用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家長學歷唔得見小1會否影響收生????
樓主: WindyChow
go

家長學歷唔得見小1會否影響收生???? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我個friend個仔拎過獎,重搵人做份profile好鬼貴,點知intrview時唔出聲,好多間都唔收
所以呢,講咁多做咩,最後都係睇小朋友表現,有錢冇錢,profile好靚唔靚都唔關事,唔通個profile整靚D就唔駛interview咩 ,有D interview時重要做paper,所以一齊都係靠個小朋友自己
不過題外話.....咩有錢人唔會上BK既咩?有錢定義係咩先? 我唔敢話自己好有錢,不過唔駛做要咩有咩,老公都係生意人,我唔覺上BK係冇錢人玩意,上黎Le到係因為想知多D,唔識又可以有人問,我有幾個friend都真係好有錢,佢地都成日上黎傾計,不過當然唔會同人講佢自己好有錢 ,唔好成日將有錢人就一定係咁......,冇錢人就一定又係咁..........,好無聊

原帖由 babygarden 於 09-3-11 11:42 發表

冇錯,講得好啱,最緊要就是面試嗰 part,就算小朋友有百般武藝,樣樣皆能,埋門一腳,臨場失準,最後始終都要落敗。

醒目開學勳章 王國長老

我都曾經有個有錢老闆娘
舊生annual dinner包檯俾applicants見校長, 名津校舊生會幹事介紹人去叩門, 約校董食飯, $700一個鐘學琴, 點樣入名幼稚園, 名幼稚園同名小學校長傾電話, 我見埋聽埋都唔少
老闆身邊有個人, 2公婆都係音樂家, 係傑青, 個女考小學時, 鋼琴已有5級程度, 超名校校長都肯就父母改interview日期, 人地要錢有錢要面有面, 又如何? 最後咪又唔收...........我讚成interview表現好緊要, d校長一年見千幾二千個, 一睇就知係龍定蛇, 份portfolio寫到識飛都無用!
原帖由 polarbb 於 09-3-11 01:08 PM 發表
我個friend個仔拎過獎,重搵人做份profile好鬼貴,點知intrview時唔出聲,好多間都唔收 http://qqface.knowsky.com/yct/yct%20(24).gif
所以呢,講咁多做咩,最後都係睇小 ...

醒目開學勳章

唔通識整靚D份profile就會飛天咩?米玩啦,除非你話你整份profile就唔駛interview就一定入緊某名校,如果唔係 , 睇佢出個D post都係推銷緊野,搵食都高明D啦
‹ 上一主題|下一主題