用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大仔考幼稚園是否真係"優先" d????? ...
go

大仔考幼稚園是否真係"優先" d????? [複製鏈接]

聽了很多朋友講, 如果係大仔去考幼稚園 or 小學, 考到機會真係多d, 是否真有其事??????
   0    0    0    0

原帖由 小豆豬 於 09-2-26 17:31 發表
聽了很多朋友講, 如果係大仔去考幼稚園 or 小學, 考到機會真係多d, 是否真有其事??????

我諗唔係優先, 而係大仔表現會好o的, 所以有著數
大家同樣係十月interview, 一個係一月出生, 當時兩歲九個月, 一個係九月出生, 即係interview 係兩歲.
如果你係媽媽, 相信你會知道2歲同2歲9個月係簡直天與地. 有小朋友兩歲都仲係單字, 但係去到2歲9個月, 一般都己經口不停
而老師基本上都唔會諗你係細仔, 你唔識答係正常, 你係大仔, 你答得叻係正常. 相信係一視同仁, 大家同組, 呢個仲係單字, 仲會喊, 而o個個己經可以好有條理同老師傾計
咁你話老師會選邊個 ?

唔好講差咁多個月啦, 我個仔3個月前同而家都大分別, 我記得阿仔IN個時未夠2歲 有D媽咪話佢地個BB IN個時要砌PUZZLE然後講出個圖係咩..我個時覺得有無搞錯,一個BB點會識..但係我個仔而家2.3個月已經識啦...

2-3 yr 時差一個月 development 都差好遠啦, 何況年頭年尾 bb 呢? 但我覺得唔係大仔著數, 而係細仔蝕底, 如果你個係大仔, 但 interview 表現唔好, 一樣可以被 out!!

細仔有一個好處, 就係如果果年唔得, 下年可以再考過, 到時做大仔

如果好似我地咁11-12月出世, 都仲可以遲一年入學,
做超大仔, 但如果10月出世, 就一定迫住做細仔.

我個仔而家15個月大, 好多物件都識叫個名,
又識好多生字, 但比起我朋友囡囡07年4月出世仲差好遠.

原帖由 honeylky 於 09-2-28 21:20 發表
細仔有一個好處, 就係如果果年唔得, 下年可以再考過, 到時做大仔

10 月一樣可以做大仔, 過唔過到自己心理果關姐. 你問下人地考培正 d 家長...
‹ 上一主題|下一主題