用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好後悔...內疚...及無奈...我好似害咗阿B...... ...
樓主: charmmykitty
go

好後悔...內疚...及無奈...我好似害咗阿B......

我阿女係2007年9月頭出世的, 第一間報名o既幼兒園就話我阿女太細連 interview o既機會都唔比, 當時收到信折開一睇o個一刻真係覺得有o的灰...

第一間就咁唔好彩, 交申請時又冇同我講有呢o的限制, 等我仲鬼死咁心急等通知 interview 的信 ...

之後諗反而覺得自己阿女咁正, 係佢地唔識貨走寶...

之不過後來我再同阿女 in. o左三間幼兒園, 三間都收o左, 有兩間仲係即刻知道結果呢! 我真係覺得試過失敗之後o既成功感覺很滿足呢! 亦都證明你o既努力係有回報的, 未到最後都唔可以輕易放棄!

唔收細 b 的大部份都係出名的學校, 如果普通啲或屋村啲既, 應該唔會咁, 因為佢地都怕收生不足.  而且有啲屋村學校的水平都唔低的.

對!對!對!我唔會放棄嘅,我會繼續努力,替阿b搵間好學校去彌補自己的「不足」!

希望我們一群「細b」爸媽可以得償所願啦!

原帖由 spmok1999 於 09-3-6 00:45 發表
我阿女係2007年9月頭出世的, 第一間報名o既幼兒園就話我阿女太細連 interview o既機會都唔比, 當時收到信折開一睇o個一刻真係覺得有o的灰...

第一間就咁唔好彩, 交申請時又冇同我講有呢o的限制, 等我仲 ...

「報讀學前班者其出生日期為2007年1月1日至8月31日」

我個女0707出世, 咪又係fail咗兩間...因為有太多人apply, 學校揀晒0701至0703學生...大多我覺得唔睇家境 (我個朋友父母都係醫生個女0706出世咪一樣唔收...), 只係2歲同2歲半真係0係照顧上差好遠, 比你都揀d易handle架啦...

佢地唔收我個女係佢地走寶啫...我唔覺得我個女唔夠醒喎...入唔到名幼兒園咪出年0黎過lor, 再唔得咪入普通d嘅跟住自己教多d lor...

唔洗愁喎

唔駛驚搵唔到學校, 好似方方咁
只需參加佢地個 PLAYGROUP, 便會直升其 2 歲班了

"本樂園之學童不需經面試可直升方方樂趣幼兒園"

原帖由 charmmykitty 於 09-3-6 15:33 發表
對!對!對!我唔會放棄嘅,我會繼續努力,替阿b搵間好學校去彌補自己的「不足」!

希望我們一群「細b」爸媽可以得償所願啦!

原帖由 biebiewu 於 09-3-5 00:53 發表
elmolly,

想問下你朋友如何同時 in PN & N class,
意思係填表寫晒 in PN & N class 當日一次 interview 就得...???
唔係好理解, & 可以咁做既咩???
因其實我覺得我囝其實剛剛響中間,2月份,
我有時會諗2.5歲讀N1好似 ...

我問左我朋友, 其實我叫佢自己上黎覆, 不過佢話驚比學校查. 佢話佢知樂基行政混亂, 所以無理照交兩份form, 博大霧, 因為學校當初係叫佢報k先, 因為都附合佢地入學要求. 跟住果日佢就上晝in K, 下晝in N.

如果你bb係2月b都無得揀, 一定要做大b, 如果插班讀k就好難有好"野", 而且有d方面都可能比其他06年既小朋友behind. 我個女係3月, 讀n時都會係2.5歲, 但我覺得佢d發現如果比其他小朋友advance或者一樣(至少唔會behind), 佢會有信心d, 我會prefer咁好d.

siupeg ,

「方方」好嗎?以前就好出名,但這裡很少人談及,哪一間分校/正校較好呢?

原帖由 siupeg 於 09-3-6 16:34 發表
唔駛驚搵唔到學校, 好似方方咁
只需參加佢地個 PLAYGROUP, 便會直升其 2 歲班了

"本樂園之學童不需經面試可直升方方樂趣幼兒園"

原帖由 charmmykitty 於 09-3-9 08:40 發表
siupeg ,

「方方」好嗎?以前就好出名,但這裡很少人談及,哪一間分校/正校較好呢?

方方應該ok 架!我姑仔個女係方方讀N1, 好like 返学,都学到好多字,講野又多左

我都唔係好知道方方好唔好, 不過 forum 中見好評多過劣評....我只去過太子道個間, 你可以去睇下先 la, 多個選擇 ma