用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 通常直資/私校幾時同點樣confirm小一學位? ...
go

通常直資/私校幾時同點樣confirm小一學位? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我知有d學校依家已經收o左9月o既學費, 但我諗都應該有唔少手上有幾間offer o既家長會間間都照俾o左學費先. 咁其實d直資/私立學校仲會用乜o野方法去確定邊d小朋友真係會去讀o既呢? 同埋通常會係幾時o家?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

如果d家長真係要hold幾個位, 學校都無辦法(留位費通常都係幾百蚊)
去到4,5月左右, 就真係要做校服訂書訂校車, 咁真係有大筆錢洗出去,d家長就真係會做決定, 好似我咁未叩完門既, 咪全部校服書本都唔訂, 只交一d一定要交既(eg簿費)睇下last minute有無轉機
我記得果時有交9月學費, 不過係8月1日期票, 可以cancel, 不過雜費果d就真係無得拎返, 我個心幾痛.......

原帖由 Geni 於 09-3-2 02:49 PM 發表
我知有d學校依家已經收o左9月o既學費, 但我諗都應該有唔少手上有幾間offer o既家長會間間都照俾o左學費先. 咁其實d直資/私立學校仲會用乜o野方法去確定邊d小朋友真係會去讀o既呢? 同埋通常會係幾時o家? ...

回覆 # 的文章

HI, 我想問一下我有兩間心宜既直資. 一間會係比另一間早公佈結果的, 另外一間是我最喜歡的,但又比較遲公佈, 那我可唔可以先登記第一間, 然後如果第二間又收既話, 我先取消第一間既學位? 或者再有其他方法? thanks!

醒目開學勳章 王國長老

無問題, 你可以先註冊第一間, 等第2間結果
我問過edb, 政府無硬性規定話唔可以同時hold2個直資學位(怪! 同時hold津校就唔得 ), 所以有d直資註冊時, 會要求家長取消之前已註冊既直資學位, 但有d直資就唔理

原帖由 vincat 於 09-3-3 01:37 PM 發表
HI, 我想問一下我有兩間心宜既直資. 一間會係比另一間早公佈結果的, 另外一間是我最喜歡的,但又比較遲公佈, 那我可唔可以先登記第一間, 然後如果第二間又收既話, 我先取消第一間既學位? 或者再有其他方法? thanks! ...
‹ 上一主題|下一主題