用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇人上過公文式中文,好唔好呀?
go

有冇人上過公文式中文,好唔好呀?

見到佢地有免費試堂,想同囡囡學中文,請問有沒有人上過.可否比d意見,謝謝!

原帖由 wwc 於 09-2-26 12:37 發表
見到佢地有免費試堂,想同囡囡學中文,請問有沒有人上過.可否比d意見,謝謝!

我的小朋友讀左約5個月, 你有甚麼想知?

回覆 # 的文章

想問他們的內容如何.你覺得對小朋友有幫助嗎?是否會好公式地做練習的?

o的教材都幾公式o架,但我就見過一個學公文中文既小妹妹,講普通話講得肋肋聲,佢媽媽話佢淨系學過公文式 !!!!
原帖由 wwc 於 09-2-26 13:30 發表
想問他們的內容如何.你覺得對小朋友有幫助嗎?是否會好公式地做練習的?

初初學既小朋友主要係學普通話拼音,學生字、短句的讀音。到Level A/B 開始就慢慢多D短既 文章,學埋簡單的閱讀理解。
小朋友日日都有功課做, 同埋要聽CD, 唔識都聽到識, 所以操普通話發音的話, 都算OK既.

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1701757&extra=page%3D1

OK la.....

我囡K2下學期開始... 學咗1年 由5A(最低)開始.. 依家做到2A...
佢已經識晒D拼音, 可以自己睇拼音讀到中文書, 不過完全唔明內容, 只識讀音...

佢起初唔鐘意中文, 依家好咗好多 學校學寫字都無投訴(佢平日做公文功課都寫慣晒)...
但最近佢開始覺得悶, 以經減咗功課 每日做3張紙咋...
遲D上咗小學 kumon會無咗 playgroup 時段, 佢返kumon 主要因為有係plyagroup, 我唔知個囡可否繼續堅持....

我覺得好睇小朋友嘅性格, 自學自習 唔係咁易做到...

btw, 有試堂 可以去試吓先..... 我當初都係見有試堂, 一試就讀到依家啦

我女女都係由5A學到現在3A,睇得到她的普通話有進步,同埋學多左生字. 最重要現在是阿女會主動自己做功課.因為公文鼓勵自行自習

之前我有比阿女返一些普通話PLAYGROUP,但佢返左幾個月,好似像都學不到什麼