用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見
樓主: frankie54524
go

家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見 [複製鏈接]

原帖由 Gar 於 09-3-5 16:58 發表

如果係女仔, 就算入唔到協恩, 34 網都有好多學校可以選. 我諗靈光排第 2 都應該可以入到. 因實在唔多人提. 妳可以開個 Topic 講靈光, 睇下有咩回應. 可能又有新發現. ...

我打算在9月左右搵日直頭去靈光問吓啲家長

超級版主

原帖由 bread 於 09-3-6 01:36 PM 發表

我打算在9月左右搵日直頭去靈光問吓啲家長

咁麻煩你到時可唔可以上來報料呀?我日日照顧兩個好難帶住佢地四圍去睇學校。

原帖由 召藥師 於 09-3-6 14:03 發表

咁麻煩你到時可唔可以上來報料呀?我日日照顧兩個好難帶住佢地四圍去睇學校。

當然冇問題啦, 希望到時大家可交流意見.
另我好欣賞妳的廚藝

超級版主

原帖由 bread 於 09-3-6 04:48 PM 發表

當然冇問題啦, 希望到時大家可交流意見.
另我好欣賞妳的廚藝

多謝!都係為三餐0者
我住個頭近農小、基道、協恩同獻主會新校,以我暫時觀察,除女校外其餘3間小學學生校外表現尚待改善,協恩d女生出到來真係好乖唔會追逐或大叫,其他就......可能男仔係活躍d啦。

原帖由 召藥師 於 09-3-5 17:31 發表

如果入唔到協恩,靈光放第二都應該入到。
但我地仔女依一屇會行小班,好多野都係未知之數......。

我識個朋友個妹讀靈x考全級頭十名, 中學入到丘佐榮, 同屆有7個(大概, 唔係好記得), 中一第一次考試, 佢妹妹是好個d都有一科不合格, 其他有d3科不合格, 我朋友講個時佢地成班好down, 其實小學有幾多%入到英中唔一定重要, 問題係跟唔跟得上先重要
以上都係朋友講, 不是第一身, 可能與事實有出入, 不喜勿插

醒目開學勳章

原帖由 召藥師 於 09-3-6 16:54 發表

多謝!都係為三餐0者
我住個頭近農小、基道、協恩同獻主會新校,以我暫時觀察,除女校外其餘3間小學學生校外表現尚待改善,協恩d女生出到來真係好乖唔會追逐或大叫,其他就......可能男仔係活躍d啦。 ...

召藥師:

即係農小d學生都唔係好乖, 咁馬頭涌官立d 學生呢 ?? 我心儀馬頭涌同陳瑞祺, 唔知揀邊間好d ??
如果第2round , 第一志願揀馬頭涌官立, 咁係咪第2及3位要留空呢 ?? 聽d人咁講但唔係好明白.

原帖由 rolandbb 於 09-3-11 15:16 發表

召藥師:

即係農小d學生都唔係好乖, 咁馬頭涌官立d 學生呢 ?? 我心儀馬頭涌同陳瑞祺, 唔知揀邊間好d ??
如果第2round , 第一志願揀馬頭涌官立, 咁係咪第2及3位要留空呢 ?? 聽d人咁講但唔係好明白. ...

你講ge係第2round有甲乙兩部

甲部可以抽三間本區/跨區
跨區無心儀ge就選返你乙部ge第一志願個間。

乙部係選本區ge學校。

九龍除41區外, 34係另一重災區。頭三志願唔入有機跨區派D不知明ge學校。考定私小for back up好D。

醒目開學勳章

原帖由 wensi 於 09-3-12 14:35 發表

乙部係選本區ge學校。

九龍除41區外, 34係另一重災區。頭三志願唔入有機跨區派D不知明ge學校。考定私小for bac ...

唔明 34係另一重災區 ??  即係乜意思呢 ?? 請說明.

其實是受歡迎的校網之一, 好學校學位唔夠分, 全部人都把心儀的放在第一志願鬥運氣鬥抽..., 主要是協恩,csk, 馬小, st. rose, 農小,其他放第二, 三都仍然有機會.

Hi, wensi, 想請問一下港島區net 12,係唔係重災區呢?

如果我2位都係囡囡,咁用原區計(34 或12) ,net 34 定 net 12好啲呢?  

原帖由 wensi 於 09-3-12 14:35 發表

乙部係選本區ge學校。

九龍除41區外, 34係另一重災區。頭三志願唔入有機跨區派D不知明ge學校。考定私小for bac ...

原帖由 jeffzhang 於 09-3-12 16:56 發表
其實是受歡迎的校網之一, 好學校學位唔夠分, 全部人都把心儀的放在第一志願鬥運氣鬥抽..., 主要是協恩,csk, 馬小, st. rose, 農小,其他放第二, 三都仍然有機會. ...

仲有係學校質數唔平均,有D派左你唔會想讀。

五大熱門協恩,csk, 馬小, st. rose, 農小是但一間放第二志願都唔洗諗

獻主會放之後唔入,你都唔知點好。.........個人意見

st. rose小學借校唔知仲入唔入34c,又少左一班。

我當年 1st round 5 入CSK, 我會用35區學校平均D.

原帖由 fifimum 於 09-3-12 17:13 發表
Hi, wensi, 想請問一下港島區net 12,係唔係重災區呢?

如果我2位都係囡囡,咁用原區計(34 或12) ,net 34 定 net 12好啲呢?  

港島區net 12我唔多熟係咪 CWB 同跑馬地。

St PAUL 今年十五分好似有人入。

你住邊?點返學?港島去九龍/九龍去港島都無乜校車ga.打風落雨好煩。而且全日8am上堂,7:45am集隊,7:30am到學校。

原帖由 wensi 於 09-3-12 17:36 發表

五大熱門協恩,csk, 馬小, st. rose, 農小是但一間放第二志願都唔洗諗

st. rose小學借校唔知仲入唔入34c,又少左一 ...

據悉35區大熱是天神及紅馬, 其餘就是兩間奉基及黃埔宣小, 第一志願應該掙崩頭, 但入到其餘三間學校(放在二至四志願)都可以接受.

而34區在第一志願就有四至五間選擇, 又有純男校, 純女校及男女校選擇, 分得平均d, 抽中的機會應該比較大. 不過, 如wensi所講, 入唔到獻主會,可能都會考慮其他選擇.   :-|

醒目開學勳章

原帖由 jeffzhang 於 09-3-16 12:30 發表

據悉35區大熱是天神及紅馬, 其餘就是兩間奉基及黃埔宣小, 第一志願應該掙崩頭, 但入到其餘三間學校(放在二至四志願)都可以接受.

而34區在第一志願就有四至五間選擇, 又有純男校, 純女校及男女校選擇, 分得平均d,  ...

五大入面, 咁 馬小 同CSK點揀 好呢 ?

其實真是各有各好. 是乎家長想要什麼, 人人不同.

我揀馬小是因為:男女校;免費;校舍都ok;就近住處;升中校網好且派位不錯; 聯繫官中 (其實34,35及41區的官小都是聯繫那三間中學:qes, 何官及賽馬會官中, 心中最想他能派入qes). 難得是讀後囝囝適應得不錯, 喜歡上學, 成績都ok.

至於我不揀csk的主因是我比較喜歡男女校, 而csk聯繫中學又是男校, 亦不是心儀的; 而且, 囝囝如入讀, 返學便要搭車. 所以, 對我來說, 在沒甚掙扎的情況下就選了馬小.

Ageed!  如 34 及 35 net, 35 net 較為平均, 而且 35 net 的學校都唔差, 除了紅馬 + 天神外, 黃埔宣小在學界問答比賽勝出了冠軍,因此開始增加了名氣,而且開始有人注意, 因此可考慮這所學校, 至於奉基+奉基千禧都唔錯, 因此 35net 選校較 34net有優勢.

原帖由 wensi 於 09-3-12 17:36 發表

st. rose小學借校唔知仲入唔入34c,又少左一 ...

34區第一選擇比較多及多元化(五大熱),次選亦有兩間獻主會,入到任何一間其實都不錯;35區則第二志願選擇較多,兩大熱加三間副選,應比較穩陣一點.

獻主會其實成績及升中派位都好好,只不過是出名深,谷同嚴, 所以沒有五大熱那樣受34區家長歡迎.

醒目開學勳章

原帖由 jeffzhang 於 09-3-19 10:14 發表
34區第一選擇比較多及多元化(五大熱),次選亦有兩間獻主會,入到任何一間其實都不錯;35區則第二志願選擇較多,兩大熱加三間副選,應比較穩陣一點.

獻主會其實成績及升中派位都好好,只不過是出名深,谷同嚴, 所以沒有五大 ...

咁獻主會新校好定舊校好呢 ?? 我見舊校多班數, 而新校就校舍好.
自行分配學位得15分揀福馬係咪一定入唔到呢 ??

五大熱門你地會點排序? (好至差)
1) 入校難度
2) 校風

福馬冇宗教分
15分入一定有入
不過唔知有幾多

原帖由 rolandbb 於 09-3-20 15:24 發表

咁獻主會新校好定舊校好呢 ?? 我見舊校多班數, 而新校就校舍好.
自行分配學位得15分揀福馬係咪一定入唔到呢 ??
‹ 上一主題|下一主題