用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 讀多一年N1班?
樓主: kinheimom
go

[聽/語障] 讀多一年N1班?

原帖由 kinheimom 於 09-8-3 14:25 發表
你個小朋友最近點嗎?  我個仔9月返i 位, i 位老師評估過他, 因為他的專注力不好(平均只有5分鐘左右)而且小肌不好, 拿筆無力, 所以都係讀多一年n1班, 他現時3y3M, 9月會是3Y4M. ...

我小朋友三歲八個月,今年會讀k1,佢今年二月入左i位,佢而家講野叻左好多,但音就講唔正,係好唔正果款
你小朋友入左i位後,你仲會唔會安排私人的st比佢呀

咁你覺得你小朋友返左 i 位係咪幫到佢呢?  

我個仔今年3月開始返協康ST, 隔週上, 都可以的, 只是今年8月開始因為要上朗研社4人小組 (要$2,680/month), 所以協康ST改為一個月一堂, 我個仔上朗研小組好開心, 協康ST 單對單, 要他們45分鐘專注上堂, 其實好辛苦, 但ST講小朋友是要適應的

我地在自閉寶寶開了一個家長聚會, 跟我們小朋友3-4歲Range 都有4-5個, 得閒去那一頁分享或出來吹下水, 我地so far 聚會了2次, 有興趣 e 我 : [email protected]

原帖由 may123 於 09-8-9 07:52 發表

我小朋友三歲八個月,今年會讀k1,佢今年二月入左i位,佢而家講野叻左好多,但音就講唔正,係好唔正果款
你小朋友入左i位後,你仲會唔會安排私人的st比佢呀 ...

原帖由 kinheimom 於 09-8-17 09:40 發表
咁你覺得你小朋友返左 i 位係咪幫到佢呢?  

我個仔今年3月開始返協康ST, 隔週上, 都可以的, 只是今年8月開始因為要上朗研社4人小組 (要$2,680/month), 所以協康ST改為一個月一堂, 我個仔上朗研小組好開心, 協康ST  ...

我個仔都係一個月上兩堂ST,都係協康上緊,不過我地係要返工,加上呀仔真係唔都受我地教,所以好難同佢做到家居訓練,而家佢入左I位,一個月都有三堂言語訓練,呀仔講野真係多左,佢腦內的字典的字多左好多,表達多左,但講真,同佢同齡比,咁又真係沒有得比