用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正中學
樓主: chunleungmama
go

培正中學

原帖由 大力大力 於 09-3-20 01:28 發表
我小兒是讀培小六年級,以我所知培小共 330 人有 1-110 , 直上培中,111-220 要第ニ輪抽簽,祗有 50% 入讀培中,另外 221 - 330 就什麼機會也沒有!!

兒子成績中等,所以要抽簽,現在福建/長沙灣祟真收他,為安全起見我們應下星期簽 ...

點解要放棄抽籤?不一定沒有機會. 真是派不到培中才去叩門都可以. 我認識一位培小的學生, 也是7月才去福建叩門都可以. 想清楚吧.

大力大力
我認識的有一個考26x都可以回培中。
不要擔心。

saiyeest

我小兒是讀培小六年級,以我所知培小共 330 人有 1-110 , 直上培中,111-220 要第ニ輪抽簽,祗有 50% 入讀培中,另外 221 - 330 就什麼機會也沒有!!

兒子成績中等,所以要抽簽,現在福建/長沙灣祟真收他,為安全起見我們應下星期簽 ...

大力大力

福建/長沙灣祟真都不是我心儀的中學, 所以不會考慮。

saiyeest

如想跨區報讀培中,機會好微?

每年入讀培中跨區學生真係瘳瘳可數,只有三幾個,本人覺得因培中大部份學生都由幼稚園或小學已認識, 對新學生能否融入有保留。深信一定要BANG 1成績再加上隨機號碼好前才有機會。

若是Band 1生, 隨機號碼好前一定可以升讀英中, 何須跨區選培中咁冒險。

若是Band 2或Band 3生,更沒機會啦!

saiyeest

原帖由 tamagogo 於 09-3-20 17:17 發表
如想跨區報讀培中,機會好微?

是的. hd

原帖由 saiyeest 於 09-3-20 19:19 發表
每年入讀培中跨區學生真係瘳瘳可數,只有三幾個,本人覺得因培中大部份學生都由幼稚園或小學已認識, 對新學生能否融入有保留。深信一定要BANG 1成績再加上隨機號碼好前才有機會。

若是Band 1生, 隨機號碼好前一定可以升 ...
唔該哂!

培中俾全九龍城派位只有23個。

saiyeest

原帖由 chunleungmama 於 09-2-27 14:44 發表
我想問我小朋友屬band 1 中學生,如果在大抽獎時將旅港開平放第一, 迦密放第二,培正放在第三位,唔知啱唔啱呢?

中央派位好似唔係咁。
BAND 1 派哂位,先到BAND 2。即是BAND 1就算放到1X志願,都比BAND 2第1志願派先。
如有錯,請見諒。

正確,BAND1派晒30個志願先輪到BAND2開始派。

原帖由 kwlau 於 09-4-9 15:28 發表
中央派位好似唔係咁。
BAND 1 派哂位,先到BAND 2。即是BAND 1就算放到1X志願,都比BAND 2第1志願派先。
如有錯,請見諒。