用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖公會曾肇添中學的家長
樓主: summer01
go

聖公會曾肇添中學的家長

原帖由 summer01 於 09-2-27 10:12 發表

我都擔心呢個問題, 因為我小朋友都係讀普通小學, 擔心佢去到大部份同學都咁top會好辛苦, 到時反而影響讀書興趣, 連佢自己聽完老師話曾中的要求咁高, 佢自己話入到去, 都驚只得十幾名. ...

我朋友指學校都話唔錯. 你擔心的問題是大路的問題, 不要理會他區學生 , 入到此校後而出成績, 產生比較的問題來.

壓力就肯定有. 沒有壓力又如何成長?
所以家長鼓勵好緊要 . 是鼓勵......
通常這些名列前茅的學生來說 , 自信和能力都比較高些. 名次相對來說 , 又未必視為重要. 我自己認為如小朋友, 有信心又不介意名次既話, 家長可給小朋友在首輪給選下. 之後在第 三次分試後.  小朋自己或多或少也感覺得那一類學習環境, 他們是接受得來的. 到時一家人在一起分析.

如希望小朋友進入這些學校, 學生要有比較強的分析能力, 不要老是當他們是 BB 啊 !

放心吧 !

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 cell 於 09-2-26 16:54 發表

我個女平均分七十多少少,所有 科目均合格,看到分數時覺得好滿意的,點知名次一出竟然和我估計有點距離去到中間位置,小學係頭三而家只是中游位置。其實佢就中英科
都貼近十名,只是數學去到好後拖累吧! ...

cell,
你囡囡個班主任有冇透露全級名次?可否就咁x5而約知全級名次?
有冇講是否每班也以成績平均分配?
因為囝囝個班主任說,全級一,二,三名都在囝囝班,不過我問佢就話平均分配ge!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 summer01 於 09-2-27 10:12 發表

我都擔心呢個問題, 因為我小朋友都係讀普通小學, 擔心佢去到大部份同學都咁top會好辛苦, 到時反而影響讀書興趣, 連佢自己聽完老師話曾中的要求咁高, 佢自己話入到去, 都驚只得十幾名. ...

吾緊要ge,全班1x名都好叻ga!
最緊要有鬥心,仲有成6年,要相信小朋友ge能力!
囝囝小學都好top ga!入到黎不外如是,吾緊要,我同囝囝都有信心可以上番,你都應該係咁,普通小學都可以好勁ga!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-2-27 12:24 發表

吾緊要ge,全班1x名都好叻ga!
最緊要有鬥心,仲有成6年,要相信小朋友ge能力!
囝囝小學都好top ga!入到黎不外如是,吾緊要,我同囝囝都有信心可以上番,你都應該係咁,普通小學都可以好勁ga! ...

多謝你的意見, 我都明白最重要係學校的讀書風氣, 同埋的確初中成績不是最重要, 因為重有漫長的6年, 有排努力

原帖由 yanyan-mummy 於 09-2-27 12:17 發表

cell,
你囡囡個班主任有冇透露全級名次?可否就咁x5而約知全級名次?
有冇講是否每班也以成績平均分配?
因為囝囝個班主任說,全級一,二,三名都在囝囝班,不過我問佢就話平均分配ge! ...

我問過老師两次全級名次佢都係答我話佢真係吾知,知道一定會答我,全班就知。

由始自終學校一真強調無精英班係平均分佈如各班的。

我都想知點樣先可以入到輔導班,我向老師反映過想個女入輔導班佢係都話無得自己簡啊!

亞女有朋友話輔導教得很好啊!

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 cell 於 09-2-27 16:08 發表

我問過老師两次全級名次佢都係答我話佢真係吾知,知道一定會答我,全班就知。

由始自終學校一真強調無精英班係平均分佈如各班的。

我都想知點樣先可以入到輔導班,我向老師反映過想個女入輔導班佢係都話無得自己簡 ...

我都想亞仔入中文輔導班,佢今次墊晒底,考3x名,嚇死我!
但亞仔同學返中文輔導班就10名內,所以我恨入到流口水呀!

cell, yanyan-mummy,

聽講全班頭20名先有得係成績表SHOW名次岀來,同時成績表SHOW埋全班考第1個同學既平均分比大家知,我對比過其它學校第1既分數,曾記高過人地好多(或者人地份卷深D),不过,同D成績標青既學校比就唔知啦。

係啦,妳地點知60分包尾呢?尾個D是沒名次睇架。

老師有張LIST睇到全級排名,問佢會話妳知大約排第幾,但唔講實。

學校無乜功課,全靠自動自覺溫書,都幾唔慣,唔好話小朋友,我地家長都要適應,好在中英文作文都有D(係學校做)。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October. 於 09-3-4 16:22 發表
cell, yanyan-mummy,

听講全班頭20名先有得係成績表SHOW名次岀來,同時成績表SHOW埋全班考第1個同學既平均分比大家知,我對比過其它學校第1既分數,曾記高過人地好多(或者人地份卷深D),不过,同D成績標青既學校比就唔知啦。

...

Hi, October,
我都問過呂中(囝囝舊同學),top個D真係8x架!
全級成績老師吾肯講話冇排,可能你小朋友考好前,所以話你聽瓜!係呢,你小朋友考得好吾好呀!又common test la!真係快!
我個班最低好似3x,係全級最尾,老師話79-85係考1-10名,約71-79係11-20名,約60-71係21-30名,under60就31-40名,所以我估計5x-60左右就好尾咁law!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-3-4 19:01 發表

Hi, October,
我都問過呂中(囝囝舊同學),top個D真係8x架!
全級成績老師吾肯講話冇排,可能你小朋友考好前,所以話你聽瓜!係呢,你小朋友考得好吾好呀!又common test la!真係快!
我個班最低好似3x,係全級最尾,老師話79 ...

yanyan-mummy,

我女班第1平均分88.+呀,我女望塵莫及,佢有D科目OK,但被數學拖低平均分,數學合格但低分,造成平均分約76,整個小學階段任何一張試卷都未出過咁低分。

好在佢小學中英文底OK,唔係就。。。。。小學打好基礎好緊要。

TEST又來啦,要佢溫書佢一路聽歌一路望住本書,唔知
幾多入得腦?

另外,妳地認為曾記學生英文會唔會弱小小呢?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October. 於 09-3-4 20:42 發表

我女班第1平均分88.+呀,我女望塵莫及,佢有D科目OK,但被數學拖低平均分,數學合格但低分,造成平均分約76,整個小學階段任何一張試卷都未出過咁低分。

好在佢小學中英文底OK,唔係就。。。。。小學打好基礎好 ...

好犀利wo,亞仔真係要急起直追!
亞仔今次係比中文十中作拖低(差吾多包尾),但數就最好,依家仲有返sat ge數學培訓班添!
其實曾記英文吾算弱呀!亞仔卷一9x/120,都考到19/40,
所以我覺得一D都吾弱ga!(不過可能亞仔差la!)

原帖由 yanyan-mummy 於 09-3-4 21:44 發表

好犀利wo,亞仔真係要急起直追!
亞仔今次係比中文十中作拖低(差吾多包尾),但數就最好,依家仲有返sat ge數學培訓班添!
其實曾記英文吾算弱呀!亞仔卷一9x/120,都考到19/40,
所以我覺得一D都吾弱ga!(不過可能亞仔差la! ...

好羨慕妳阿仔數學咁醒,我女呢科好弱,小學幾好架,點知一升中就唔掂。
我點解咁講英文呢?我係拿成績、名次同小學時比較,我女小學時英文都幾好,但佢好多同學英文好勁好突出;但在曾記佢英文測驗、考試成績名次都名列前茅,唔通沙田小學既英文同外區比爭少少?

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October. 於 09-3-4 23:01 發表

好羨慕妳阿仔數學咁醒,我女呢科好弱,小學幾好架,點知一升中就唔掂。
我點解咁講英文呢?我係拿成績、名次同小學時比較,我女小學時英文都幾好,但佢好多同學英文好勁好突出;但在曾記佢英文測驗、考試成績名次都名列前茅,唔通 ...

你囡囡是否外區英文小學?我羨慕你就真la!英文好,好多科都可以考得好!亞仔讀沙田ge小學,小學時英文都只中上,但數過下獎,所以托賴都keep到,之前亞仔D中史history都考天才咁去期考,今次我會睇到實,希望有所進步!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-3-4 23:14 發表

你囡囡是否外區英文小學?我羨慕你就真la!英文好,好多科都可以考得好!亞仔讀沙田ge小學,小學時英文都只中上,但數過下獎,所以托賴都keep到,之前亞仔D中史history都考天才咁去期考,今次我會睇到實,希望有所進步! ...

中史、HISTORY要得到好成績是没有捷径可走的,要下功夫背。

我囡唔係英小畢業,如果讀英小英文程度好D唔岀奇,所以我先有咁既想法,我見過我女小學同學英文勁既程度,我擔心第時公開試面對既不僅僅是沙田學生,而是全港學生既竟爭,如果英文輸比人,都好致命。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October. 於 09-3-5 09:28 發表

中史、HISTORY要得到好成績是没有捷径可走的,要下功夫背。

我囡唔係英小畢業,如果讀英小英文程度好D唔岀奇,所以我先有咁既想法,我見過我女小學同學英文勁既程度,我擔心第時公開試面對既不僅僅是沙田學生,而是全港學生既 ...

都吾會ge,你睇曾記公開考試成績咁理想,應該吾會差,何況你女兒英文仲名列前矛添!其實亞仔補習社miss話曾記份英文卷比呂中深,係沙田黎講都算數一數二la!不過當然吾可以同出面D傳統名校比la!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-3-5 17:44 發表

都吾會ge,你睇曾記公開考試成績咁理想,應該吾會差,何況你女兒英文仲名列前矛添!其實亞仔補習社miss話曾記份英文卷比呂中深,係沙田黎講都算數一數二la!不過當然吾可以同出面D傳統名校比la! ...

就係以佢咁既英文水準(幾好,唔到好好)係曾記可以排到算前(暫時)我先驚呀,小學個時大把同學好過佢,佢唔少同學入咗傳統名校,睇到呂小都有幾個入超級名校,唔知係唔係至TOP個幾個? 知道舊年有個女仔原本已經嚮曾記買晒書了,后尾唔讀,轉咗入九龍塘瑪利諾。

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October. 於 09-3-5 19:26 發表

就係以佢咁既英文水準(幾好,唔到好好)係曾記可以排到算前(暫時)我先驚呀,小學個時大把同學好過佢,佢唔少同學入咗傳統名校,睇到呂中都有幾個入超級名校,唔知係唔係至TOP個幾個? 知道舊年有個女仔原本已經嚮 ...

介吾介意PM我你囡囡讀邊間小學?你話睇到呂中都有幾個入超級名校,是否指呂小?不過如果係我,都揀瑪利諾(傳統名校),而曾記係地區名校,始終稍遜,不過在沙田區則數一數二了!

原帖由 yanyan-mummy 於 09-3-5 19:57 發表

介吾介意PM我你囡囡讀邊間小學?你話睇到呂中都有幾個入超級名校,是否指呂小?不過如果係我,都揀瑪利諾(傳統名校),而曾記係地區名校,始終稍遜,不過在沙田區則數一數二了! ...

請CHECK PM.

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 October. 於 09-3-5 20:35 發表

請CHECK PM.

咁可能你囡囡小學英文程度幾好la!亞仔小學成績好ge都係去左傳統名校,留低係沙田ge已經未必係最top個幾個,不過入得曾記大部份都係band1頭架la!

我就在曾記由中一讀到中七喇(都應該有資格講幾句野吧 ), 想當年中一至中三我平均分六十幾, 考全班18-20, 屬中游分子, 佢D卷係好深, 勁多陷阱, 但當我地去考會考時, 覺得D卷好淺! 舉個例, 我數位係超差, 全班第尾, 總分得3X (所以我平均分被拉低好多), 到會考時都等死架喇, 點知竟然拿E(9), 合格都好開心, 仲要唔係E(10), 所以回頭諗起自己D數都未必真係差成甘, 可能係卷深問題!

課外活動我就有玩籃球同埋中文科活動, 有打學界, 功課唔算多, 但好多測驗, 老師都要同其他科老師度期俾測驗, 好多老師好有心, 自己出英文worksheet俾我地, 回想番, 老師真係好辛苦, 成日要改野, 出卷!

我中一時d同學係全級十名以內, 申請左之後, 就同二百人一齊去禮堂考入學試, 位就得十個! 每年申請入學時, 我都會見到好多家長天懞光拿晒成績表黎排隊, 當時都有D自豪架!不過已經十幾年前, 宜家係點入學我就唔清楚! 不過d老師流失率好低, 個個都仲有教!

讀得辛唔辛苦?我老死就好緊張成績, 一放學就飛奔返家溫習, 我就好懶, 鍾意行下新城市廣場, 成績就一直中游, 會考死好命, 突然考第二, 所以入返原校, 真係好彩! D同學都難以置信!

有咩問題歡迎問我呀~我好熱愛呢間學校同老師~讀得好開心!

原帖由 為食熊 於 09-3-21 18:23 發表
我就在曾記由中一讀到中七喇(都應該有資格講幾句野吧 ), 想當年中一至中三我平均分六十幾, 考全班18-20, 屬中游分子, 佢D卷係好深, 勁多陷阱, 但當我地去考會考時, 覺得D卷好淺! 舉個例, 我數位係超差, 全班第尾 ...

多謝呢位舊同學的意見, 既然你咁喜歡呢間學校, 相信老師應該都很照顧學生. 因為我都希望我小朋友能入到.

唔知而家的面試係點呢, 你仲會唔會有呢方面的消息? 又或者其他現在讀緊的同學家長, 你地仲記唔記得呢 ? :loveliness: