用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見
樓主: frankie54524
go

家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見 [複製鏈接]

回覆 # 的文章

Hello 各位,

我女今年升K3, 家住黃大仙, 我媽住土瓜灣, 都是看中協恩, 睇吓有沒有彩數抽中.

各位請問如在甲部首選協恩,電腦派位時是否看甲部先,如協恩有45個位給電腦派位, 而電腦看甲部的表格已逐一逐一派完45個位, 如自己填埋乙部首選都是無用呢? (有些學校要你第一輪選它, 第二輪甲乙部首位也選它, 才有得叩門), 但協恩的叩門只給協恩幼稚園.

聽見你們說34網很難排首選已後的學校, 請給我意見  我的表格甲部首選協恩, 如下的全選黃大仙區學校, 這計策可行嗎? 請賜教.

魅力公主 醒目開學勳章

天神同協恩
邊間好D ??

原帖由 wensi 於 09-3-31 12:57 發表

天神這兩年入左幾個15分

超級版主

原帖由 HTM3008 於 09-3-31 03:50 PM 發表
Hello 各位,

我女今年升K3, 家住黃大仙, 我媽住土瓜灣, 都是看中協恩, 睇吓有沒有彩數抽中.

各位請問如在甲部首選協恩,電腦派位時是否看甲部先,如協恩有45個位給電腦派位, 而電腦看甲部的表格已逐一逐一派完45個位 ...

如果跨區,可能得1x個位,全港非34區都有可能選佢,機會之小......

原帖由 召藥師 於 09-3-31 22:12 發表

如果跨區,可能得1x個位,全港非34區都有可能選佢,機會之小......

你意思是電腦派位時它會將協恩的45個位分半,派比甲部佔2x個, 乙部佔2x個.

原帖由 HTM3008 於 09-4-1 12:52 發表

你意思是電腦派位時它會將協恩的45個位分半,派比甲部佔2x個, 乙部佔2x個.

2nd round
甲部學位10%
乙部學位90%

但係有一半學位1st round用左。而且必收生太多亦會放落2nd round

協恩約共90個小一位. 1ST & 2ND ROUND 各分45個位,第一輪....45個位先分給必收生, 然後計分 (冇20分唔洗想), 第二輪....45個位.....甲部 (10%位 )約4個,乙部 (90%位)約40個只比報34區抽。 電腦是先抽甲部,然後乙部。
原帖由 HTM3008 於 09-3-31 15:50 發表
Hello 各位,

各位請問如在甲部首選協恩,電腦派位時是否看甲部先,如協恩有45個位給電腦派位, 而電腦看甲部的表格已逐一逐一派完45個位 ...

;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

超級版主

原帖由 safarimama 於 09-4-2 02:11 AM 發表
協恩約共90個小一位. 1ST & 2ND ROUND 各分45個位,第一輪....45個位先分給必收生, 然後計分 (冇20分唔洗想), 第二輪....45個位.....甲部 (10%位 )約4個,乙部 (90%位)約40個只比報34區抽。 電腦是先抽甲部,然後乙部。 ...

本區得40個位左右,搏唔搏好? 唉......

醒目開學勳章

原帖由 safarimama 於 09-4-2 02:11 發表
協恩約共90個小一位. 1ST & 2ND ROUND 各分45個位,第一輪....45個位先分給必收生, 然後計分 (冇20分唔洗想), 第二輪....45個位.....甲部 (10%位 )約4個,乙部 (90%位)約40個只比報34區抽。 電腦是先抽甲部,然後乙部。 ...

重有要注意那年如自行時(1ST ROUND)太多必收生,如兄姊現就讀該校,就會在預留的位(2ND ROUND)中扣除,所以2ND ROUND可能比1ST ROUND重少位。今年油天、瑪莉諾及喇沙等學校都有此情況。
但如有合心水BACKUP,試一試都可以。

魅力公主 醒目開學勳章

我都係呀

原帖由 召藥師 於 09-4-2 03:39 發表

本區得40個位左右,搏唔搏好? 唉......

原帖由 safarimama 於 09-4-2 02:11 發表

safarimama,
好多謝你的回覆, 很詳細.

我得15分, 若1st round , 甲一和乙一都選陳瑞琪, 叩門是否有很大機會呢?
又若我甲二和乙二都選農小, 又是否可行呢?

原帖由 awpang 於 09-4-28 17:39 發表
我得15分, 若1st round , 甲一和乙一都選陳瑞琪, 叩門是否有很大機會呢?
又若我甲二和乙二都選農小, 又是否可行呢?

CSK收後備生好似同宗教(天主教)會優先的,放甲一乙一未必有太大機會。

我不是天主教徒, 所以才擔心會否浪費1st round的機會, 還是1st round報農小, 真煩惱

我兩個女兒今年升K2, 如到時1st round選農小,肯定是十拿九穩的.因父親是農小舊生.但我的心水是女校,協恩太多人爭,機會可謂微乎其微.聖羅撤放第一都也不一定會被抽中.但農小口碑越來越差.到時唯有考私校做back up,再既望大抽獎.不過要考比較好的私校,家長小朋友事前也要做足準備功夫.我都暫時只給她們學畫畫及上英語興趣班.到時做portfolio都不會有很多cert. attached. 怎樣做一份精簡的portfolio也令我很頭痛.

原帖由 awpang 於 09-4-30 12:52 發表
我不是天主教徒, 所以才擔心會否浪費1st round的機會, 還是1st round報農小, 真煩惱

唉!如果農小仲好似我老公個年代o甘好,我就唔駛煩惱啦

請問幾時叩門? 今年係星期六放榜, 如果唔得係咪星期六即去? 定係等星期一? 有冇人答到我, thanks

超級版主

原帖由 BBTWIN 於 09-5-7 12:08 PM 發表

唉!如果農小仲好似我老公個年代o甘好,我就唔駛煩惱啦

唉,如果真係好似以前咁,我就唔駛而家要幫個女諗定後路

原帖由 召藥師 於 09-5-8 00:32 發表

唉,如果真係好似以前咁,我就唔駛而家要幫個女諗定後路

大家o甘話啦.其實我而家身邊親戚都話農小好,因為佢地仲係記住以前o既上農下馬.成日話我駛咩幫對女報其他學校o丫.我老公都係,佢o係呢間小學畢業.果時佢讀精英班,成績好好.佢讀得好就覺得間小學永遠都好,唔會變o既.我叫佢上黎睇媽咪d comment, 佢就話間間學校都有好學生同唔好學生,名校都一樣啦.最緊要自己兩個女讀得好.唉,佢都唔明學校制度同校風會好影響小朋友.唔知男人係咪都係一樣.覺得小朋友揀學校係好小事,係我地d媽咪太緊張.

其實我對兩個女o既學習方向都未明朗.有時我會覺得兩個女都應該係聰明女,可以讀倒書.但係有時又覺得佢地鐘意玩多過專心學習,我都有點迷茫

原帖由 BBTWIN 於 09-5-8 12:42 發表

大家o甘話啦.其實我而家身邊親戚都話農小好,因為佢地仲係記住以前o既上農下馬.成日話我駛咩幫對女報其他學校o丫.我老公都係,佢o係呢間小學畢業.果時佢讀精英班,成績好好.佢讀得好就覺得間小學永遠都好,唔會變o既.我叫佢上黎 ...

我對妳個句 "對個女未明朗" 好有同感, 好多媽咪話選學校最緊要知自己小朋友係邊類. 講真佢得 4 歲幾. 點知佢係邊類. 有時覺得佢好似幾聰明應該可以讀到書, 但係又好似個個小朋友都係一樣, 自己果個又無嘜特別, 真係唔知點攪. 但呢 1, 2 日好似諗通左D 野, 個人放鬆左 D. 但我唔知自已幾時又會再緊張.

超級版主

原帖由 BBTWIN 於 09-5-8 12:42 PM 發表

大家o甘話啦.其實我而家身邊親戚都話農小好,因為佢地仲係記住以前o既上農下馬.成日話我駛咩幫對女報其他學校o丫.我老公都係,佢o係呢間小學畢業.果時佢讀精英班,成績好好.佢讀得好就覺得間小學永遠都好,唔會變o既.我叫佢上黎 ...

如果自己要求唔高,又冇同其他同區出名學校比就唔會覺得差嘅。不過要講番句公道說話,學校而家都有進步,可能家教會發揮作用,或者多左家長向校長俾意見,舊年我同數位家長都有e-mail校長,佢都有回覆,今年亦見到有做到野,不過教學課程編排有待改善。
‹ 上一主題|下一主題