用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有些媽咪好自私
樓主: vickycheung36
go

有些媽咪好自私 [複製鏈接]

原帖由 davidmimi 於 09-3-5 12:39 發表

互聯網係將人性醜惡一面盡情表露出來的.

極之同意!

原帖由 davidmimi 於 09-4-8 10:12 發表
現在係bk真係好難暢所欲言,好似 九華, 英華, SPCC 講親都係罵戰收場....前排又...

每次打post都要想想會唔會得罪人...好無癮.

同意 ! 我都唔想無意間得罪人地  !

回覆 # 的文章

別氣餒!我可是因各位開竅,早排自行時不知方向,靠若藍一語點醒。

回覆 # 的文章

請各位好心提點,別封筆!

其實我哋唔駛理一D唔講道理的人, 做番自已咪得囉, 只要想幫人, 就事實勝於雄辯架啦!!

我都同意漢堡包的說法

原帖由 loksun 於 09-4-19 17:29 發表
其實我哋唔駛理一D唔講道理的人, 做番自已咪得囉, 只要想幫人, 就事實勝於雄辯架啦!!

有時真係唔還口條氣唔順架,你唔出聲就係咁插你,仲唔止1個人,係成群人....宜家都係唔鬼答post,費時拿氣來激!!

我都明白你的心情, 但你唔好再咁嬲啦!!

原帖由 davidmimi 於 09-4-19 18:24 發表

有時真係唔還口條氣唔順架,你唔出聲就係咁插你,仲唔止1個人,係成群人....宜家都係唔鬼答post,費時拿氣來激!!

原帖由 davidmimi 於 09-4-8 10:12 發表
現在係bk真係好難暢所欲言,好似 九華, 英華, SPCC 講親都係罵戰收場....前排又...

每次打post都要想想會唔會得罪人...好無癮.

非常同意!
真係比你令我有感而發!
多年前bk前身即mybaby,我已開始參與討論區,當時真係好開心,人幫我,我幫人,知無不說,週圍收風,互相搵料,互相交換.真誠相待,每日必到,唔係就心癢癢!
但幾年前開,發覺大家交換所見所聞,會得到不同回應,有時真係好唔開心,試過為此失眠,跟著只看而不答,慢慢學識放開後,我用反問句來引出答案,因為係bk好難直話直說,實在太多人愛聽好話,或者這就是保護主意吧!
在這半年都很少看bk,甚至少之又少的回應,今日見到此topic,一時感觸多了口水,真對不起

這種情況, 何止bk, 有許多媽咪網站一樣如是.
網上情宜都是虛幻的.
充滿偷窺, 嫉妒, 攻擊, 單打, 搬弄是非, 更有人為求自保, 為著既有利益, 埋沒良知, 口是心非, 拍馬屁. 這些是朋友嗎?!!
太多人性的醜惡了!
有時間不如約三五知己, 見見面, 談談心, 來得實際.
是有感而發!

因為我是新加入BK,我唔清楚之前發生什麼事?但係如果為咗一D無聊自私的家長,而令到各位有心人唔開心的話,跟本唔需要理會。我的小朋友今年升中,之前選擇學校時非常旁惶,多得各位家長意見,由其khmama,所以各位BK家長唔好因為她/他們意見唔啱睇就攻擊,她/他們是義務沒有叫你們入來的。

原帖由 tinetinew 於 09-3-5 11:48 發表
hi,

如果你可以找到佢(007)嘅post,你可以知道佢真係用心嚟幫人,意見亦中肯,最緊要係幫到大家!佢唔再回應,或多真係我哋呢班daddy,mani嘅損失!

yuk hei mum

...

係呀 ~ 我都係 007 年代開始入 bk, 好同意007係升中家長嘅明燈,好多謝佢曾經係bk作出嘅貢獻!淨係睇佢嘅回應,已經獲益良多!
自從 007 消失之後,我都好少入 bk,更加唔敢隨便留言 ....

我想多口講多句 ~ 007 係堂堂男子漢, 唔係媽咪嚟架

原帖由 davidmimi 於 09-3-5 11:03 發表
在BK,當然有人心存自私,但即使用豁達的心去講去答,下場亦不一定好的...

我敢講,若你以過來人身份,回答升中問題超過20題,你可能有班fans,但亦形成一班唔妥你的人,因為你的回應中,必定有A學校較B學校好,C D E學校校風 ...

007嫂身體出了問題, 年初見到007開了topic問有關 cancer 之問題, 有心人向他問候一下...

希望7嫂早日康復啦...
‹ 上一主題|下一主題