用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 如何培養喜愛鋼琴的小孩?
go

如何培養喜愛鋼琴的小孩?

大家有沒有經驗可以分享?

今日買了李雲迪鋼琴演奏DVD, 播比bb睇 (2歲).  問佢哥哥彈得好唔好, 你要唔要(彈)?  bb擰頭say "no".   

我唔想迫佢學琴, 唸住趁佢仲細, 想搵d方法令佢喜歡鋼琴或彈琴已成為佢生活一部份.  

想知一般喜歡鋼琴的小朋友, 是否很早便聽古典音樂同接觸鋼琴?
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

原帖由 Eclipse_2006 於 09-3-1 21:40 發表
大家有沒有經驗可以分享?

今日買了李雲迪鋼琴演奏DVD, 播比bb睇 (2歲).  問佢哥哥彈得好唔好, 你要唔要(彈)?  bb擰頭say "no".   

我唔想迫佢學琴, 唸住趁佢仲細, 想搵d方法令佢喜歡鋼琴或彈琴已成為佢生活一部份. ...

我仔四歲幾, 學咗琴半年, so far 都叫做好鍾意彈琴, 每晚都會練琴成個鐘, 有時夜返屋企, 無叫佢練, 佢都會自動自覺走去練琴, 我諗佢都算鍾意彈琴
我細個有俾佢聽一些classical 的音樂作背景睡覺音樂, 也沒有太刻意令佢喜歡彈琴. 之前都有佢睇o的類似你所說的鋼琴dvd, 但也沒有興趣
他對彈琴有興趣是源自上了音樂班, 發覺自己彈到一些簡單有趣的歌, 而且他發覺自己很快就學會 (因為音樂班的歌仔很短, 很快學會), 就好有滿足感.
而家其中一本琴書是一些輕快的琴歌, 他聽到他的cd 後, 覺得很喜歡, 他就會很努力地自己研究怎樣彈 (老師未教的), 所以我覺得未必俾最classic 的歌曲小朋友聽, 反而是一些輕快有趣的鋼琴曲也可以

pamelaywy,

多謝你的回覆.  請問你個小朋友是 join 那一個音樂 playgroup?  依家係邊度學琴?

今晚我再比李雲迪dvd比仔仔睇, 佢又唔太抗拒.  我仲問佢係個樂團入面要玩邊樣, 佢係境頭映住李雲迪時指住李雲迪.  我再試指住玩小提琴果位問佢, 佢搖頭say no.  

原帖由 pamelaywy 於 09-3-2 11:03 發表

我仔四歲幾, 學咗琴半年, so far 都叫做好鍾意彈琴, 每晚都會練琴成個鐘, 有時夜返屋企, 無叫佢練, 佢都會自動自覺走去練琴, 我諗佢都算鍾意彈琴
我細個有俾佢聽一些classical 的音樂作背景睡覺音樂, 也沒有太刻意 ...
我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

原帖由 Eclipse_2006 於 09-3-3 20:44 發表
pamelaywy,

多謝你的回覆.  請問你個小朋友是 join 那一個音樂 playgroup?  依家係邊度學琴?

今晚我再比李雲迪dvd比仔仔睇, 佢又唔太抗拒.  我仲問佢係個樂團入面要玩邊樣, 佢係境頭映住李雲迪時指住李雲迪.  我再 ...

他現在係通利的jmc 上音樂班, 也同時跟同一個老師上1:1學琴
你可以看看:
http://hk.myblog.yahoo.com/nokhimhim/index?l=f&id=19

唉!真係好難!
見到各位咁成功令到BB鐘意自己彈鋼琴,同埋會自動自覺,真係好羨慕!

My husband and I believe that playing the piano is a good training for patience and self-control...so whether or not our son likes it or not, he has to do it.  Just like learning to write....

We think that it's important to find a teacher who knows how to teach small kids and motivate the learning rather than waiting for the child to 自動自覺自己彈鋼琴!!  

In my experience, I attend the piano class with my son every week.  I ask the teacher how to practise the piano with him at home everytime as he learns next things every week.  I will sit next to my son and watch him while he practises everyday.  I watch him play every note and when he gets it wrong, I will ask him to repeat it again.  He is happy when he gets the whole song right!!

In my opinion, it's important that the parents can spend time with their children when they practise the piano (also learning other things like writing) for motivation.  Otherwise, it's hard to just wait for the child to 自動自覺自己彈鋼琴!!  

原帖由 rezechan 於 09-6-30 12:29 發表
唉!真係好難!
見到各位咁成功令到BB鐘意自己彈鋼琴,同埋會自動自覺,真係好羨慕!

學琴嘅目的係物野?  我阿媽細個有迫我學, 我衰, 話就話彈左十年, 但係我極唔鍾意練琴, 去到老師到複琴好似sight read咁, 其實冇物意思. 但我由細到大都好鍾意古典音樂, 我二年班時最鍾意聽chopin, 係係屋企隨手揾到嘅tape, 個陣時細到都唔知物野叫composer, 所以我唔覺得鍾意彈琴同鍾意classical有關係 (李雲廸係世界上都唔算勁, 只係係中國人圈子出名.  想睇魔幻指法, 唔怕舊,可以睇horowitz)

我阿哥都比我阿媽迫學琴, 不過佢硬過我, 學左極短時間就唔學.到卅幾歲人, 突然有興趣學, 放左工重會自動自覺練琴. 所以都係個句, 興趣最重要.  

當然, 如果目的只係攞張8級沙紙, 就冇物所謂.  我見得太多為考試學琴嘅人, 對音樂(起碼classical)其實冇物appreciation, 唔好話去聽concert, 連cd都唔會聽! 佢地好機械化咁重複練一首曲, 除左某幾首曲, 都唔係幾識彈第二d.