用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 五女生午膳索K送院
go

五女生午膳索K送院

軟性毒品肆虐校園!           

上水官立中學五名女生,昨日午膳後疑在校外集體索「K」,回校後不勝藥力,頭暈不適,及語無倫次。校方認為事態嚴重報警,五名女生被送院診治後,因涉嫌吸毒被捕,而其中一名女生及另一名15歲少年,則涉嫌販毒被捕,警方將案件交新界北區重案組接手調查。
懷疑索「K」的五名女生(13至14歲),在救護員接報到場後,經過初步治療已恢復神智。五名女生被送院診治後,由重案組探員帶署助查,因涉嫌吸毒被拘捕,而其中一名14歲女生及一名姓許(15歲)少年,則涉嫌販毒被捕。
事發的上水百和路21號上水官立中學的副校長葉栢麟回應稱,五名女學生就讀中二,分屬不同班別,她們在午膳後回校報稱不適,校方帶她們到醫療室後決定報警。校方對事件非常重視,已交由警方調查,暫時不會對事件作任何揣測,而該校過去從未發生類似事件。

校內不適暈倒

上水警區副指揮官(行動)麥子強總督察稱,警方在昨午3時08分接獲校方報案,稱五名女學生不適暈倒,遂召救護車趕赴學校救援。校方同時通知五名學生家長到學校,三輛救護車先後將不適學生送院,部分由家長陪同下送院,而多能自行走進急症室。
由於事件涉及未成年學生及軟性毒品,警方認為事態嚴重,將案件交由新界北區重案組接手調查,暫時未能確定涉及何種毒品。警昨晚經過深入偵查後,正式將五名女生拘捕,並根據各人口供,再拘捕一名15歲姓許少年。
去年12月12日,慈雲山救世軍卜維廉中學,揭發10名學生懷疑在校內集體索「K」,頭暈眼花感到不適。老師發覺他們胡言亂語,狀態癲狂仿如醉酒,懷疑有人吸食軟性毒品,校方認為事態嚴重,遂報警求助。
警員到場了解後,交由慈雲山警區刑事偵緝隊探員跟進,兩名分別15及16歲的少年,懷疑是供應毒品的主犯,警方為兩人向九龍城裁判法院兒童法庭申請保護令,交由男童院照顧。新報記者陳建邦報道

呢間中學係band 幾?個仔係band2尾--band3頭仔。個人又純又轉數又慢,真係好擔心。老公又話無問題,是旦一間都得,真係好想搵料反駁去。

醒目開學勳章

hi,

見到呢d新聞真係人都癲!    

yuk hei mun

原帖由 gogolaw 於 09-2-28 10:22 發表
軟性毒品肆虐校園!           

上水官立中學五名女生,昨日午膳後疑在校外集體索「K」,回校後不勝藥力,頭暈不適,及語無倫次。校方認為事態嚴重報警,五名女生被送院診治後,因涉嫌吸毒被捕,而其中一名女生及另一名15 ...

原帖由 florence852 於 09-2-28 11:57 發表
呢間中學係band 幾?個仔係band2尾--band3頭仔。個人又純又轉數又慢,真係好擔心。老公又話無問題,是旦一間都得,真係好想搵料反駁去。

呢間係band 3.

唔係官立中學都係band 1 嗎?
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

件事咁揚,學校會唔會有逃亡潮。

當然不是啦,很多官校都係band2、3 架,要小心d楝!

原帖由 dder 於 09-3-1 15:03 發表
唔係官立中學都係band 1 嗎?

相信一定有, 比你係家長都會"早走 早著"

原帖由 judywan 於 09-3-1 17:46 發表

原帖由 LLMUMMY 於 09-3-2 10:03 發表
相信一定有, 比你係家長都會"早走 早著"

呢間係區內算比較差既中學,我諗好多人都唔想入去,但真係好難走,走去邊,何況北區近大陸,唔只佢,好多中學生都有索k.

原帖由 judywan 於 09-3-1 17:46 發表

好難轉校架,第2間學校免得過都唔收呢個學校的學生啦。

其實揀中學真係緊要過小學好多,因為中學學生已分成3級(band 1 2 3),最好的聚在一堆學校,最差的又聚在一堆學校,雖然只是以成績區分,但不得不承認,成績同品行是正比的(大部份情況).

好驚喎!    唉! 香港已經人口老化,唔夠年輕人,仲要有班咁嘅年輕人做負累!

原帖由 樂樂 於 09-3-2 10:54 發表

呢間係區內算比較差既中學,我諗好多人都唔想入去,但真係好難走,走去邊,何況北區近大陸,唔只佢,好多中學生都有索k.

而家學校唔開除學生, d家長咪好驚

原帖由 davidmimi 於 09-3-2 10:58 發表

好難轉校架,第2間學校免得過都唔收呢個學校的學生啦。

其實揀中學真係緊要過小學好多,因為中學學生已分成3級(band 1 2 3),最好的聚在一堆學校,最差的又聚在一堆學校,雖然只是以成績區分,但不得不承認,成績同品行 ...