用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Yamaha U1 / U3 or Kawai
樓主: Fat_Fat
go

Yamaha U1 / U3 or Kawai

hi ming2
我仔4歲半學左彈琴5個月,依家想買琴,預算係2萬鬆d,前日去柏x睇琴,睇到2個價錢都係kawai既ku-123 $24,800和ku-s1 $19,999,請問呢2款琴質素如何?音質靚嗎?多少年製造?買得過嗎?另見到一款係toyama tx-125p $23,800是大陸製造嗎?呢個琴你有咩評價?thx~~

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-17 16:55 發表

子峰mama

Toyama 0既質素如果你上網一search,你一定會搵到係"彈"多過"讚",再差d講句係"劣評如潮",而kawai KU系列係toyama廠幫佢地做0既,咁我相信質素都未必好得去邊...我對呢個系列有所保留..雖然係kawai 個牌子 ...

乜原來差成咁架,好彩你提我咋,因識好多人都係用kawai既琴,而價錢又比yamaha平,所以我咪留意kawai呢個牌子囉,但真係唔知原來都有唔係佢間廠出,check pm

想問Kawai K3而家賣幾錢?

原帖由 Web 於 09-3-17 20:23 發表
想問Kawai K3而家賣幾錢?

$29999

簽名被屏蔽

cash $29800

Hi Ming,

我女兒剛考完四級琴試,現考慮買琴,但不知道此級數之學生應買什級數以上之鋼琴,有什好的介紹?我當然希望此琴可用至8級程度,BUDGET BELOW HKD30000-40000.00

THANKS

Hi ming2,

我個仔5 yrs old, 剛學了一個月琴,老師話睇得出佢有能力學落去,可以考慮買返個琴 (而家用緊玩具琴).  老師話可以cheap cheap 地揾部二手yamaha, 五級時就換部U1.

琴老師介紹的調音師有部好新的三年YM5 $20K,同一部C108 ($12K) 價錢是否合理?

我budget 係:如果部琴可用到八級就$20K,如果只可用到五級的話就$8K.  市面上仲有什麼choice 呢?

琴老師就用開yamaha教,所以推薦Yamaha. 老實講,我自己就喜歡Kawai 的聲多d(又平d).

請指教

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-3-2 00:41 發表
u1 around $20K,如果係直接向一手自用賣家0既話,個琴都應該係十年內0既...如果係去琴倉買就多數已經over 15 yrs架啦...

U3,around $20k 0既話,如果係一手用家自讓就多數約15年內左右啦....琴倉個d就起碼都廿年架啦. ...

不要二手買琴...因本人最近去咗一間
(亞X鋼琴城)買咗yAMAHA  U1,點知..原來37年....
但佢只話比我聽10年到咋,我上yAMAHA網頁睇到...
琴身編號~~~原來係...H字頭37年啦!!
     ((請大家小心.....買琴一定要睇埋琴身编號))

Ming2,

咁二萬蚊買三年的YM5好d, 還是新的Toyo Appollo 好d? 煩請就以下三方面評吓分:

(1) 音質 (我自己就唔識分,但都想個仔從小認識點為之靚聲,話晒都日日對住個琴ma.)
(2) 是否夠用到八級都唔洗換琴
(3) 二手市場價值

其實買二手又驚比人呃,新琴我唔係好捨得,因為我有三個細路,大仔五歲LA, 但一太專心睇譜時會流口水落keyboard 到,最細個仔又就揸豬仔車通屋撞..., 就算買咗部新琴返屋企,都要keep 住d 泡泡紙圍住個琴. 總之就好難make decision.

原帖由 ming2 於 09-4-1 19:56 發表
hyberchiu

YM5其實即係等同Kawai 0既k3,而宜家k3全新都只係$29800,..二萬蚊買三年0既YM5都可以接受0既..問題係你喜唔喜歡佢d聲同手感lor..至於隻C108我就覺得好似貴左少少啦...

老實講句,有心學有心練琴,又跟到好 ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 FITTI 於 09-4-1 23:27 發表

不要二手買琴...因本人最近去咗一間
(亞X鋼琴城)買咗yAMAHA  U1,點知..原來37年....
但佢只話比我聽10年到咋,我上yAMAHA網頁睇到...
琴身編號~~~原來係...H字頭37年啦!!
     ((請大家小心.....買琴一定要睇 ...

所以要買的話 , 一定要搵一個識得鋼琴既人一齊去買 ,

如果唔係....實比人呃 :cry:

ming2

would you advice the discount price of Kawai K3?

Thanks

簽名被屏蔽

Ming2
我囝囝4歲,而家打算買琴比佢,心目中價錢新琴~30k,二手~15kbelow.
囝囝琴行學琴用緊yamaha.係咪跟琴行用返yamaha好D,定還是沒所謂.
請問新琴同二手琴可以有什麼選擇(model/琴齡)?
如果我買二手琴,琴行會唔會介紹調音師同我上門揀琴.
請指教

簽名被屏蔽

請問kawai ku-132 是好琴嗎? 有甚麼評語呢?