用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 成績表無名次
go

成績表無名次

點解成績表無名次架,初中就話姐,高中要選科,到第時入學,大學校長會不會看中六成績表架?如果會,相比起有名次的學校會唔會輸蝕啲呢?

回覆 # 的文章

回覆 # 的文章

哎! 我個女讀中一, 成績表每一科都會排全級及次, 連 PE 和視覺藝術 都排, 幾刺激呀!

如果唔係334既話...
升大學睇AL成績ga ja...
基本上好少睇你係校內既成績表...
但如果interview既話就有機會會睇囉...
F.7揀大學個時係用個叫Jupas既system...
個system會自動用AL既成績既分派...
所以F.6成績表其實幾乎係冇用=.="""

補充一點...大學校長係絕對唔會睇中六成績表...
收生一d都唔關校長事...
只係每個faculty/department先會睇...
話時話...我讀左咁耐u...見都未見過個校長=.="""

真係好刺激喎!
你女兒讀邊間中學啊?
原帖由 cherryj 於 09-3-1 01:17 發表
哎! 我個女讀中一, 成績表每一科都會排全級及次, 連 PE 和視覺藝術 都排, 幾刺激呀!

原帖由 ytpeople 於 09-3-1 17:24 發表
真係好刺激喎!
你女兒讀邊間中學啊?  

幾好玩。班/級,細分,排名清清楚楚列晒出,冇得呃。

我情願科科列名,現在的成績表什麽都看不到!
但我聽說朋友女兒在港島一間名女校的334中三選科家長會上說大學選生會看學校成績表,是今年的事,有無人聽過?

我個女都一樣,每科都計名次,我贊成,透明度高,不過當然有壓力。太過忍蔽我覺得無好處,如女兒小學時就無名次,無分數,只有abc,只知她是那一組別,其他無資料,一世都有個謎。

布名次不是壞事,女兒在中文耹聽全級第尾,她不知幾開心,下次努力小心D 咪得囉!

我仔間學校都係, 每科排名次, 100名以外才不show!!  阿仔中文科我都好頂忍下,  中文listening及說話他居然全級第一but 作文就唔合格, 唉, 好彩拉上補下, 都合格!  show 名次都好, 比家長知道學生有那些科目好, 那些差, 從而比資援佢, 亦令他明白自己的不足

我個仔學校都係, 咩都有名次, 如果你地冇mic ng g 個小朋友去到bin lor, 第時選科mic好難??

時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

原帖由 MayMay_Lee 於 09-3-7 00:44 發表
pe 又有咩好排呢... 真得意

咁又唔可以話冇用既,起碼佢令你知道自己的小朋友係學校處於邊個水平位置而加以督促囉.

哎!我個女又係中文聆聽,全級考廿幾,由尾數上.

原帖由 漢堡飽 於 09-3-2 13:20 發表

我個女都一樣,每科都計名次,我贊成,透明度高,不過當然有壓力。太過忍蔽我覺得無好處,如女兒小學時就無名次,無分數,只有abc,只知她是那一組別,其他無資料,一世都有個謎。

布名次不是壞事,女兒在中文耹聽全級第尾,她不知幾開心, ...

原帖由 cherryj 於 09-3-9 22:09 發表

點解會咁差,拿不到重點?

我個女個間中一至五都有名次,今年中六都無名次.
中六, 個個收d科都唔同, 好難排名次.

原帖由 summum 於 09-2-27 10:08 發表
點解成績表無名次架,初中就話姐,高中要選科,到第時入學,大學校長會不會看中六成績表架?如果會,相比起有名次的學校會唔會輸蝕啲呢?

回覆 # 的文章

我都唔知點幫佢. 有無人提議吓? 唔該

我個仔間學校既成績表毎科都有級名次,我覺得幾好.起碼知道邊科差,可以下次俾心機D,努力D嘛!

有名次好, 其實家長知道分數有咩用, 份卷深同淺會影響分數高低, 有名次先反映到學生在同一級咁多人中, 算係上游, 中游定下游, 家長先可以有相應配合或留意...

亞女學校好似都係100名以外不列名次, 免得HURT到學生自尊心, 家長見到無名次都知發生咩事...