用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見
樓主: frankie54524
go

家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 13:19 發表

我大仔上年都in左呢間, 真係超多人, 仲要係整個過程係用英文

呢間學校英文好好架,早前話放好多錢去起音樂大樓﹙唔知起好未呢﹚,我本來都想幫阿囡報讀,可惜佢係奧海城嗰邊,唔近屋企,返學搭車真係好唔方便,如果參加課外活動就真係唔知點算。

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 13:19 發表

我大仔上年都in左呢間, 真係超多人, 仲要係整個過程係用英文

即係英文唔好, 唔駛諗啦. 有無人知英華又點呀 ?

原帖由 Gar 於 09-3-25 13:26 發表

英華係男校、直資,佢現任校長係以前協恩小學的林校長,我很欣賞林校長,所以我覺得協恩小學咁勁,英華都唔會差。

原帖由 Gar 於 09-3-25 13:26 發表

咁又未必既, 仲要睇好多因素!如小朋友係知道老師問咩, 但唔識用英文表達, 用中文答岩都OK架!

上年為左仔仔要in呢間, 我比左好多資源佢, 例如報左英基既英文班, 每星期係返兩日, 再另係近amp樹又報左英文班, 即一week有3日要返英文班, 全是外籍老師上堂, 但始終唔得....., 我諗其實有好多因素, 如本身個小朋友英文底子好, 當然有利啦, 不過仲要睇好多因素, 我個大仔係個非常怕羞無自信既男仔,所以較為輸竊.

不過大家記得要做profile呀!

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 13:38 發表

咁又未必既, 仲要睇好多因素!如小朋友係知道老師問咩, 但唔識用英文表達, 用中文答岩都OK架!

上年為左仔仔要in呢間, 我比左好多資源佢, 例如報左英基既英文班, 每星期係返兩日, 再另係近amp樹又報左英文班, 即一w ...

咁而家你仔仔讀邊間小學?難唔難入呀?

原帖由 ngtsuio 於 09-3-25 13:46 發表

咁而家你仔仔讀邊間小學?難唔難入呀?

佢好好彩派左去第一志願 (CSK)

不過當時都好擔心派得唔好, 所以一早已做好份profile, 要由K1已開始儲定既D証書, 及參加多D活動.......

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 13:55 發表

佢好好彩派左去第一志願 (CSK)

不過當時都好擔心派得唔好, 所以一早已做好份profile, 要由K1已開始儲定既D証書, 及參加多D活動.......

真係好好彩,恭喜你

我而家都好擔心阿女派位派得好
而家有儲好d証書,同埋俾囡囡參加多d活動
不過始終係學校選人,好似自己做唔多d乜

原帖由 ngtsuio 於 09-3-25 14:05 發表

真係好好彩,恭喜你

我而家都好擔心阿女派位派得好
而家有儲好d証書,同埋俾囡囡參加多d活動
不過始終係學校選人,好似自己做唔多d乜

我明白你既擔憂,不過你既擔憂唔好演表成壓力俾左個女樹,會影響佢既表演。

以我過來人離經驗,我覺得通常in頭果間多數都係衰,之後果幾間本著試吓心態去in,無比壓力佢,就掂左。通常都係越in越恿!

另外,我都睇開左了........好多時D野都係整定,神自會有所安排,當然我地都要為自己而努力!

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 14:18 發表

我明白你既擔憂,不過你既擔憂唔好演表成壓力俾左個女樹,會影響佢既表演。

以我過來人離經驗,我覺得通常in頭果間多數都係衰,之後果幾間本著試吓心態去in,無比壓力佢,就掂左。通常都係越in越恿!

另外,我都睇開左了........ ...

謝謝你,我會小心d,盡量唔影響阿女
不過好奇怪,佢成日話自己鍾意奉基千禧,我記得佢去過兩次,一次係學校帶佢地去參觀,一次係小學巡禮時,我同佢去,嗰日學校仲請參觀者飲野,囡囡嗰包係巨峰提子,而家同囡囡去街買野飲,佢猛話要巨峰提子,唔通佢被包飲包收買咗。

原帖由 ngtsuio 於 09-3-25 14:48 發表

唔通佢被包飲包收買咗

又或者,佢本身已同同學仔有約定,大家一齊簡呢間學校呢!

因為我仔仔當年都係咁

回覆 # 的文章

loklok0104,

你真幸運, 請問你仔仔是自行收生入CSK, 定係大抽獎才入呢?

原帖由 YY-pig 於 09-3-25 15:31 發表
loklok0104,

你真幸運, 請問你仔仔是自行收生入CSK, 定係大抽獎才入呢?

第一round自行收生衰左,第二round大抽獎得左!

超級版主

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 01:38 PM 發表

上年為左仔仔要in呢間, 我比左好多資源佢, 例如報左英基既英文班, 每星期係返兩日, 再另係近amp樹又報左英文班, 即一w ...

請問可唔可以send個portfolio俾我參考吓呀? 如果可以,我再pm妳留e-mail丫!唔該哂!

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 15:09 發表

又或者,佢本身已同同學仔有約定,大家一齊簡呢間學校呢!

因為我仔仔當年都係咁

唔會係約咗男朋友仔?
咁你仔仔同同學的約定成唔成功呀?

原帖由 召藥師 於 09-3-25 15:51 發表

請問可唔可以send個portfolio俾我參考吓呀? 如果可以,我再pm妳留e-mail丫!唔該哂!

召藥師, 你身為版主,我咁十卜十卜你,你而家至問我取profile???

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 16:02 發表

召藥師, 你身為版主,我咁十卜十卜你,你而家至問我取profile???

可唔可以借埋個profile給我參考,thanks
另外想問如果做profile通常係一個file入起d文件
定係將全部文件釘埋?

原帖由 ngtsuio 於 09-3-25 16:02 發表

唔會係約咗男朋友仔?
咁你仔仔同同學的約定成唔成功呀?

緊係唔成功啦,當年佢地學校參觀果間小學係佢地幼兒學校隔離,而我心義既小學係34區內。

超級版主

原帖由 loklok0104 於 09-3-25 04:02 PM 發表

我而家先要用嘛!如果冇用又問人要,浪費人家心血時間精神梗係唔好啦!

咁即係妳可唔可以俾我參考吓0者?

原帖由 ngtsuio 於 09-3-25 16:06 發表

可唔可以借埋個profile給我參考,thanks
另外想問如果做profile通常係一個file入起d文件
定係將全部文件釘埋?

當然OK啦

我自己本身係做Graphic既,所以對於Graphic Design都好熟(我並唔係買廣告架,只係想同大家分享)

我係用Adobe Illustrator CS2做既,我當時制作:

(1) 封面1張(封面過膠)
(2) 個人資料1張
(3) 個人作品1張

買一個透明活頁file ,張(1)放係面頭,然後放(2)(3),再放埋其餘獎狀及證書(要自己去彩色影印),然後放係透明活頁file內便可!

原帖由 召藥師 於 09-3-25 16:19 發表

我而家先要用嘛!如果冇用又問人要,浪費人家心血時間精神梗係唔好啦!

咁即係妳可唔可以俾我參考吓0者?

召藥師,你咁有正義感,緊係得啦!