用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 A仔轉工人會否好難攪?????
go

A仔轉工人會否好難攪????? [複製鏈接]

我6月中要換工人, 好驚亞仔唔跟, 由其A仔, 驚佢地好執著邊個湊開唔肯跟新工人, 你地有冇相關經驗???
   0    0    0    0

放心...最重要嘅唔係亞仔A唔A,而係个新工人有否愛心...我初初換時也很担心,小兒那時才2歲,無語言,剛被diagnose 是Autism, 舊工人又棄我而去,誰知新工人亞仔第3天己給她餵反,10天後還kiss她...正因為新工人夠talkative..亞仔語言進步很多...

Agree wtih ahjoechan. My son did not fuss after the change of the new maid. I think Mom being there still is important to our son. My son after 4 years, is still remembering the old maid esp when he sees her in the old photos.

原帖由 ahjoechan 於 09-3-3 20:40 發表
放心...最重要嘅唔係亞仔A唔A,而係个新工人有否愛心...我初初換時也很担心,小兒那時才2歲,無語言,剛被diagnose 是Autism, 舊工人又棄我而去,誰知新工人亞仔第3天己給她餵反,10天後還kiss她...正因為新工人夠talkativ ...

我半年內換左兩個添呀!

每一次換工人阿囝都超難攪,佢需要大約兩個月左右先回復原形。

不過你要換都要必經呢個時間,同埋工人唔會跟你地一世…

慢慢黎啦!希望你搵到個有愛心既工人啦!

我就未有咁好命搵到個好工人嘞…哈!唯有自己跟多幾眼囉!

good luck!

你有好工人介紹嗎?

你就好彩了, 我以前的工人很好, 很健談, 很鍚我個仔, 但我因一些不重要的原因, 我不與她續約, 之後, 我換了3個工人, 都不好, 而家呢個, 只做家務, 有時間都入廚房,逃避照顧我個仔, 我覺得好心傷,我覺得真很難搵到人鍚我個仔。我真的很後悔不與那個菲傭續約,請問你哋有沒有好介紹, 有愛心, 健談的工人, 家務做得不太好都不要緊。一個好工人, 不但可幫我個仔, 更幫我減輕不少壓力。

原帖由 ahjoechan 於 09-3-3 20:40 發表

放心...最重要嘅唔係亞仔A唔A,而係个新工人有否愛心...我初初換時也很担心,小兒那時才2歲,無語言,剛被diagnose 是Autism, 舊工人又棄我而去,誰知新工人亞仔第3天己給她餵反,10天後還kiss她...正因為新工人夠talkativ ...

係呀, 我而家呢個工人真係好鍚我亞仔.
奈何因印尼真係好多野等住佢處理, 唔走唔得.
佢已介紹左個朋友比我, 佢叫我放心, 佢朋友好好, 好錫細路.
與其我要去搵過個唔知咩人, 不如用佢朋友啦, 起碼有番少少信心先.
好工人一定要留...
佢都話攪掂晒印尼D野一定會返HK搵我,我亦承諾會用番佢, 到時我再將佢朋友介紹比人啦.

原帖由 fykwok 於 09-3-16 16:08 發表
你就好彩了, 我以前的工人很好, 很健談, 很鍚我個仔, 但我因一些不重要的原因, 我不與她續約, 之後, 我換了3個工人, 都不好, 而家呢個, 只做家務, 有時間都入廚房,逃避照顧我個仔, 我覺得好心傷,我覺得真很難搵到人鍚 ...
‹ 上一主題|下一主題