用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 點樣知個鋼琴老師好定唔好?
go

點樣知個鋼琴老師好定唔好?

除了考獲級數外, 點知佢係好定唔好?  如小朋友1級, 佢應該執d咩呢?是否要要求彈得好準, 連音好連, 跳音好跳, 有情感, 定還是彈倒就得?

通常一首歌會唔會彈到好好先轉, 定還是彈得ok, 但始終欠少少都可以彈新歌? 我個女一堂彈~4,5首歌, ok嗎? (通常唔會彈2堂, 堂堂新野)

I'll do the same too.  Certain pieces like competition and exam pieces, should be played in depth with attention to details and be polished until fine.  Other pieces taught during lessons should be kept changing so as to drill the sight-reading technique and also let the student expose to more pieces.

原帖由 gershwin 於 09-3-3 10:08 發表
Zukina,
以我為例,當然要執像你所講的東西:彈得準, 連音好連, 跳音好跳, 有情感,但我唔會首首詳細教,大部份會略教,即如果1-3級左右D歌,一堂教3至5首,如果無大錯同練唔熟,我都唔會叫佢重彈,因為我覺得學生在這個階段應多彈 ...

EsmondMaMa = Esmond'sMom

Agreed with 'esmondmama'

多謝各位寶貴的意見!!!

請教各位老師,小朋友已學至5級,你們對她"覆"歌的要求是怎樣的?會否和初級的一樣?

原帖由 Zukina 於 09-3-2 22:00 發表
除了考獲級數外, 點知佢係好定唔好?  如小朋友1級, 佢應該執d咩呢?是否要要求彈得好準, 連音好連, 跳音好跳, 有情感, 定還是彈倒就得?

通常一首歌會唔會彈到好好先轉, 定還是彈得ok, 但始終欠少少都可以彈新歌? 我 ...

Thanks. gershwin

原帖由 gershwin 於 09-3-4 00:05 發表
穎妍媽咪.
我對5級"覆"歌的要求基本上是相同,但phrasing, slurs, staccato就會執得較嚴緊,我也會花更多時間講解musical forms, chords 同 history等知識,而教的歌會比1至3級少

...