用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 讀緊SFA或考慮入讀,都唔該提供一下…
go

讀緊SFA或考慮入讀,都唔該提供一下…

小弟經常見有家長話讀SFA追功課好辛苦,但又有部份話可以應付;小弟一直想,主觀因素除了是小朋友的資質外,客觀因素是否與小朋友來自何種教學模式的幼稚園有關呢?

在學的家長可否提供一下你們的小朋友是來自傳統教學的幼稚園,還是活動教學的幼稚園呢?而你覺得你的小朋友追功課是否吃力,還是應付有餘呢?

這樣做法是好讓小弟,及一班仍在十五十六的家長們多點資料考慮自己的小朋友是否適合SFA。
謝謝幫忙!

Hi newfather,

你所聽及分析都對, 以我少少資料希望可幫到你 :
我大B由傳统幼稚園上, 他又屬於肯聽教, 肯讀, 肯做額外練習, 肯自學, 資質OK。所以他成績算好, 也彼輕鬆, 他也很喜歡SFA, 叫他走也不大願意。
但我細B下年也開始要考小一啦。我husband話唔好揀SFA, 因她唔同大嗰個肯聽教......, 細B現在活動教幼, 好多時要回家再教多一次。我都担心跟唔到時就苦了........幸好還有多半年給我再觀察細B。所以細B未必揀SFA, 要因應資質。
總括SFA是錯的學校, 但正如你自已的分析。

以上純本人的感覺, FnDmum

原帖由 newfather 於 09-3-2 22:38 發表
小弟經常見有家長話讀SFA追功課好辛苦,但又有部份話可以應付;小弟一直想,主觀因素除了是小朋友的資質外,客觀因素是否與小朋友來自何種教學模式的幼稚園有關呢?

在學的家長可否提供一下你們的小朋友是來自傳統教學的幼稚 ...

Will that be hard for kids from 活動教學Kindergarten?

我同意FnDmum的講法, 讀SFA 都要有一定的資質, 不然, 會讀得好辛苦. 而唔係由邊間幼稚園上既問題, 真係要衡量吓, 小朋友有冇能力跟得上, 有能力的小朋友, 當然會讀得開心, 反之, 好辛苦兼夾打擊了自信, 要認真的考慮

原帖由 elizatyy 於 09-3-19 18:57 發表
Will that be hard for kids from 活動教學Kindergarten?

原帖由 odelia_ho 於 09-3-25 10:49 發表
我同意FnDmum的講法, 讀SFA 都要有一定的資質, 不然, 會讀得好辛苦. 而唔係由邊間幼稚園上既問題, 真係要衡量吓, 小朋友有冇能力跟得上, 有能力的小朋友, 當然會讀得開心, 反之, 好辛苦兼夾打擊了自信, 要認真的考慮 ...

很同意各家長意見, 做家長的一定想自己小朋友學的比人多, 能力比人好, 但見到SFA的ENG LIT, 高2級的GRAMMAR 及英常, 會反問小學生是否要學這麼深呢?  
如果SFA有自己的英中, 一路上中學也比人強, 你會覺得值.  但深水埗區的英中, 有那一間是會跟到SFA的程度, 女學生只有上智可跟SFA同LEVEL, 但男學生????  校長說他區, 又有多少個學生能考上第一輪的自選?  除非你是TOP OF THE TOP, 如你在SFA考80/160 與其他政府/津貼小學首5名, 你估名英中會INTERVIEW那1個, 但在SFA考80也不是EASY,四科要有3科是A(以SFA的程度), 會這樣想如在他校已是TOP OF THE TOP, 選校會比較在SFA多.

Hi,

makjenny正正說出升中的問題, 即小朋友是top ten of the form 也可能未必能去到想選的中學, 還要看面試, 技能, 各方面。非常不明白為何教區取消建聯系中學的計劃, 而校長滿有信心對本校的學生在自選己能勝出的看法, 實在須要過來人分亨結果如何。
所見由2年級起, 己有家長担心升中問題, 亦開始加強裝備, 不知道對小朋友是好還是壞事呢!

其實所謂高1-2級的教法, 只是剛開始在一年級須要特別協助, 之後都問題不太大。有些小朋友在3年級己能同時運用大,中,小括號計算一條數學文字題。亦有在低班已學了一遍小六以下的Grammar。這些都是自學或家長教, 學得快並不代表(着數), 也不須太担心跟不上, 只要家長肯付出, 而小朋友又受教, 問題不太大吧。

只是, 在升中時我們的小朋友比別校的學生較辛苦, 須耍用實力去爭取面試。
FnDmum

原帖由 makjenny 於 09-5-6 11:30 發表

很同意各家長意見, 做家長的一定想自己小朋友學的比人多, 能力比人好, 但見到SFA的ENG LIT, 高2級的GRAMMAR 及英常, 會反問小學生是否要學這麼深呢?  
如果SFA有自己的英中, 一路上中學也比人強, 你會覺得值.  但 ...

其實小朋友是否跟得上,真是有好多方便的, 讀傳統的幼稚園,無疑是會令他在小一比較快適應, 但當各小朋友都適應晒時,在小二的名次排行,又會是另一翻局面.所以我個人應為,若小朋友是自己平常地考入去的 (即是沒有試前催谷,沒有什麼特訓準備....等等),家長對傳統學習不抗拒的話, 可以不防一試, 不要顧慮太多了,小朋友的適應能力,有時家長未必能預計的.(考入去比較難,轉出來比較易)

我個小朋友今年小五, 評心而論, SFA低小的老師,大多好好,好容易令小朋友喜歡上堂(但當然正如各學校一樣,不是每一個都好易令人接受的), 高小的學生,好多時都係要自發去讀的.

五年的經驗內,有同學仔讀左一年,家長唔喜歡傳統轉去讀國際,亦有讀到小五,成績突然下跌, 家長太擔心,即轉去一間有聯係中學的普通小學,以防萬一 (小五下學期都可以轉到校),當然都有好多,在低小時,偶有一次成績考得特別好,即轉去DBS/LS...等有中學的學校, 樣樣情況都有,所以若只是擔心個小朋友讀唔讀得上,倒不如俾個機會佢試下啦(當然大前提係,家長本身要喜歡SFA先啦).

其實SFA都有好多缺點的,例如 : 硬件不及其他學校, 某些老師又....不過好處都有好多,例如 :令大多小朋友都愛上閱讀,比較主動, 提供好多活動比小朋友參與 (但當然要小朋友自己主動參與,先可以學到野的,因為學校係唔會迫你去參加活動的). 經過多年的累積,小朋友的普通話, 英語表達,的確比較有成績的. 對我個小朋友來說,係得多過失的.大部份的同學仔都處事能力都好好的.

如能力不及的, 小三前已經走了, 留在sfa的一定是有能力的, 也會比其他小學學生成績好.  但升中問題也會比其他小學學生困難(如九龍城區), 所以話不成正比.

當然升中後會比其他學生易適應, 但如果所升的中學程度不高, 壓力沒有, 而小朋友的進步空間相對會慢或不多.  這正是關健之一, 如有直屬或聯繫之中學涵接, 我相問題是會有很大幫助!

newfather,

Please check PM

I am 5c 的 同學 !            但係GS雖然係Eng , 但係都好easy 等小朋友續步熟識 !

仲有一邊玩遊戲一邊學習,唔會好辛苦 !
所以sfa好好 !

D功課得1,2 樣的 ! 都有時間溫書 !

希望我下年度見到你的小朋友啦 !
大家每天開心上學 !! ^^

我係 SFA  5C Kobby !

咁為什麼時常都聽到有些家長說小朋友和家長都好辛苦, 每天最少有七,八樣功課, 又要預課.  等我真係好鬼擔心.
原帖由 開.心 於 09-6-8 12:39 發表
I am 5c 的 同學 !            但係GS雖然係Eng , 但係都好easy 等小朋友續步熟識 !

所以sfa好好 !

...

小兒係今年的小六學生, 大部份同學都有著落。
如果你係TOP TEN OF THE FORM, 可以話去邊都無問題,
以我親身觀察, TOP THIRTY OF THE FORM, 傳統名津直資好有機,   女生的話就更可放心, TOP FIFTY 都好有機去名直資, 去到更後GOOD HOPE 都收。 唔想去直資又可抽上智, 女生只要係BAND 1 都可好放心。 男生就想去ST JOSEPH COLLEGE, 華仁, 呢兩間校長係有推薦, 但我觀察應該要TOP 40 才會被校長推薦去九華, ST JOSEPH 的話要TOP 30 , 林護都有推薦, 但呢間我唔清楚。  
所以男仔好成績的多數去ST JOSEPH COLLEGE, 九華, 因已應承校長去這兩間其中一間, 自然就唔會去直資INTERVIEW。 跟ST JO 有關連都係近兩界的事。

有三科主科A都未必會考得前, 一定一定要數學拿A才會 FORM TOP 30。 這情況在所有小學係一樣, 而SFA 科數唔淺,
但我真係好欣賞SFA 教數學的方法, 學校有思維功作紙, 概念題, 題目出得好好。 平日有英文數加插在課程中,  EXAM 就考中文數, 去到P 6 後期英數又會加重, 今次TERM 3 考的是英數。 英數對升中有好大幫助, 有些人打算七月去扣門, 好多中學都係考英數, 所以SFA 學生扣門成功機會都好大。

中文科我都好欣賞,  中文老師好有心機, 反而英文科就普通, 又走了兩個好好的英文教師, 可能學校覺得自己學生英文已經好好, 反而有點不在乎。 至於英文常識其實係幾科中最最易讀兼易拿分。 其他家長好有可能係溫書方法錯了, 因主要係要明白內容, 要串的都是WORKBOOK 的LONG QUESTIONS, 而所謂LONG QUESTIONS 都只係LISTING 幾個POINT 罷了。

見有個網站時常答錯SFA的問題, 話SFA係4測4考, 真係錯了好多年, SFA全學年只有三次考試, 其他測驗一律不計分。

SFA 係有好多課外活動, 就只看你有無時間, 老師帶活動係好辛苦, 尤其是出外遊學團, 連小三學生都有份, 你可想像老師的付出。 還有資優活動, 義功組...   

我好少說那麼多, 但小兒快要畢業, 係非常唔捨得母校, 老師同學都實在太好。 所以為小兒母校說幾句。

以後有機會再說吧。

呀~呢位自稱SFA同學你究竟係悶得濟定點呢?? 咁得閒成日上嚟既??mouth:" /> 真係每天2 樣功課咁少??   加上你答親啲答案又冇說服力喎!!! 究竟你咩目的呢吓?? 係咪真係SFA學生嚟架你?!  麻煩你幫吾到大家解決問題嘅同時,仲要响度混淆大家視聽好冇??   
原帖由 開.心 於 09-6-8 12:39 發表

所以sfa好好 !

...

L

Hello Icygrey,

你好, 看過你的話, 真的很感動, 感覺沒有為小兒選擇錯誤, 謝謝你!!! 小兒是09的P1學生, 有沒有要注意和準備的?

原帖由 ICYGREY 於 09-6-11 01:33 發表
小兒係今年的小六學生, 大部份同學都有著落。
如果你係TOP TEN OF THE FORM, 可以話去邊都無問題,
以我親身觀察, TOP THIRTY OF THE FORM, 傳統名津直資好有機,   女生的話就更可放心, TOP FIFTY 都好有機去名直資, ...

簽名被屏蔽

回覆 1# nicki 的文章

或者係呢個原因都一點也不出奇~~不過呢位人兄冇提及任何原因..我們家長又點會諗到呀??唔清楚既我覺得可以直接答唔知,唔鼓勵佢每個SFA既TOPIC都答啲唔答啲, 都唔知究竟真定假..!!
  L

原帖由 Nicolelau 於 09-6-15 22:06 發表
Hello Icygrey,

你好, 看過你的話, 真的很感動, 感覺沒有為小兒選擇錯誤, 謝謝你!!! 小兒是09的P1學生, 有沒有要注意和準備的?

你仔仔小一, 你自己有時間跟下功課, 陪佢溫下書, 應該無問題, 況且學校內聯網每日可check 功課, 就算細路無寫手冊, 都無借口唔做。 我諗最緊要教個細路對師長, 同學有禮貌, 人際關係好, 緊要過成績。

有一樣差點唔記得, 學校exam 唔會派卷, 我從來未查過卷, 聽講就算查卷, 都係老師拿著份卷跟你說孩子寫錯甚麼, 唔會俾份卷你睇, 祥情我真係唔知。
而學校 assessment 的卷會派番俾你, 你可從中參考學校exam會點考。 孩子考完exam, 可以即刻問番佢考過d咩, 咁你下次溫習就會更易把握。

原帖由 研一 於 09-6-15 23:11 發表
或者係呢個原因都一點也不出奇~~不過呢位人兄冇提及任何原因..我們家長又點會諗到呀??唔清楚既我覺得可以直接答唔知,唔鼓勵佢每個SFA既TOPIC都答啲唔答啲, 都唔知究竟真定假..!! ...

我諗佢真係細路來的, 哈哈, kobby: 唔好黎babykingdom喇, 呢度龍潭虎穴, 唔好玩o架。

開心農場又好 ..龍潭虎穴都好, 都贊成小朋友去面對,而不是逃避!!
所以小Kobby嗎?任何討論區都會歡迎肯為進步而付出的人. 因為這麼一點批評便叫你們去逃避,這樣對待事情..不只令到小朋友捐失平反的機會和表達能力欠佳之外?還當遇到問題時即時選擇逃避,就不得了啦~呢個世界冇可能個個都向你講甜言蜜語架嘛!! 大人如果真的希望小朋友好既?? 就唔會阻止他們上嚟一齊討論嘅!! 希望有機會再傾丫~~ 講完嘞!!!

L