用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Yamaha U1 / U3 or Kawai
樓主: Fat_Fat
go

Yamaha U1 / U3 or Kawai

Hi ming2,

Thank you for your advice. I'm still struggling between the brands and models. Of course the price is also a major factor for consideration.

簽名被屏蔽

其實我只係send過一次pm比你(5月15日), 就係見咁耐都無回覆, 先叫你check. 不過唔緊要啦, 你可唔可以pm多一次比我or send email 比我.thank you.

原帖由 ming2 於 09-5-16 23:21 發表

happyMummy

你今日有send pm俾我咩??我收唔到喎??如果係尋日個pm,我就已經回左你啦...

簽名被屏蔽

Hi ming
Found another U1 piano say around $13000, don’t u think that its worth, serial number: 56xxxxx

Hi ming2,

有事請教, 請 check pm. tks

原帖由 ming2 於 09-5-20 14:10 發表

happyMumy

已經pm and email左俾你啦...你睇下收唔收到啦...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

kawai / yamaha, which one better

簽名被屏蔽

ming,
how much of a new Kawai K3 now?  如果買新既, 咁買kawai好or yamaha u1

幾年前我去左本地某大琴行嘅貨倉試琴, 試到廿萬嘅Bechstein同Grotrian Upright,不過最後梗係混吉收場.  但係個次我好好運, 有一個移民返來渡假嘅tune琴師傅係到教我野, 聽講佢係香港,甚至出國, 都算係幾top嘅師傅.

以下係同佢對話嘅summary:

1.  大部份琴(我諗除非你個琴係steinway grand) 都係越舊越唔值錢, 因為琴弦, hammer, 同其他parts都有壽命, 有wear and tear, 一個普通嘅upright琴嘅life大約係廿年左右, 音色/touch 質素就會開始明顯下降, 所以買2 手琴都要睇部琴用左幾耐. 當然, 用得多同少都有影響.

2.  香港天氣污染同潮濕, 所以打開部琴, 會明顯比外國污糟, 所以香港d琴難keep住好condition, 買2手琴要留意.  不過yamaha同kawai就針對呢方面, 所以會比歐洲琴好.  不過個人唔鍾意呢兩大牌子音色, 如果你去比較下歐洲琴, 日本琴音色明顯生硬, 歐洲琴(當然都要睇牌子同型號)音色真係靚好多.  不過呢d係個人喜好.

3.  最好一年起碼tune琴兩次, 如果tune到三~四次會更好.  如果太耐冇tune 琴, 琴弦會越拉越長, 會脆同容易斷, 就算你再tune返, 去到個音, 但係就好似一個肥佬減完肥, d皮都會鬆咁, 去唔返之前未肥咁靚, 亦會令個琴嘅壽命縮短 (以音色論, parts嘅耐用程度). 所以如果買2 手琴, 就算對方用得少, 但係幾年唔tune, 都唔代表部琴一定好過一部用得多, 但成日tune住嘅琴.

Yamaha u1 ....................
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

簽名被屏蔽

ming, pls chk pm

簽名被屏蔽

我都覆左你

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 貢獻勳章

各會員請勿濫用網上資源,例如不停要求PM回文及留電郵等沒有可讀性(即內容空泛)的Topic。

如有需要, 只須直接pm會員