用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 選校知識, 我相信好多家長都可以幫到我 ...
go

選校知識, 我相信好多家長都可以幫到我

請問傳統名校既津校/官校小學, 係咪一定要必住個區校網才可以選呢? 舉例喇沙, 一定要住41校網。不然仲有咩方法可以入呢?
1.幼稚園?
2.超過20分以上?
3.叩門?
4.學業成績?
5.其他?
有無其他家長是不需同校網還可以入傳統名校呢? 如有, 可否講解一下? 幫幫我呢個一知半解的心急媽媽

想問考小學分數係點計出來呢?

醒目開學勳章

轉貼 : 開心家庭網 - 小一選校 --- **好有用的參考資料**

有用資料 :

http://www.happyfamilynet.com/baby/

入去後 click "小一選校"

日期唔用理 (因是早兩年), 其他資料可作參考, 應該可解答到你地的問題吧!!!

醒目開學勳章

仲有呢2個係 update 版 (09 升小一用)

http://happypama.mingpao.com/cfm/ebook3.cfm?File=20080902/happy/happy.txt

http://happypama.mingpao.com/cfm/ebook3.cfm?File=20080909/happy/happy.txt

傳統名校既津校/官校小學入學:
1)一定要住在同校網
OR
2)十一月自行收生階段有超過20分以上
OR
3)十分幸運,跨區抽到
OR
4)小一以上考插班

唔知有沒有漏?

YMAMA

唔該哂, 好有用

原帖由 ymama 於 09-2-26 18:56 發表
1)一定要住在同校網
OR
OR
3)十分幸運,跨區抽到
OR
4)小一以上考插班

唔知有沒有漏?

YMAMA ...

好多謝你既回覆, 好有用, thx
我想問3個問題
1.咁有時坊間一些幼稚園升學指南話, 某某間幼稚園主要升到某某處名牌小學,都係因為子女同校網或以上原因, 並非因幼稚園有'實力'或子女叩門/成績本事, 我可唔可以咁講呢?

2.同埋我想問, 第2項超過20分或以上, 我想問一下各位家長有無聽過呢樣傳聞, 話如果個間名校有宗教背景, 子女必需先前信該宗教, 在投考前去洗禮和返主日學返足一年, 是傳聞還是真的呢? 請問有沒有一些子女現就讀有宗教名校, 而表明沒有信仰的家長可以分享一下呢?(我無意觸犯現在有信教的家長, 只是聽聞罷)

3.另外我想問, 第3項 '十分幸運,跨區抽到', 比例上成功機會有多少百分比呢?

問題頗長, 不好意思, 煩請各位家長協助繼續回覆, 唔該哂!

醒目開學勳章 王國長老

1. 係, 咩叫"主要"? 根本無根據, 由得間學校講, 間間都話自己d學生去晒名校.........講真, 官津校果d, 一係自己有分, 一係抽中姐, 關間幼稚園咩事! 除非私立/直資係自己去考, 咁就關幼稚園事

2. 第一輪自行派位, 係計分既, 如果學校有宗教背景, 多5分宗教分就會勝算大好多, 咁學校內多d教徒學生亦好正常
至於點至有果5分宗教分, 當然係指正式信左教果d啦, 咁要正式受洗, 一係出世, 由教徒父母帶去洗, 一係小朋友返左主日學"受訓"之後, 就可以受洗, 唔會突然走入church就有張領洗紙架

3. 誇網........90%位for區內, 10%位for誇區, 我assume開4班小一160人, 有d位for第一輪, 包括姐姐哥哥讀緊必收位, 有剩至係抽獎, 10%誇區, 你自己計下機會有幾大喇......應該大過中六合彩既

原帖由 babytowe18 於 09-2-26 10:57 PM 發表

好多謝你既回覆, 好有用, thx
我想問3個問題
1.咁有時坊間一些幼稚園升學指南話, 某某間幼稚園主要升到某某處名牌小學,都係因為子女同校網或以上原因, 並非因幼稚園有'實力'或子女叩門/成績本事, 我可唔可以咁講呢 ...

分數? 一般都係得15分掛, 20分已經好難攞, 另一個辦法係搬屋或者讀直資, 唉!真係陰公,想幫個仔入名校都咁困難

原帖由 ymama 於 09-2-26 18:56 發表
1)一定要住在同校網
OR
OR
3)十分幸運,跨區抽到
OR
4)小一以上考插班

唔知有沒有漏?

YMAMA ...

1. 同網只係機會大D, 唔一定得。
2. 20分都唔一定得, 有D學校20分既位假如係有20個, 但係同分者有100個, 咁就要抽架啦。所有80個人落空都未定...
3. 十分幸運 - 呢個先係最主要原因, 呢個遊戲都係咁玩...而考私校OR直資都有呢個成份在內, 遇到個手鬆D既老師都唔同D...
4. 呢樣你要唸清楚, 因為小朋友係真正既用家。你要佢放棄哂所有既同學仔, 去轉入一間唔識既小學‧仲要係冇幾耐之前先升小一, 識左D同學仔, 如果又轉佢地未必想架。

原帖由 babytowe18 於 09-2-27 14:54 發表
分數? 一般都係得15分掛, 20分已經好難攞, 另一個辦法係搬屋或者讀直資, 唉!真係陰公,想幫個仔入名校都咁困難

咁咪唔好強求囉! 你情願佢係名校做中中間間果個, 有咩學校都唔會搵到佢參加。定係想佢係一間普通學校既TOP STUDENT呀? 唸唸

唔好意思, 我想問, 如果有 "介紹信" 而本身分數係少既, 入津校/官校機會大嗎? (名校)
同埋, 我想知, 大抽獎既機制係點架? 點解有d人大抽獎可以抽到第1志願, 有d就唔得既?
thx

你哋心目中既名校係邊間呢(我指係至top), 或你哋想個仔女入到邊間呢? 我自己就覺得係喇沙

原帖由 123!@# 於 09-2-27 15:07 發表
唔好意思, 我想問, 如果有 "介紹信" 而本身分數係少既, 入津校/官校機會大嗎? (名校)
同埋, 我想知, 大抽獎既機制係點架? 點解有d人大抽獎可以抽到第1志願, 有d就唔得既?
thx ...

介紹信?係咩既介紹信?

醒目開學勳章 王國長老

係呀, 咩介紹信先? 如果寫信果個人對小學黎講, 係vip當然又唔同講法啦, 如果只係一般幼稚園校長果d, 而個小朋友又的確唔係特別叻既, 幫助真係唔大

大抽獎時, 每一個學生有一個random number, 派位就係跟random number既先後次序(無人知自己個小朋友係前定後, 否則就天下大亂)
原帖由 123!@# 於 09-2-27 03:07 PM 發表
thx ...

幸運!!

原帖由 123!@# 於 09-2-27 15:07 發表
點解有d人大抽獎可以抽到第1志願, 有d就唔得既?
thx ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-27 15:44 發表
係呀, 咩介紹信先? 如果寫信果個人對小學黎講, 係vip當然又唔同講法啦, 如果只係一般幼稚園校長果d, 而個小朋友又的確唔係特別叻既, 幫助真係唔大

AGREE! 如果好有分量既人想幫你介紹信, 咁就直頭叫佢打個電話同呀校長講聲就得, 寫都唔洗寫啦

平時幼稚園校長寫果D真係冇咩幫助架咋...

原帖由 silvia_ng 於 09-2-27 15:52 發表

AGREE! 如果好有分量既人想幫你介紹信, 咁就直頭叫佢打個電話同呀校長講聲就得, 寫都唔洗寫啦

平時幼稚園校長寫果D真係冇咩幫助架咋...

係修女個d呀.

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-27 15:44 發表

大抽獎時, 每一個學生有一個random number, 派位就係跟random numb ...

是否大家都唔知既number呀?
是否好似a同學係no.1 b同學係no.1234. 咁a同學就揀先. b同學就要輪到1234先有得揀呀?

原帖由 123!@# 於 09-2-27 16:19 發表

係修女個d呀.

你預左幫助不大, 有好過冇咁啦。