用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見
樓主: frankie54524
go

家住土瓜灣34校網,那間小學好,請比意見

原帖由 awpang 於 09-3-23 22:55 發表
34區內已有很多學校有談及, 但還有牧愛及基道, 成績及校風又好嗎?

牧愛好似改全日私小唔做。

P4-6 好似去紅萍果天台上體育堂,而家係咪就唔知。

超級版主

原帖由 wensi 於 09-3-24 03:31 PM 發表

牧愛好似改全日私小唔做。

P4-6 好似去紅萍果天台上體育堂,而家係咪就唔知。

學校太細太殘舊喇(加上十幾年前死過人,點都有d唔安心),要小朋友離開學校去另一處上體育堂點都有風險......。

始終對依間學校了解唔多,如果老師教得好,行政安排得好,學校硬件唔好都唔係大問題。

超級版主

原帖由 ngtsuio 於 09-3-24 02:49 PM 發表

原來可以咁問老師,謝謝你話我知,優異表現獎係每班三個?會唔會有例外?

年年都係每班3位。
同老師熟d,可以問好多野架,而問自己小朋友係班中水平去到邊度當然冇問題啦。

原帖由 召藥師 於 09-3-24 16:20 發表

學校太細太殘舊喇(加上十幾年前死過人,點都有d唔安心),要小朋友離開學校去另一處上體育堂點都有風險......。

始終對依間學校了解唔多,如果老師教得好,行政安排得好,學校硬件唔好都唔係大問題。 ...

係la! lee間學校真係唔好彩出左兩個咁ge校長。我都知唔關學校事,但對學校ge名聲有影嚮。

原帖由 ngtsuio 於 09-3-24 14:31 發表

想請問你點知囡囡係全第一、二名?因為囡囡也是讀李徐松聲的。

李徐松聲係咪係紅磡,已前D學生多數丟陳守仁,好似話同校長有交情。但轉左校長好似無lee 支歌仔唱。
你問下學校同乜小學交情好D,地區學校多數都會有。
張來萬一叩門都知學校可唔可以你幫寫信。

原帖由 召藥師 於 09-3-24 14:31 發表

我個女讀保記架,所以大抽獎抽唔到就要四處叩門架喇......事關揀得協恩第一志願,再放官小、csk都一定唔會入到,而家聽你地講獻主會放第三位都入唔到,咁即係我要預佢唔知派到第幾志願,最後個d志願都唔係我所願啦......: ...

Hi 召藥師,

請問妳個女讀邊間保記, 係唔係保X兒童會馬X涌幼兒學校 ? 我個仔係果度讀 N3, 唔知我識唔識妳呢.

原帖由 Gar 於 09-3-24 17:13 發表

Hi 召藥師,

請問妳個女讀邊間保記, 係唔係保X兒童會馬X涌幼兒學校 ? 我個仔係果度讀 N3, 唔知我識唔識妳呢.

Hi 召藥師,

我諗我搭錯線, 妳囡囡應該讀保X局, 唔係保X兒童會. 好似無咩人讀我個囝間幼稚園 wor.

超級版主

原帖由 wensi 於 09-3-24 04:59 PM 發表

李徐松聲係咪係紅磡,已前D學生多數丟陳守仁,好似話同校長有交情。但轉左校長好似無lee 支歌仔唱。
張來萬一叩門都知學校可唔可以你幫寫信。 ...

陳守仁唔就腳,有交情入到都唔考慮,更何況個女英文同普通話又唔係勁過人,入到去追得辛苦就無謂喇......

超級版主

原帖由 Gar 於 09-3-24 05:18 PM 發表

Hi 召藥師,

我諗我搭錯線, 妳囡囡應該讀保X局, 唔係保X兒童會. 好似無咩人讀我個囝間幼稚園 wor.

唔緊要,下次我改口叫保良先得,以免混淆。

原帖由 召藥師 於 09-3-24 11:08 發表

請問可唔可以分享叩門心得呀? 我而家15、16唔知俾個女入番農小定玩大抽獎,入唔到協恩就要四處叩門(睇怕唔知會去到第幾志願)。
我女間幼稚園得評估冇測驗考試,不過佢就keep住全班第一、二名(老師以表現計),唔知到時叩 ...

我囡今年讀小一, 上年選協恩第一, 交表都知大鑊, 見個個係囡交表都選協恩第一, 結果派十三志願領島, 叩門去左第二志願個間(五大之一, 不是農小), 比d誠意學校係會知及考慮, 另她的同學及識得d街坊, 有幾個考農小/兩間獻主都全收, 但有d係無去讀的, 感覺農小唔難叩, 以我所知真係好多人借地址抽五大, 我識有很多就算抽到五大, 最後都會選直資或私校, 所以叩五大機會係有的, 但肯定協恩係最難入, 風險要自決

原帖由 HappyEE 於 09-3-24 23:20 發表

我囡今年讀小一, 上年選協恩第一, 交表都知大鑊, 見個個係囡交表都選協恩第一, 結果派十三志願領島, 叩門去左第二志願個間(五大之一, 不是農小), 比d誠意學校係會知及考慮, 另她的同學及識得d街坊, 有幾個考農小/兩 ...

如果係囡囡, 34 區既選擇好似比囝囝好. At least 有 2 間全女校 + 3 間大熱.

原帖由 HappyEE 於 09-3-24 23:20 發表

我囡今年讀小一, 上年選協恩第一, 交表都知大鑊, 見個個係囡交表都選協恩第一, 結果派十三志願領島, 叩門去左第二志願個間(五大之一, 不是農小), 比d誠意學校係會知及考慮, 另她的同學及識得d街坊, 有幾個考農小/兩 ...

Hi Happy EE,

可唔可以講下妳囡囡最後叩門入邊間. 而家讀成點 ? 開唔開心 ?

原帖由 Gar 於 09-3-25 00:30 發表

如果係囡囡, 34 區既選擇好似比囝囝好. At least 有 2 間全女校 + 3 間大熱.

我都覺得女仔在34網會著數D

我會十拿九穩報農小

請問可唔可以分享叩門心得呀? 我而家15、16唔知俾個女入番農小定玩大抽獎,入唔到協恩就要四處叩門(睇怕唔知會去到第幾志願)。

小分享:
1. 遞表格不怕多,收信後。不要選太多間去IN,集中火力,因好難去KEEP小朋友狀態,有些小孩IN到無表情。
(我選了兩間)BECAUSE 有國際學校BACK UP。
2. PROFILE不要多,但一定耍用心。
3. 打聽問下以往考什麼,但不要上綱問,EG.有無考國語,小組OR個人。
4. 一定要記校長&學校全名。
5. 禮貌、成績和體藝不可缺。

其實好簡單,想想自己係老師和校長,會如何在200人中,去選5-10人。

叩門FEELING是大人和小朋友都不好受。如果農小十拿九穩,我一定唔會作他選,鄰居大女(親耳所聞)農小升旅港,底打得好,去年會考29分。中六拔尖入港大。

PS.因CSK放在2ND,沒相同宗教,小兒不獲IN。              
鄰居有份,她說去IN時校方講明主要見相同宗教1ST-    2ND  OR  不同(沒有)宗教的只IN放第一位的。當日交叩門表,是自行把PROFILE放入回收鐵CAGE內,多到你唔信。鄰居中了(上年只收5人),他兒子是串得出很多恐龍的ENGLISH NAME(自願讀的)聰明兒童。

我同鄰居好CLOSE。好像小時那種睦鄰互助的關係。

我和兒子都喜歡紅馬,有壓力,但開心!

yy-pig,

你的是BOY OR GIRL? 有無YOUNGER BROTHER OR SISTER?

上年CSK升中我唔知,可向鄰居問下。

紅馬就幾好(註冊時POST在校內),如下:
1.超級明校約10人(EG>DGS、皇仁....)
2.QE 約10人士
大約100人入BAND ONE,詳情去KINGDOM的小學一覽中MTCGPS有家長POST了出來!

PS.佷多家長也跟得好緊,我也要每天陪啊仔讀書,沒私人時間,但為兒子將來,也值得:) 。

原帖由 召藥師 於 09-3-24 16:23 發表

年年都係每班3位。
同老師熟d,可以問好多野架,而問自己小朋友係班中水平去到邊度當然冇問題啦。

明白,謝謝。

原帖由 wensi 於 09-3-24 16:59 發表

張來萬一叩門都知學校可唔可以你幫寫信。 ...

保良局李徐松聲紀念幼稚園係紅磡家維邨,無問過多唔人去陳守仁,我自己就想幫囡囡報馬頭涌官立小學﹙紅磡灣﹚。
另外,識幾個讀保良局譚區陽少芳幼稚園的家長,就好多都有去陳守仁小學面試,唔知你講的係唔係呢間。

原帖由 ngtsuio 於 09-3-25 11:14 發表

保良局李徐松聲紀念幼稚園係紅磡家維邨,無問過多唔人去陳守仁,我自己就想幫囡囡報馬頭涌官立小學﹙紅磡灣﹚。
另外,識幾個讀保良局譚區陽少芳幼稚園的家長,就好多都有去陳守仁小學面試,唔知你講的係唔係呢間。 ...

Sorry!問左朋友係良局譚區陽少芳幼稚園去陳守仁小學多。

原帖由 wensi 於 09-3-25 12:04 發表

Sorry!問左朋友係良局譚區陽少芳幼稚園去陳守仁小學多。

唔使sorry,聽講好多人去陳守仁小學面試,星期六、日全日都in.

原帖由 ngtsuio 於 09-3-25 12:16 發表

唔使sorry,聽講好多人去陳守仁小學面試,星期六、日全日都in.

我大仔上年都in左呢間, 真係超多人, 仲要係整個過程係用英文