用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見
樓主: frankie54524
go

家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見

原帖由 HappyEE 於 09-3-26 11:42 發表

係, 所以上年我的策略係搏協恩第一, 入唔到後到35網叩門(target兩間奉基及黃埔宣道), 同時叩34熱門, 感覺35叩門唔太難, 但我係有私小在手, 風險自決

想問上年你到35網叩門,點解唔考慮紅馬?叩門(target兩間奉基及黃埔宣道)最終收唔收?呢三間邊方面吸引你去申請?謝謝你!
﹙因為囡囡報小學,呢三間排二三四自願﹚

睇下幾多人係呢版留言. 即係話好多人都心儀  34 網. 真係有排擔心.

超級版主

原帖由 yingwong 於 09-3-26 12:48 PM 發表
我都係...
真係好驚搏唔到協恩
[quote]原帖由 召藥師 於 09-3-4 00:56 發表

我都考慮緊幫唔幫個女搏協恩,因為唔跟阿哥入同一間學校就只好大抽獎,入唔到協恩就唔 ...

我覺得個仔間學校唔多適合個女,一來多活躍小朋友(間間都有嘅),好多時都係新來嘅老師做班主任,搞到管唔掂課堂秩序,導修堂好多時又唔係俾佢地做功課而係教書,搞到d功課要返到屋企先有得做;學校行政又有d混亂(唔多講喇,可能間間有此問題)。個女又醒過阿哥唔想浪費左佢,想佢入到間校風及學習氣氛更好嘅學校。

不過我老公覺得度度都係一樣,唔想搞咁多野,費事風險大喎(到個女升小一時行小班,更加少位叩門)。

超級版主

原帖由 HappyEE 於 09-3-26 11:42 AM 發表

係, 所以上年我的策略係搏協恩第一, 入唔到後到35網叩門(target兩間奉基及黃埔宣道), 同時叩34熱門, 感覺35叩門唔太難, 但我係有私小在手, 風險自決

咁請問你仲有叩邊間34校呀?成唔成功?

35區填表的確是易一些, 第一志願揀紅馬(男女)或天神(女), 其餘兩奉基加黃埔宣小(都是男女)排二三四志願就已經ok等結果.

記得兩年前去過黃埔宣小參觀, 不是很起眼, 升中率都只是一般(好似唔到40%), 但感覺是學校正在努力進步中. 聽大家講現在似乎已厲害了不少. 學校歷史不長(97年創辦), 舊生已成家長的機會微乎其微, 所以第一輪如果有宗教分的話, 機會都幾大; 相信最後扣門都應該不會太難(個人估計而已).

34區要填第一志願已經煩, 五個只可揀一, 其餘兩獻主會排二三, 餘下的都揀唔落; 不過, 如果五大中一間都不錯;相信如果小心填, 估計第一志願中的機會是大過35區的.

魅力公主 醒目開學勳章

第一位係協恩
之後你會點排呀
其餘果D我真係揀唔落手
好煩!
都唔知博唔博好
又驚到時2頭唔到岸!!!!

原帖由 召藥師 於 09-3-26 14:11 發表

我覺得個仔間學校唔多適合個女,一來多活躍小朋友(間間都有嘅),好多時都係新來嘅老師做班主任,搞到管唔掂課堂秩序,導修堂好多時又唔係俾佢地做功課而係教書,搞到d功課要返到屋企先有得做;學校行政又有d混亂(唔多講喇,可能 ...

原帖由 召藥師 於 09-3-26 14:11 發表

我覺得個仔間學校唔多適合個女,一來多活躍小朋友(間間都有嘅),好多時都係新來嘅老師做班主任,搞到管唔掂課堂秩序,導修堂好多時又唔係俾佢地做功課而係教書,搞到d功課要返到屋企先有得做;學校行政又有d混亂(唔多講喇,可能 ...

請問你個仔間學校叫咩名呀? 屬34區?

超級版主

原帖由 yingwong 於 09-3-26 04:02 PM 發表
第一位係協恩
之後你會點排呀
其餘果D我真係揀唔落手
好煩!
都唔知博唔博好
又驚到時2頭唔到岸!!!!

可能係獻主會新校(近屋企),之後係基道或靈光,唔係最熱門個幾間之後真係排唔到落去喇......

超級版主

原帖由 loklok0104 於 09-3-26 05:45 PM 發表

請問你個仔間學校叫咩名呀? 屬34區?

34區其中一間官小

魅力公主 醒目開學勳章

油天,天神,協恩
你會點揀

我得15分
第1輪協恩一定入唔到
唯有跨區

原帖由 召藥師 於 09-3-27 04:07 發表

可能係獻主會新校(近屋企),之後係基道或靈光,唔係最熱門個幾間之後真係排唔到落去喇......

超級版主

原帖由 yingwong 於 09-3-28 12:10 PM 發表
油天,天神,協恩
你會點揀

我得15分
第1輪協恩一定入唔到
唯有跨區

妳指自行分配揀邊間? 15分根本入唔到依幾間,最多叩門時表示誠意,而油天同天神俾唔俾叩門我唔清楚啊。

原帖由 召藥師 於 09-3-28 14:38 發表

妳指自行分配揀邊間? 15分根本入唔到依幾間,最多叩門時表示誠意,而油天同天神俾唔俾叩門我唔清楚啊。

新油天只接受第一及二round都選第一位的叩門

魅力公主 醒目開學勳章

15分自行分配唔得
咁傘係唔使揀
應該點呀
好煩!

原帖由 召藥師 於 09-3-28 14:38 發表

魅力公主 醒目開學勳章

咁天神呢 ?

原帖由 HappyEE 於 09-3-28 18:35 發表

新油天只接受第一及二round都選第一位的叩門

超級版主

原帖由 yingwong 於 09-3-30 03:44 PM 發表
咁天神呢 ?

好似都係要第一、二round揀佢喎

超級版主

原帖由 yingwong 於 09-3-30 03:43 PM 發表
15分自行分配唔得
咁傘係唔使揀
應該點呀
好煩!

預埋玩叩門啦

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 召藥師 於 30-3-2009 17:06 發表

預埋玩叩門啦

hello,

我都係住34網, 囡囡出年升K3, 所以而家開始睇下其他學校資料, 妳囡囡會揀邊間呀??

超級版主

原帖由 kylie_mom 於 09-3-30 09:56 PM 發表

hello,

我都係住34網, 囡囡出年升K3, 所以而家開始睇下其他學校資料, 妳囡囡會揀邊間呀??

咁橋! 大抽獎首選走唔甩係協恩,不過而家自行分配可能揀福馬,最後要叩門可表誠意。

如果我心儀個間直資收我個女,我就唔駛玩依個咁累人嘅遊戲。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 召藥師 於 31-3-2009 00:57 發表

咁橋! 大抽獎首選走唔甩係協恩,不過而家自行分配可能揀福馬,最後要叩門可表誠意。

如果我心儀個間直資收我個女,我就唔駛玩依個咁累人嘅遊戲。 ...

講得無錯....我除左放st. rose係第一位外, 其餘都唔知點放, 我mami住黃大仙, 佢就叫我考our lady做backup.

原帖由 yingwong 於 09-3-28 12:10 發表
油天,天神,協恩
你會點揀

我得15分
第1輪協恩一定入唔到
唯有跨區

天神這兩年入左幾個15分