用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見
樓主: frankie54524
go

家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見

聖三一中心幼稚園插班係幾乎冇位, 因為要自己學生退學先會有位空出, 而該校學生都是很開心的, 我囝囝就是一例, 除非有自己特殊原因, 先會有人退學的, 反而小學并不難入, 因為始終私校要交學費, 而幼稚園學生如果派到理想學校都會放棄升讀聖三一堂小學, 因為我都係諗住咁
原帖由 Gar 於 09-5-18 12:39 發表

其實我都唔知聖三一好唔好. 只係朋友個仔住 Tuen Mun, 都朝朝早出嚟返學. 佢話程度上較其他學校低 D. (佢個仔讀果時未轉英文小學, 估計而家應該難 D.) 但校風唔錯. 小朋友都比較純. 但係我都擔心亞仔考唔到呢間小 ...

原帖由 Kimuimoon 於 09-5-18 16:49 發表
聖三一中心幼稚園插班係幾乎冇位, 因為要自己學生退學先會有位空出, 而該校學生都是很開心的, 我囝囝就是一例, 除非有自己特殊原因, 先會有人退學的, 反而小學并不難入, 因為始終私校要交學費, 而幼稚園學生如果派到 ...

聖三一都只係做 back up, 如果派到馬頭涌或陳瑞祺, 我都會放棄聖三一. 想問一下各位點睇培道 ? 聖三一 vs 培道, 邊間好 D.

油天同油天(海浤道) 有什麽不同?  是否都只受round 1 round 2 都放第一位的叩門?

原帖由 HappyEE 於 09-3-28 18:35 發表

新油天只接受第一及二round都選第一位的叩門

34網小學

hi, 各位
我的兒子今年要揀小學, 我實在不知要怎做

獻主會真的是校長所講的, 派到好學校(中學)教學深唔深? 英文教學?
農圃, 基道校風怎樣??派到咩學校(中學)教學深唔深? 英文教學?

有咩好提議??

34網小學

想請問:
獻主會係咪好似校長所講, 咁好? 教學深唔深? 英文教學?所派既中學又係咪真係咁好?

基道, 農圃同靈光教學深唔深? 英文教學?所派既中學又係咪真係咁好?

我有一仔一女, 我都唔知點揀好, 又唔想離屋企咁遠, 想揀一間教學比較深既, 英文教學(有外籍老師) 活動教學, 派到好既中學

醒目開學勳章

我都有考慮過基道 . . .唔知好唔好呢??
另外陳瑞祺算唔算谷得好勁既學校呀?

原帖由 cyns2004hk 於 09-9-5 17:09 發表
想請問:
獻主會係咪好似校長所講, 咁好? 教學深唔深? 英文教學?所派既中學又係咪真係咁好?

基道, 農圃同靈光教學深唔深? 英文教學?所派既中學又係咪真係咁好?

我有一仔一女, 我都唔知點揀好, 又唔想離屋企咁遠, 想 ...

聖三一 vs 培道 vs 民生, 邊間好 D. 多謝!

獻主會, 絕對係一間好谷的學校.  唔止谷小朋友, 家長亦要100%配合, 校方叫你的小朋友去學乜, 學邊級, 你就要跟住做 - 呢個係我聽講座得返黎的印象.

原帖由 cyns2004hk 於 09-9-5 17:09 發表
想請問:

我有一仔一女, 我都唔知點揀好, 又唔想離屋企咁遠, 想 ...
[

原帖由 AA媽媽 於 09-9-7 12:12 PM 發表
我都有考慮過基道 . . .唔知好唔好呢??
另外陳瑞祺算唔算谷得好勁既學校呀?

陳瑞祺是傳統教學,相信也會催谷學生成績。

真係好煩, 就嚟要交表喇, 都唔知揀邊間好?
大家有心水未呀?CSK,基道, 農圃,靈光,合一堂,點排好?

我大仔讀緊福馬
整體黎講
我都好喜歡依間學校
程度唔淺
好多拔尖及興趣班供選擇

而細女今年讀培道K1
雖然仲早

但都諗緊佢係直升福馬
有亞仔讀過的經驗
其實教個女讀書就易好多

OR博一博抽協恩
因為真係好鍾意協恩的校風
及想女兒入女校

問過培道
基本上佢地會收番99%的幼稚園生
咁即係話

實有培道收小一
而福馬可以試叩頭
去博一博抽協恩

請大家比D意見值唔值得呢?

本來都有諗農圃,但依家攪到心大心細,因我34/35都得,點好呢?如果填左紅磡,到時才到農圃叩門,咁無誠意,機會是否等如零

HElLO, 大家好,

以我所以知csk都谷得幾勁, 年初去過參觀, 操場上貼住每級成績最top, 又好多名次磅, 好似好多o野都排名次, 不過校社真係好大 !!

培道是私校, 有朋友話好易入, 叫我可以最後先考慮, 所以我都唔想住, 佢間校舍實在太細......

請問大家有無考慮 培正 & 崇真 ?? 我見好似無咩人提

hi,

Did you know, How good of that school ?

Urgent,

thanks,

原帖由 Gar 於 09-3-5 11:40 發表

個位家長有無話點解 ?? 但係呢間學校真係無嘜人講. 當然可能就係因為唔出名. 佢地反而有另一套教法或長處, 只係我無留意. 如果妳有發現, 唔該報下料. ...

醒目開學勳章

請問你有幾多分抽馬頭涌或陳瑞祺? 我都心大心細!

原帖由 Gar 於 09-5-19 09:58 發表

聖三一都只係做 back up, 如果派到馬頭涌或陳瑞祺, 我都會放棄聖三一. 想問一下各位點睇培道 ? 聖三一 vs 培道, 邊間好 D.

原帖由 cscli 於 09-9-21 18:06 發表
HElLO, 大家好,

以我所以知csk都谷得幾勁, 年初去過參觀, 操場上貼住每級成績最top, 又好多名次磅, 好似好多o野都排名次, 不過校社真係好大 !!

我仔係csk 讀P3 我都唔覺谷.  功課5-6樣好快做完, 一星期英默一星期中默.我覺得有D 遊閒tim. 又無默書考試計平時分. 開學成個9月返半天P1-P6.

你見操場上貼住個d名次磅,好似係中英文八寶箱每月做得最多最高分個d.

以我知csk無咩中美數成績ge掛名磅貼出來.

精英班P5 同 P6 先有.  D 人都話數教快好多, 一D 都5係.P2下學期先教乘數, 同出面D 學校一樣.  英文用Primary Longman Express, 又無跳級又無用最深ge 書.

http://www.ilongman.com/index.php?section=435

原帖由 [[]] 於 09-9-21 16:28 發表
本來都有諗農圃,但依家攪到心大心細,因我34/35都得,點好呢?如果填左紅磡,到時才到農圃叩門,咁無誠意,機會是否等如零

如果2nd round 我係你會要35區, 35區學校平均d,
第一志願 紅馬 同 天神,
第二志願 宣道 同 兩間奉基都好好,都有機會入.

34區 個5間大熱 放第二志願都5會入到.
兩間獻主會可能仲入到第二志願

thanks