用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 末代考生既出路...334轉制前最後一屆會考生及父母請入~ ...
go

末代考生既出路...334轉制前最後一屆會考生及父母請入~

334轉制前最後一屆會考生出路好似好少咁...
唔知大家有冇仔女今年中四啊???
你地會俾佢地留班定繼續升...考埋最後一屆會考?
但如果佢地失手考得唔好...
重讀考多次會考都係唔可以升上中六...
咁你地會點睇啊?

原帖由 itanyumi 於 09-2-25 16:05 發表
334轉制前最後一屆會考生出路好似好少咁...
唔知大家有冇仔女今年中四啊???
你地會俾佢地留班定繼續升...考埋最後一屆會考?
但如果佢地失手考得唔好...
重讀考多次會考都係唔可以升上中六...
咁你地會點睇啊? ...

唔讀得書嘅,讀咩制嘅出路都少(我指讀書方面)。咩都別想,俾心機。如果唔得,重讀新制中五囉!

原帖由 judy 於 09-2-26 17:04 發表

唔讀得書嘅,讀咩制嘅出路都少(我指讀書方面)。咩都別想,俾心機。如果唔得,重讀新制中五囉!

咁但係如果重讀新制中五...
會唔會有學校收?
因為新制既中五課程同舊制其實有出入...
會好辛苦ga wor...
同埋人地中一開始就學習用新模式(problem-based learning)黎上堂...
我地就只係學填鴨式背誦...
根本上係兩樣野黎...
如果重讀既話實追唔上...勉強上到中六都未必夠人考個公開試...
依家手掌又係肉...手背又係肉...都唔知點...

無理由未升中四就諗住中五考得唔好要重讀,好似未戰先認輸,呢個負面心態會大大影響小朋友的動力。唔應該假設佢失手考得唔好,你點解唔假設佢未來兩年後上發力全力衝刺?兩年時間係足夠做好多改變,先定一個高的目標,然後付之行動,萬一兩年後真係失手未能升讀中六,正如judy所講去重讀中五,再花兩年去預備中六文憑試,兩年再兩年,咁都入唔到U?如果真係咁不濟,咁就算今年重讀中三,最後結果都會一樣。

Tommy

原帖由 Tommy 於 09-2-26 23:54 發表
無理由未升中四就諗住中五考得唔好要重讀,好似未戰先認輸,呢個負面心態會大大影響小朋友的動力。唔應該假設佢失手考得唔好,你點解唔假設佢未來兩年後上發力全力衝刺?兩年時間係足夠做好多改變,先定一個高的目標,然後付之行 ...

咁你又講得岩~!
不過成個學習模式唔同左...
會唔會追唔上?
兩年要追返人地讀左5年既野...
點都有d擔心...

呢d就係末代考生同屋企人既壓力啦...

現在的中一中二課程是否已經改變?是否已經行(problem-based learning)? 我不太清楚,你孩子學校的情況如何?我估大部份主流學校現時初中的教學模式和以往的沒有多大的改變,因此即使將來中五需要重讀,也不會太蝕底,最多只是遲了一年適應新的教學模式,至於課程內容應該唔相差太遠罷!

Tommy

booklover, 你講得對, 所以有家長會讓仔女重讀中三或中四

原帖由 BookloverJ 於 09-2-27 10:10 發表

你估計錯誤啦, 好多學校現時初中的教學模式都有所調整來預備新高中會考.

原帖由 Tommy 於 09-2-27 01:04 發表
現在的中一中二課程是否已經改變?是否已經行(problem-based learning)? 我不太清楚,你孩子學校的情況如何?我估大部份主流學校現時初中的教學模式和以往的沒有多大的改變,因此即使將來中五需要重讀,也不會太蝕底,最多只是遲 ...

佢學校已經轉左用problem-based learning黎學通識...
至於其他科已經唔再同我地以前個d咁...
得返humanities同integrated science...
所以我先至咁擔心佢失手既話真係唔知點算...
雖然讀大學唔係唯一既出路...
但問心啊...點都希望佢可以入到大學...
所以我先猶豫緊好唔好俾佢重讀...

不過重讀又有個問題...
佢學校唔一定有位俾佢重讀...

原帖由 LLMUMMY 於 09-2-27 10:18 發表
booklover, 你講得對, 所以有家長會讓仔女重讀中三或中四

我就係其中一個...
都諗緊有冇辦法可以俾佢重讀啊...

如果唔重讀仲有冇d咩辦法呢?

原帖由 itanyumi 於 09-2-27 19:40 發表

我就係其中一個...
都諗緊有冇辦法可以俾佢重讀啊...

如果唔重讀仲有冇d咩辦法呢?

我問過個校長...
佢就話如果可以岩岩考到個成績係差...
但又唔會差到要踢出校既話都有機會重讀...
因為重唔重讀到係要d先生開會通過ga...

如果唔重讀...而家境又許可既可以送你個小朋友去讀IB課程啊...
我有個朋友就係咁啦...
不過因為我屋企未至於有錢到可以送小朋友去讀IB課程...
依家唯有睇下會唔會俾個小朋友重讀...