用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 吸毒問題有幾嚴重?
go

吸毒問題有幾嚴重?

有無人可以話我知, 而家索k係唔係好平常!!!!!!!!!???????

上水有中學生索k, 今日睇新聞話沙田又有, 仲有關楚耀同衛詩, 佢地仲係早排"禁毒滅罪耀北區"既嘉賓, 仲扮晒野話遠離毒品...

我淨係知有乜辦法做父母嘅唔想盡辦法希望仔女可以入到band 1 中學.希望情況會好d乍

情况是比我哋想像中嚴重,但未致於咁廣泛,只不過 特別係Band3尾嘅學校最多case, 你試吓叫La Salle 或DB仔飲丸仔睇吓佢哋so 唔 so 你, 人生目標唔清楚嘅青年人較容易迷失, 我相信你和中學年代巳早聞,但只集中於課餘時間或在P塲有出現, 你回億一下,當年 甚麽是'10蚊3粒, 廿蚊半打'嘅東西。

-

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/hkcc/20090216.html

所以我個女派咗間band3時,我驚到不得了。
現在她在BAND 2 ,但我覺得D學生質素都有D懶散!

聽講上水官中果d學生可以如常返學, 睇報紙話學校會輔導佢地, 唔會罰佢地。

但係... 大家唔好罵我... 留呢d學生係學校, 怕唔怕影響其他學生?

原帖由 bikkibikki512 於 09-3-6 22:42 發表
聽講上水官中果d學生可以如常返學, 睇報紙話學校會輔導佢地, 唔會罰佢地。

但係... 大家唔好罵我... 留呢d學生係學校, 怕唔怕影響其他學生?

哈 我唔係罵你,但如果趕佢地出去,仲有邊d學校會收佢?

原帖由 bikkibikki512 於 09-3-6 22:42 發表

站在家長立場 , 你嘅諗法好正常 .

免死金牌 ----------------有教無類 .

香港現在好注重人人平等,人權,自由,公義,既然我們社會是傾向這樣,我們亦要為此而負責,想辦法點教好他們,點照顧他們。

呢個社會真有點.....,既然著重人人平等,為何犯事既要出盡資源想辦法教好,而安份守己就被忽略?
(個人感覺)

為青年提供戒毒服務的基督教正生書院校長陳兆焯昨表示校園濫藥問題已達非常惡劣程度。.........現年廿五歲的黃榮生昨於同一場合透露,他原於英文中學就讀,但因在校外誤交損友,早於中一首次接觸冰毒,而他亦非校內唯一吸毒者,他知悉吸毒的同學亦有七至八人。及後他轉到第三組別學校就讀,他表示,至少有十多名學生均有吸毒習慣,惟教師未有察覺。

http://www.rthk.org.hk/rthk/tv/city_forum/20090308.html

贊同驗毒計畫

你唔好以為band 1 中學就無, 一樣有!!!!不過唔係好多學生係咁, 都有1-2個度

咁當然band 1 學校學壞既機會較band 3少好多啦, 所以D家長咪想囝囡入band 1 學校囉

原帖由 PoYi723 於 09-3-4 00:27 發表
我淨係知有乜辦法做父母嘅唔想盡辦法希望仔女可以入到band 1 中學.希望情況會好d乍

原帖由 beaclem 於 09-3-19 16:36 發表
你唔好以為band 1 中學就無, 一樣有!!!!不過唔係好多學生係咁, 都有1-2個度

咁當然band 1 學校學壞既機會較band 3少好多啦, 所以D家長咪想囝囡入band 1 學校囉

...

國際學校都有學生有吸食毒品, 所以唔單係 band 3 學校囉, 每個 banding 都有機會有呢d問題學校, 只係嚴唔嚴重, 學校會否呈佈.