用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維多利亞interview回來了
go

維多利亞interview回來了

今天到HMT維多利亞interview, 感覺很不錯.

學校十分重視衛生, 小孩們和家長進校前都要測體溫,大人要穿上鞋套. 面試是小組遊戲型式, 小朋友只像去Playgroup 玩一樣, 唱歌跳舞聽下故事, 15-20分鐘便完成, 感覺輕鬆愉快. 教師和職員們都滿臉笑容, 會主動和小朋友玩, 令我留下深刻印象.

女女表現中規中矩, 雖然不是每事也跟老師指示, 但很專心聽故事, 也會自己取玩具自己再放回玩具. 我和爸爸也不想給大家壓力,反正成不成功都不是我們能力所控制到, 所以只是隨心地去享受這次像遊玩班的interview. 大家也快快樂樂地玩了一小時.

大家又點呀?

我哋今日去咗HH嗰間, 啱啱亞仔扭眼瞓, 所以表現得唔好, 但都非我哋所能控制, 算吧啦
跟住老公去咗parents meeting, 出嚟話今日去得geh=收, 唔知係咪見我有啲失望, 所以咁樣呃我啦
我都知爭得好緊要, 又點會今日in得就=收喎
算啦, 讀唔到n就繼續返pg囉, 冇緊要geh

原帖由 四隻貓 於 09-2-28 22:49 發表

學校十分重視衛生, 小孩們和家長進校前都要測體溫,大人要穿上鞋套. 面試是小組遊戲型式, 小朋友只像去Playgroup 玩一樣, 唱歌跳舞聽下故事, 15-20分鐘便完成, 感覺輕鬆愉 ...
怕你長得太快,未及把你看仔細;怕你長得太慢,恨不得你快高長大

買得太多玩具,怕你會將佢哋四圍堆;買得太少玩具,又怕你會憨居居

My bb did not cooperate. He did not say hi and goodbye to teacher. I don't think he can get in.

我女都唔肯同老師"bye bye" , 因為佢掛住玩老師送既玩具. 我都無計...

don't worry!! My baby cannot say any words....

原帖由 fishmeow 於 09-2-28 23:06 發表
My bb did not cooperate. He did not say hi and goodbye to teacher. I don't think he can get in.

您哋唔好咁緊張啦!無疑,Victoria 係一間好好嘅學校,但學位真係有限,唔係每個人都可以入讀。但係,仲有其他好多好的學校我哋可以選擇。其實您哋每個都係好盡責,好好的父母,您哋的仔女一定唔會差,即使佢哋可能不會入讀最心儀的學校。

我bb都有去interview,表現一般。不過,咁又唔代表bb會差過其他人,事實上,學習有很多方法和機會,最重要的是「家庭教育」,bb最長時間係在屋企學習,而我地永遠係bb最好的「老師」。學校只是其中一個學習的地方而已。所以無論結果如何,大家盡了力而為,就心安理得。

只要我哋唔忽略家庭的教育,bb都可以好好地學習。大家繼續努力啊!

我地in左下康個間V記, 唔係好多人, d 時間又安排得幾好, 唔駛等好耐! 而且 parents meeting 時, 我選英語組只得兩個家長, 所以又唔駛話搶問, 攞表現, 好快就完結!
但我想知下康V記好唔好喇, 好似無咩人提過????

我地星期六去左君匯港間v記in..
下午3時, 很多人..我估o個日有成千人面試..但只是收九十幾人..真係爭崩頭

面試無見大陸人..而group interview時便有個外籍小朋友.看得出有些家長都好緊張, 還悉心幫小朋友打扮

我的小朋友表現尚可, 也很主動. 但太多小朋友, 亦唔知他們用什麼準則收生..平常心喇 !

As I knew that HH has around 500 applicants, and my bb was doing very bad even he didn't want to stay in Classroom, and cry.  I don't think he will get in.

我11點去, 好多人
幾個人一個ROOM, 好似PLAYGROUP咁, 唔駛考D咩, 真係唔知用咩準則收人呢?
雖然個女無扭計, 亦專心聽故事, 又肯跳下件, 不過都應該入唔到既多了

原帖由 melaniec 於 09-3-2 10:34 發表
我地星期六去左君匯港間v記in..
下午3時, 很多人..我估o個日有成千人面試..但只是收九十幾人..真係爭崩頭

面試無見大陸人..而group interview時便有個外籍小朋友.看得出有些家長都好緊張, 還悉心幫小朋友打扮

我 ...

星期六in左寶翠園10am
哇!很多很多很多人! 佢上下晝班共收60個人,我個仔又係細仔...果日英文老師問佢攞野佢完全唔理人卦住玩,不過另外一個講廣東話老師就有應佢。之後唱歌時間佢好留心望住老師做動作,不過自己就唔做囉 ,機會都好微了...

最意外係竟然見到徐子淇同個女都in呢間,收硬啦!

完全同意你講法呀....大家順其自然喇!

原帖由 四隻貓 於 09-2-28 22:49 發表

學校十分重視衛生, 小孩們和家長進校前都要測體溫,大人要穿上鞋套. 面試是小組遊戲型式, 小朋友只像去Playgroup 玩一樣, 唱歌跳舞聽下故事, 15-20分鐘便完成, 感覺輕鬆愉 ...

Thought 徐子淇 will bring her daughter to 寶山...

原帖由 monchuBB 於 09-3-2 11:26 發表
...
最意外係竟然見到徐子淇同個女都in呢間,收硬啦!

吓, 連徐子淇同個女都in, 佢地唔係去d國際學校既咩~~

我都以為佢會去寶山.

原帖由 mansumbb 於 09-3-2 11:52 發表
Thought 徐子淇 will bring her daughter to 寶山...

我時刻都記掛著我那未能來到世上的bb, 他永遠在我心裡某個角落.

原帖由 Eclipse_2006 於 09-3-2 22:01 發表
我都以為佢會去寶山.

我諗住佢會去IS咋

維多利亞interview回來了

If 寶翠園 does not accept... what are your next choices? Please advise as I want to get other alternative on hand. thanks!!
Ling

君匯港 interview around 600 in total .. my son interviewed in the morning.. many ppl but the campus is spacious, so quite comfortable..