用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生如何打好英文基礎
go

中學生如何打好英文基礎

升中以後,如果想英文進步,學生應該在平日多看英文書和報紙,還有儘量多看明珠台的英文新聞。
但如果想全面提昇讀/聽/寫/講的技巧,最好的方法是報讀一些比學校深的課程。比別人吸取更多的知識增強競爭力。例如,中一學生報讀相等於中六程度的課程,不難想像英文科會是全級頭三名內。

例如Writing 方面,學校通常是一個月做一篇作文,考試常常出一些未曾練習過的題目(i.e. application letter/complaint letter/informal letter/ articles/ report/ story/ discursive composition) 學生苦無練習機會,自然難以考取好成績。

英文的Writing 技巧亦可用於其他文科科目如
History/Geography , 寫文章時更能得心應手即使大學修讀會計亦要寫essay,因此提昇writing 技巧是必須的。

三三四新學制實行後,學生將少了一個測試自己能力的機會,因此更應該趁早打好基礎,裝備好自己迎接未來的挑戰。

如果小朋友想學好英文,多看報,新聞,書及多接觸係有效的,不過如果學得深就=學得好,我就不認同啦,自古有話,未學行嫣能學走呢?本人覺得所有的學問,基礎係好重要既,以前有前輩不時叮囑學外文首要學基本,想學問好不是一時三刻可以完成的,一門好既學問係要"浸"才可出來的,其義與熬老火湯一樣.
(此純粹個人見解)

最好的方法是報讀一些比學校深的課程。比別人吸取更多的知識,增強競爭力。例如,中一學生報讀相等於中六程度的課程,不難想像英文科會是全級頭三名內。

一個中一生讀得掂中六課程,我都可以想像到佢英文好好。但,既然佢英文咁好,又使咩讓你為佢打基礎呢?

未學行嫣能學走呢? - 對, 所以中六課程亦是由基礎學起.

一門好既學問係要"浸"才可出來的 - 沒錯,所以當其他同學學TENSES 的時候,你巳對tenses 非常熟悉,而且更巳學一些較深的vocab/Grammar - (e.g. conditionals/inversion), 比別人行先一步, 一班同學裡寫同一篇文章,你的文章自然顯得比別人有水準,自然拿高分.

當然唔係一開始就讀得掂,係需要有人輔助以及指導。
如果學生肯去讀,成績有進步是毋容置異。
不過始終家長信任導師是很重要的。
如果沒有信任,講再多都無用。
一直以來 classes 都有提供試堂,為的就是讓家長了解清楚課程內容,亦想知道能否幫到個學生。
老實說,家長俾錢都係想個小朋友成績進步。如果沒有進步,亦不須要讀下去。

原帖由 judy 於 09-3-2 09:30 發表

一個中一生讀得掂中六課程,我都可以想像到佢英文好好。但,既然佢英文咁好,又使咩讓你為佢打基礎呢?

原帖由 missqyeung 於 09-3-2 12:23 發表

咁一般上幾耐先至完誠你的基礎課程呢?一個月、两個月?....定係六年呢?

如果用六年時間,又使咩同你補習呢?

Please check PM.  

原帖由 missqyeung 於 09-3-2 12:37 發表
一直以來 classes 都有提供試堂,為的就是讓家長了解清楚課程 ...

原帖由 missqyeung 於 09-3-2 12:37 發表
一直以來 classes 都有提供試堂,為的就是讓家長了解清楚課程 ...

要上你課,又要講信任,又要肯去讀。學生如果又讀唔掂,一定係對你信任不足或唔肯讀之過也,唔關你事!

但如果學生如肯去讀,返學都得啦,使咩補習呢?

當然唔會用6年時間.
通常1年-1年半便可.
何為完成呢? 確定學生準備就緒後 (即巳教完所有materials 及做了practice tests後成績不錯),便會報考一個劍橋的公開試.
而這個公開試,英國的寄宿學校亦鼓勵香港的留學生報讀以及參加.
當然,學生的進取心亦很重要. 如果他是沒有心讀的,自然起不了任何幫助.

原帖由 judy 於 09-3-2 14:05 發表

咁一般上幾耐先至完誠你的基礎課程呢?一個月、两個月?....定係六年呢?

如果用六年時間,又使咩同你補習呢?

原帖由 missqyeung 於 09-3-2 14:18 發表
當然唔會用6年時間.
通常1年-1年半便可.
何為完成呢? 確定學生準備就緒後 (即巳教完所有materials 及做了practice tests後成績不錯),便會報考一個劍橋的公開試.
而這個公開試,英國的寄宿學校亦鼓勵香港的留學生報讀 ...

可唔可以講吓呢個劍橋的公開試名稱呢?

老實說, 自己經常上課超時, 自覺巳為學生付出100%. 如果學生肯聽我的意見, 一定會有進步. 我亦KEEP 住在數次tests 後派Progress review, 商討學習困難同問題, 所以唔會有讀唔掂的情況. 如果真係有問題,當然會幫佢,而唔係推卸責任. 提供服務收取reward是很合理的, 但最重要是看見學生有進步.
學生如肯去讀,返學都得啦 - 問題係學校好多時沒有教的題目(或練習不夠的題目), 考試都會出. 學得比別人多,一定會有幫助.

原帖由 judy 於 09-3-2 14:13 發表

要上你課,又要講信任,又要肯去讀。學生如果又讀唔掂,一定係對你信任不足或唔肯讀之過也,唔關你事!

但如果學生如肯去讀,返學都得啦,使咩補習呢? ...

Cambridge First Certificate in English (FCE)
考試有5份 papers:
Reading/Writing/Use of English/Listening/Speaking

Writing 可以選擇看一本文學書,然後答問題

原帖由 judy 於 09-3-2 14:21 發表

可唔可以講吓呢個劍橋的公開試名稱呢?

原帖由 wunma 於 09-3-2 14:32 發表
judy,

您今日好好笑, 心情好似幾好播.

wunma,

OK啦!昨晚睡多了,冇咁燥,心情自然好!

其實我問MissYeung係有原因嘅,有小朋友逢暑假都會做義工帮新移民,其中教英文真係拉牛上樹。見MissYeung有教英文神法,當然八吓啦!

原帖由 missqyeung 於 09-3-2 12:23 發表

一門好既學問係要"浸"才可出來的 - 沒錯,所以當其他同學學TENSES 的時候,你巳對tenses 非常熟悉,而且更巳學一些較深的vocab/Grammar - (e.g. conditionals/inve ...

如果真如你所講學生要報讀比自己程度深的課程就可以一蹶而就的話,世間上所有的小朋友又何需按步就班地讀完小學而中學而大學,倒不如省些時間一出世就教中學或大學的課程,世上真有如此完滿的結果嗎?可能你會以某某神童作例子,不過講真世上神童能有幾人?

設館授徒:

如果想仔女數學好,跟我學喇:

小一:代數入門
小二:微積分入門
小三:中級統計學
小四:中級微積分
小五:高級統計學—Time Series Analysis
小六:高級微積分

包保小學畢業,起碼有人地中七實力。

原帖由 pcjoemama 於 09-3-2 21:49 發表

如果真如你所講學生要報讀比自己程度深的課程就可以一蹶而就的話,世間上所有的小朋友又何需按步就班地讀完小學而中學而大學,倒不如省些時間一出世就教中學或大學的課程,世上真有如此完滿的結果嗎?可能你會以某某神童作 ...

Yes.  I agree with you totally.

Dear Missqyeung

我想請問報讀Cambridge – KET,PET,FCE對學生有什麼用?
除了改善英文能力,外國或本地的學校對它們的確認性有多少呢?
我女兒已完成的Cambrdge-Flyer課程,現正考盧是否繼續讀Cambridge- KET,請指教.謝!

劍橋英語課程主要分為兩大類:
1)
劍橋小學英語考試 (YLE)- Starters/Movers/Flyers大部份小學生均報讀這個課程或報考這個考試
2)
涵接YLE 的課程,課程內容更深入- KET/PET/FCE/CAE/CPE

全面提昇Reading/Listening/Speaking/Writing 技巧
以我所知,有很多小學生巳考取KET/PET.

- 參加公開考試,吸取經驗,提升競爭能力。(三三四新學制實行後,學生更需要打好英文基礎。參加公開考試可以讓他們知道自己不足之處,從而改善自己的弱點)
- 令Portfolio更為可觀,有利於考取入學資格。
- 劍橋英語考試被廣泛認可。英國大部份大學均承認此考試資格。
- 有香港學生讀完中三到英國留學,學校亦推薦學生考取FCE/CAE/CPE,然後才考IELTS
Pass CPE等於IELTS 7.5分或以上 (最高9分)

Key English Test (KET)

- 劍橋主要級別試第一級,相等於小六至中一程度的英語水平
- 有不少小二學生自行報考KET

原帖由 naffan 於 09-3-10 20:18 發表
Dear Missqyeung

我想請問報讀Cambridge – KET,PET,FCE對學生有什麼用?
除了改善英文能力,外國或本地的學校對它們的確認性有多少呢?
我女兒已完成的Cambrdge-Flyer課程,現正考盧是否繼續讀Cambridge- KET,請指教. ...