用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你哋點教子女學英文呢
樓主: babytowe18
go

你哋點教子女學英文呢 [複製鏈接]

momsusan:
可唔可以請你簡單講吓要點做「透過睇英文卡通學生字同練listening既方法」呢 Thanks!

原帖由 momsusan 於 09-4-6 00:17 發表
我買過disney套碟,又買個phonics碟,又俾女女出去上英文班同記憶班。結論係女女睇碟都算學到小小,英X協會既英文班,由外國人教,上完佢都唔知個老師講咩,即係學唔到。10幾人一班既補習社英文班,d老師原來只係F.7/大專生 ...

dear mamimeowmeow,

可否PM你及你女女的英文老師資料給我.

TKS~

原帖由 mamimeowmeow 於 09-3-6 16:18 發表
如果你英文ok,咁你就應該同佢講英文,但係我英文唔係好流利,所以我就凈係教英文生字例如water,clap hand咁。
由於我英文唔好,我個小朋友就有跟私人老師學英文phonics同conversation。我自己都有跟老師學埋一份。

我問老師 ...

Watch english TV, it's easy

mamimeowmeow,

可否PM你女女的英文老師資料給我.

TKS~

我想請教一下:

我仔仔而家19個月大, 平時我地會同佢地講廣東話同英文, 佢而家都未識講野, 淨係Baba, Mama...可能就係因為我地同個工人姐姐都成日犯左大家所講既錯誤:翻譯、中英夾雜...等等..

我想佢今年考K1英普班, 咁我而家仲好唔好教埋佢PTH呢﹖如果可以, 應該點做佢先唔會confuse呢﹖

希望各位Mama們指點一下。

THANKS!

如果細細個就教佢甚麼語言,佢都會學得好好,因為用左這種語言來思考,跟住會講返出來,所以教英文就會以英文為思考模式,講到一番流利英語,不過講中文就會慢慢慢及吞吞吐吐。

至於將來會講中文,十個有九個家長都話唔會再有興趣。
‹ 上一主題|下一主題