用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校知識, 我相信好多家長都可以幫到我 ...
樓主: babytowe18
go

選校知識, 我相信好多家長都可以幫到我 [複製鏈接]

原帖由 123!@# 於 09-2-27 16:21 發表

是否大家都唔知既number呀?
是否好似a同學係no.1 b同學係no.1234. 咁a同學就揀先. b同學就要輪到1234先有得揀呀?

yes, 大家都唔知架。
至於揀就係先處理a既第一志願, 再處理b既第一志願。而未去到B既123X人, 佢地都有可能入哂B既第一志願, 所以呀B要再等處理第二志願先到佢囉。又有可能佢前面既人都入哂呀B選既第二志願, 咁呀B又要等再處理第三志願啦。

SO...係咪睇好唔好彩呢

我成日聽到網友寫話 '叩門', 何謂叩門, 係排隊攞籌, 還是其他呢

原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 18:37 發表

yes, 大家都唔知架。
至於揀就係先處理a既第一志願, 再處理b既第一志願。而未去到B既123X人, 佢地都有可能入哂B既第一志願, 所以呀B要再等處理第二志願先到佢囉。又有可能佢前面既人都入哂呀B選既第二志願, 咁呀B ...

咁入面純粹講好唔好彩, 唔講成績和品行呀?

原帖由 babytowe18 於 09-2-27 18:41 發表

咁入面純粹講好唔好彩, 唔講成績和品行呀?

原帖由 babytowe18 於 09-2-27 18:40 發表
我成日聽到網友寫話 '叩門', 何謂叩門, 係排隊攞籌, 還是其他呢

一次過答你, 因為呢兩個問題都有少少關聯。

成績 & 品行, 就要到叩門時先用得著啦。
當大抽獎派唔到你心儀既小學, 當日媽咪就可以去你第一志願(or其他志願學校, 超過一間都得), 帶埋你小朋友既portfolio, 成績表, 相等等既資料, 申請後補位。大部分學校都需要見試先決定收唔收。到時就真係睇小朋友成績同埋品行啦。

而後補位每間學校不同, 叩門既要求亦都不同。好似瑪莉諾神父上年好似得1x個叩門位, 但好多人入紙申請。而且你係自行選校及大抽獎時所選既學校, 都會影響你叩門既成功機會。
以聖紀文為例, 佢地校長都講明, 係自行選佢, 再加上乙部第一志願選佢, 他日叩門都會機會大d。有d學校直頭唔會考慮唔係填佢做第一志願既人, 所以呢d都要問定先。可以去下學校d open day / 嘉年華, 問下d老師校長, 佢地都會答你。我上次都係咁問佢地個副校長先知架。聖紀文上年係12個叩門位, 大約7x個選佢第一志願既人去叩門。所以整好個portfolio為隨時叩門所用, 都幾重要架。

原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 18:34 發表

你預左幫助不大, 有好過冇咁啦。

明白.
所以宜家都好煩, 好似間間都幾平均.
太好個d, 又未必入得到. 其餘個d, 就差不多.
好煩呀!!!!

原帖由 silvia_ng 於 09-2-28 00:22 發表

一次過答你, 因為呢兩個問題都有少少關聯。

成績 & 品行, 就要到叩門時先用得著啦。
當大抽獎派唔到你心儀既小學, 當日媽咪就可以去你第一志願(or其他志願學校, 超過一間都得), 帶埋你小朋友既portfolio, 成績 ...

唔該哂, 好詳盡

原帖由 123!@# 於 09-2-28 09:36 發表

明白.
所以宜家都好煩, 好似間間都幾平均.
太好個d, 又未必入得到. 其餘個d, 就差不多.
好煩呀!!!!

你先選最好, 但touchwood入唔到都唔會太差囉(因為平均呀麻)。
仲有直資+私校都要唸唸會唔會去考呢。大約7-8月佢地有d已經會post簡介會 or open day既資料出黎架啦。有d仲可以入埋application添。

原帖由 silvia_ng 於 09-2-28 12:21 發表

你先選最好, 但touchwood入唔到都唔會太差囉(因為平均呀麻)。
仲有直資+私校都要唸唸會唔會去考呢。大約7-8月佢地有d已經會post簡介會 or open day既資料出黎架啦。有d仲可以入埋application添。 ...

直資/私學應該唔會 (無$$$$).
宜家係諗, 嘉靈和聖紀文, 跟住就唔知了.
我想問, 去邊到可以check晒40網有咩學校呀?
thx!!!!

原帖由 123!@# 於 09-2-28 12:48 發表

直資/私學應該唔會 (無$$$$).
宜家係諗, 嘉靈和聖紀文, 跟住就唔知了.
我想問, 去邊到可以check晒40網有咩學校呀?
thx!!!!

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

小學概覽

原帖由 silvia_ng 於 09-2-28 19:28 發表

http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

小學概覽

唔該晒!!!!!
‹ 上一主題|下一主題