用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想買唐詩300首的DVD/VCD.
go

想買唐詩300首的DVD/VCD.

各位家長,

想買唐詩300首的DVD/VCD,請問邊隻好,因為有d好似得幾十首,有d普通話加廣東話等不同DVD,實在太多選擇,可否分亨吓呢?

謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

我女果時係買"小人國", 普通話既, 佢普通話老師話, 小人國係佢聽過, 坊間發音最標準既教材
佢形式係大人講一段野(關係首詩意境), 然後音樂, 跟後小朋友獨誦, 然後一班小朋友再讀, 由於係小朋友聲音, 所以唔覺得好悶咁
廣東話讀唐詩有d怪, 有d又唔呻韻
如果你想買, 要留意下小人國擺攤位位置, 平過shop的, 我今晚返去睇下個盒, 抄個電話俾你

原帖由 itbaby 於 09-3-2 02:42 PM 發表
各位家長,

想買唐詩300首的DVD/VCD,請問邊隻好,因為有d好似得幾十首,有d普通話加廣東話等不同DVD,實在太多選擇,可否分亨吓呢?

謝謝!

咁請問Charlotte_mom,知唔知道GC得唔得呀!因為"小人國"好似得40首詩.

Thanks!

醒目開學勳章 王國長老

我唔知GC得唔得呀, 因為老師推薦小人國, 我信佢咋(我D普通話實在非常普通......)
哎呀, 睇漏左D野tim, 小人國係cd, 無vcd架
原帖由 itbaby 於 09-3-2 04:27 PM 發表
咁請問Charlotte_mom,知唔知道GC得唔得呀!因為"小人國"好似得40首詩.

Thanks!