用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band 3 仔,好煩阿!
樓主: AS-Ma-Ma
go

band 3 仔,好煩阿!

Band 3 派到都唔想讀la,可況band 2.要考慮呀!

原帖由 cecwun 於 09-3-11 10:57 發表
Hi khmama

見到你提議band 2 男仔可以考慮惠僑中學, 可唔可以講多一些這間學校呢, 因為在網上很難搵到這間學校的資料

Thanks,

原帖由 motherlau 於 09-3-11 20:05 發表
Band 3 派到都唔讀la,可況band 2.

同意. Lunch time或放學時去學校看看便明白.

原帖由 KathyKwong 於 09-3-11 20:36 發表

同意. Lunch time或放學時去學校看看便明白.

要返工!邊有時間Lunch time或放學時逐間去睇!要麻煩各位媽咪,如在各校附近住或返工,請提供寶貴意見。

原帖由 cecwun 於 09-3-11 10:57 發表
Hi khmama

見到你提議band 2 男仔可以考慮惠僑中學, 可唔可以講多一些這間學校呢, 因為在網上很難搵到這間學校的資料

Thanks,

網上搵到既資料如下:

Grade:Band 2中至尾

入大學機會率:有八十幾%

校風方面:校風一般

在同學和老師方面:
同學好好架,冇咩人會講粗口,老師又好人和勤力。

會考成績方面:

2007年中學會考各科的成績如下:
各科平均合格率為88.8%
>中文科成績91.4%
>英文科成績90.7%
>數學科成績90.1%

在公開考試方面:
該校學生曾於會考獲得9優、高考獲得3優1良的佳積。
2006年的高考成績各科合格率為90.4%。歷年來入大學的學生眾多。

不過呢o的都係網上資料, 學校網就冇公開試成績. 如果以band3生, 只要校風唔太差, 係可以考慮既.

原帖由 khmama 於 09-3-12 00:18 發表

網上搵到既資料如下:

在同學和老師方面:

會考成績方面:

各科平均合 ...

你的資料來源是出於那個網? 網上的資料要小心。
惠僑就算以band 3來說校風都好差,
和陳樹渠齊名。

網上搵到既資料如下:

在同學和老師方面:

會考成績方面:

各科平均合 ...

Thank you for your info.
Also, thank you the opinion of nywing

Anyway, 我唔會揀惠僑,因為它是直資,如果它是band3學校,為什麼我要比錢讀.

其實, 我識一個人在惠僑讀, 他現在中二, 他本來BAND TWO 生, 兩年前中央派到去一間BAND THREE(麗X), 周圍搵都搵唔到學校, 終於只有這間收, 所以就讀咗.  但網上太少資料關於這間學校, 而且亦好少人提及, 所以一見你有講, 立即想問下.

他可能係BAND TWO, 所以分班試就入到英文班(一班英文班, 兩班中文班), 而且英文科還考到全級第二, 那個男仔讀得幾開心, 而且仲好有自信, 今年仲被選做班長, 但家長就擔心這間學校程度會唔會太淺, 所以想同佢轉校, 但小朋友唔想轉, 現正在煩惱.

他在惠僑讀了一年半, 就唔見有所講的咁差, 家長中一時每天返學時都有跟到學校, 就是擔心壞學生多; 學校都講成績只是中下, 不過校風都不差, 如果是BAND THREE生讀, 應會比較其他BAND THREE學校好, 每月學費$300

網上搵到既資料如下:

在同學和老師方面:

會考成績方面:

各科平均合 ...

原帖由 cecwun 於 09-3-12 15:34 發表
其實, 我識一個人在惠僑讀, 他現在中二, 他本來BAND TWO 生, 兩年前中央派到去一間BAND THREE(麗X), 周圍搵都搵唔到學校, 終於只有這間收, 所以就讀咗.  但網上太少資料關於這間學校, 而且亦好少人提及, 所以一見你 ...

或者比多少少九龍城區既數據參考下. 九龍城上年派位學額共3959個, 而band1加堆band2既學額佔2535個(已經計埋惠僑), 即約64%. 如果band3生佔3成, 根本入band2既機會都好微. 如果校風較好既band3可以選九龍塘學校.

原帖由 AS-Ma-Ma 於 09-3-9 14:04 發表

我是在職媽咪,又點會有時間去學校附近觀察呢:cry:
我都好明白學壞咗,就真係有排搞 ,你睇今日頭條,14歲媽媽將自己大肚相post上網,真係要幾離普都有....
最慘係阿仔成績唔好,根本唔到你間好學校,唯有周圍收下 ...

你的小朋友肯定很細。我遇到的父母,佢地一定親自出馬,做足事前工夫。

khmama,
請教勞工子弟中學如何?

原帖由 khmama 於 09-3-12 22:31 發表

或者比多少少九龍城區既數據參考下. 九龍城上年派位學額共3959個, 而band1加堆band2既學額佔2535個(已經計埋惠僑), 即約64%. 如果band3生佔3成, 根本入band2既機會都好微. 如果校風較好既band3可以選九龍塘學校. ...

原帖由 ALAL 於 09-3-13 23:07 發表
khmama,
請教勞工子弟中學如何?

要了解一間學校, 可以從校網內刊登的周年報告略知一二. 你可以比較一下04-05周年報告同2007周年報告.

http://www.wss.edu.hk/media.php

http://www.wss.edu.hk/school_doc.php

回覆 # 的文章

我唔知依家九龍塘學校(中學部)的校長是否同之兩年前的一樣, 我記得當年參加中學巡禮時, 見到校長啲講解很用心, 好nice, 俾到我的感覺是佢希望學生好, 我覺得一間學校的校長是否盡責有禮是很重要的, 起碼要有熱誠才可有心機攪好間學校, 提升學生水平(咁當然都要睇家長的合作, 學生的本質). 好似其中一次參觀一間都係係九龍塘的中學, 佢哋的校長毫無衝勁, 咁間學校點會有進步. 所以揀學校要同中學的校長傾吓, 返學放學到學校附近觀察學生情況多幾次, 才知校風一二.

原帖由 Marwkc 於 09-3-15 15:27 發表
我唔知依家九龍塘學校(中學部)的校長是否同之兩年前的一樣, 我記得當年參加中學巡禮時, 見到校長啲講解很用心, 好nice, 俾到我的感覺是佢希望學生好, 我覺得一間學校的校長是否盡責有禮是很重要的, 起碼要有熱誠才可 ...

今年中學巡禮,我都好留意這校,因為成日聽人講話這校是band3中校風好的一間。但我感覺麻麻,在操場上的制服團隊,好像好慘,全部都無神無氣,一D都唔陽光。校長在禮堂講解時,好細聲,好求其,個個家長都好似無心機聽,攪到好曹!

反而人人都話唔好嘅余振強,2年巡禮都有去,第一年在那裡午膳,有多D時間了解間學校,個校長好熱誠講解,家教會的家長義工又話好,佢話佢個仔讀書唔叻,但在這校很開心。第二年,有個F6嘅同學,講解334新學制,講得非常好,係我全日去左6-7間中學,講得最好的一個。所以本人對此校的印象不是太差,但網上各位家長就對此校幾一面倒。所以攪到我心大心細

有無家長可以比Dcomments.Tks.

九龍塘現在處理校長鍾校長,陳校長在校長報告說會以另一身分幫助社會-見其網頁.http://www.ktsss.edu.hk/

請問講TALK 的是前者或是後者(到網頁認下張相)?

原帖由 ALAL 於 09-3-17 12:06 發表
九龍塘現在處理校長鍾校長,陳校長在校長報告說會以另一身分幫助社會-見其網頁.http://www.ktsss.edu.hk/

請問講TALK 的是前者或是後者(到網頁認下張相)?

唔係幾記得佢個樣喎,看網頁2個都白頭髮!!好似似陳校長多D喎,but not sure ! 有分別嗎?

Asmama

because hearsay that  the existing principal is better than the new one.

這個星期六去鄧鏡波interview,有乜要注意,請指教