用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我個囡對英文好似文盲一樣
樓主: Erco
go

我個囡對英文好似文盲一樣

Dear Ylmbee,

Could you please tell me which one centre taking for english course <

原帖由 YLMBEE 於 09-3-4 13:55 發表
我都覺得語文真係要浸噃嚟, 我囝囝現在九歲, 佢大約三歲
開始出去D鬼佬教既補習社學英文至依家, 所以佢D英文比較好, 但可能我地太着重佢D英文, 相反佢D中文就好差. ...

momsusan,

我個仔小四,英文都很弱.他已學完拼音,寸字有進步,但現在學校著重文法,他的文法很亂,所以常常很低分.

原帖由 momsusan 於 09-4-21 11:17 發表
我女女由P1開始就唔單只好似英文盲,佢仲同我講好唔鍾意讀書,我問佢唔讀書,第時賺唔到錢點算?佢答我瞓街,我問佢你唔怕同學仔見到你瞓街而笑你呀,佢答我同學仔到時都唔認得佢啦。

見女女咁,我好唔開心,佢考試測驗,我 ...

簽名被屏蔽

ALAL,
係呀,我女女又係小四,以前成日錯"加s",佢竟然會0係ed後加s,你話幾離譜。佢作文d tense又係大混亂,一時present, 一時past,將present tense同past tense攪錯晒,我同佢講左n次,佢都係咁錯。自從佢上幾個月轉左補習老師,佢依家終於錯少好多。

所以,我覺得老師同把英文融入生活同樣重要,缺一不可lor。我依家晚晚同佢睇一陣英文卡通先去瞓架。

英文融入生活絕對是最有效方法, 我小朋友已經是好例子, 串字TENSE 已可以好自然地講出, 寫出.,..希望大家繼續為小朋友努力, 可揀選最合適的方法LA

原帖由 momsusan 於 09-4-22 23:54 發表
ALAL,
係呀,我女女又係小四,以前成日錯"加s",佢竟然會0係ed後加s,你話幾離譜。佢作文d tense又係大混亂,一時present, 一時past,將present tense同past tense攪錯晒,我同佢講左n次,佢都係咁錯。自從佢上幾個月轉左補 ...

momsusan,

我個仔都會在past tense 前加 is, 因為禾 is excited 等形容詞打亂了。

原帖由 momsusan 於 09-4-22 23:54 發表
ALAL,
係呀,我女女又係小四,以前成日錯"加s",佢竟然會0係ed後加s,你話幾離譜。佢作文d tense又係大混亂,一時present, 一時past,將present tense同past tense攪錯晒,我同佢講左n次,佢都係咁錯。自從佢上幾個月轉左補 ...

hi
our dagher before sthe english in not good enough,but this year i goto causeway bay english
centre she improve more than before ,befor her grammer so bad but now she follow this teacher the tense can easy to remember have a hits

hilouey
原帖由 ALAL 於 09-4-24 10:43 發表
momsusan,

我個仔都會在past tense 前加 is, 因為禾 is excited 等形容詞打亂了。

原帖由 tommy媽咪 於 09-4-17 23:47 發表
比個超正website幫下你
www.starfall.com(有發聲教英文)

Thank you!

我覺得學英文~唔係一兩日ge事黎~最重要都要從根本學起~我個仔都係咁~起初對英文一d興趣都無~叫佢學又無心機~於是我幫佢報左個專科班~宜家佢d英文都進步左~哈哈~我都放心d~

比佢讀去讀英文補習,但唔好比鬼佬教,我個仔當初比鬼佬教,唔明唔敢問,攪到佢仲反感,而家比佢於英文專科補,成績仲進步左!

回覆 1# Erco 的文章

如果真係想學grammar都係唔好搵鬼佬教, 不過如果想練習聽同講, 鬼佬教就有好處, 發音會好d.

原帖由 mushroomcat821 於 09-5-19 00:55 發表
比佢讀去讀英文補習,但唔好比鬼佬教,我個仔當初比鬼佬教,唔明唔敢問,攪到佢仲反感,而家比佢於英文專科補,成績仲進步左!

Dear YLMBEE,

Could u pls send which one turtor centre for your son to take ?

原帖由 YLMBEE 於 09-3-4 13:55 發表
我都覺得語文真係要浸噃嚟, 我囝囝現在九歲, 佢大約三歲
開始出去D鬼佬教既補習社學英文至依家, 所以佢D英文比較好, 但可能我地太着重佢D英文, 相反佢D中文就好差. ...