好明白, 我真係好想仔仔能夠比我訓練到自己知道讀書是為左佢, 係佢人生好重要既一部份!

有時我覺得自己好變態, 仲要自己老公唔係好支持......

(書到用時方恨少) 我真係好明白, 我真係好想仔仔能夠比我訓練到自己知道讀書是為左佢, 係佢人生好重要既一部份!

如果單是為這樣 , 好多學校都可以做到你的要求,  況且你給兒子學那麼多興趣 , 又未必肯定收你兒子 , 弄到自己這樣又何苦呢 ??

召藥師
我無比email...因為portfolio係好個人, 我都無想過比錢去做, 不過我係想人家收我仔仔係因為佢有能力>>>>多謝你地, 你地好勁又知佢係sell我, 我真係......!!!!!
原帖由 召藥師 於 09-3-6 13:45 發表

總之你係度做任何有利益收入嘅活動就唔得架啦!你唔知bk版規,我地而家就講俾你聽。你係都要sell,我地就舉報你。
如果你俾錢係bk賣廣告,出左事都仲有bk知道所謂廣告商資料去協助追究或報警;私下交易出左事,有人唔認數、貨 ...

原帖由 WindyChow 於 09-3-7 00:01 發表
召藥師
我無比email...因為portfolio係好個人, 我都無想過比錢去做, 不過我係想人家收我仔仔係因為佢有能力>>>>多謝你地, 你地好勁又知佢係sell我, 我真係......!!!!!
...

一切順其自然, 有時太勉強亦都唔係一件好事. 我地做父母唔多唔少都會好主觀認為小朋友跟我地既安排一定係最好. 但到最後係點又有邊個知. 有時安排得太多太好, 小朋友就無左自己. 當然我而家都係學緊, 因為都真係好難. 努力啦

超級版主

原帖由 WindyChow 於 09-3-7 12:01 AM 發表
召藥師
...

因為佢係其他topic sell嘛,而且佢仲親口承認自己未做人阿媽,咁何來相逢恨晚呢?係呀,佢恨自己太遲遇上妳,冇得做妳生意

其實我覺得妳又唔駛咁緊張,學野多與少有時真係要睇小朋友本身興趣及能力,迫得太緊反而令佢地反感,認為係父母迫佢地學,冇左學下去嘅推動力。

我同老公都唔係大學生,唯有見咩學咩,多d睇書、報紙及科學雜誌,起碼keep住了解社會時事及生活科學知識,幫仔女去圖書館借書一齊睇當溫固知新。當然叫我用流利英語同人溝通就一定結舌。

我自己都打算幫細女報直資小學,我冇特別俾佢學野,自己平時教佢睇多d書認字、多d用英文及普通話教佢日常簡單應對,我做任何野只要佢有興趣就盡量俾佢參與一份(如整野食)、一齊唱歌(我發現佢喜歡唱歌,一教佢唱歌時,平時唔識認個d字佢一路睇一路認到哂).....,仲有我地一家會盡量抽空去接觸大自然,落田、去魚塘捉魚、行山等,俾對仔女有一定機會增進生活知識,因為到升上小學後佢地就會好唔得閒,邊度仲有咁多機會去玩。

大家都加油啦!希望大家小朋友都入到我地心儀嘅學校,入到去要再長期作戰。