用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Yamaha U1 / U3 or Kawai
樓主: Fat_Fat
go

Yamaha U1 / U3 or Kawai [複製鏈接]

簽名被屏蔽

詢問買琴

請問各位,

請問如果想買琴大約20,00-30,000.00 , 在通利見到YAMAHA YU116D ,YE121 是中国造,質量是否O.K. 嗎? 因他說是上海制造,現金價hkd19,800.
如栢斯kawai k3 是日本造 hkd29,800.,及嘉慧所買kawai大約型號相比大約價錢相差有什麽分別?因還未去嘉慧看。

還有什麽琴介紹?

簽名被屏蔽

其實我對琴沒有什麽認識, 只想買一個音質不錯及是可給我仔仔可以學到八級的琴,近日有朋友介紹HOFFMAN HS121MD 是否較好? 相比KAWAI K3 ?或有什麽介紹?

原帖由 ming2 於 09-5-25 17:19 發表

lkpcarmen

除非你係特別鐘意yamaha呢個牌子,否則用二萬蚊買個大陸矮身琴,就不如加多一萬蚊去買個日本高身琴...點都係高身琴d聲會靚d0既...再者,到時二手市場都好d啦....

Kawai宜家基本上都已經係轉左俾柏斯做代 ...

ming2,

hi, 想問"Toyo Apollo" 怎樣評價? 給初學的小朋友, 有什麼型號選擇? 因為我對鋼琴一點也不熟識, Thanks a lot!!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

求助

想幫囝囝買部琴學到8級用(現已5級),琴行介紹一部二手琴 :
Atlas NA-150 serial no.411389 -----$9,000
琴行說此琴約16年,我上網找不到有關資料,自己又不懂
彈琴,請問可否給予意見?
thanks!

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-5-28 18:32 發表

Atlas係日本琴,我自己都有兩隻Atlas(一隻用左十年左右,另一隻就六年左右啦...),個人認為呢個牌子0既手感同聲都唔錯...不過當然要睇番個用家保養得如何啦....或者你試下請琴老師/tune琴師傅去幫你睇一睇啦.. ...

請問$9000買這個型號的二手琴(16年)值得嗎?
如果新的約值多少錢?
這個琴是琴行的,囝囝正在這間琴行學琴,老師話這個琴ok,不過我有些遲疑。
自己又不懂出去選二手琴,聽過一些人說有些公司不老實......請問那裡選購二手琴較老實呢?有沒有其他牌子介紹呢?   
對不起!太多問題啦!因為實在不懂!

簽名被屏蔽

我朋友出讓一部Et121, 係日本製造 $10000.  佢個女去左外國5年, 都無乜點彈過, 不過佢就年年有tune琴, 咁值唔值得買?  會唔會因為無彈,d key實晒唔用得?

簽名被屏蔽

佢就係有晒呢d "插暖管,防潮濕...", 佢又係玩開電結他嗰d,  好鬼多呢d嘢, 咁睇黎, 都值得買喎! (佢係我老細黎添, keke)

究竟買個2手琴or慢慢By installment買個新琴好呢

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ming
我都考慮緊, 2手要take個risk, 而買個新既, 又怕阿女彈彈下吾彈, 到時又比我老公話, 之前都有個新琴架, 個時我話學番, 我老公比我買, 後來真係冇時間, 放左係到, 結果賣左.

不過睇住阿女既鋼到進步左吾小, 想睇係米時候買比佢呢?

簽名被屏蔽

咁你都講得岩..... 不過睇到阿女明顯進步左, 我都好開心.
原帖由 ming2 於 09-6-4 10:31 發表

其實小朋友好多時可唔可以一直學落去,都係要睇父母點去支持佢地,欣賞同鼓勵佢地架....就算買個二手0既,小朋友唔彈都一樣係晒架...唔係淨係新琴先晒架.. ...
‹ 上一主題|下一主題