用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有真係讀緊"聖羅撒"既家長呀 ...
go

有沒有真係讀緊"聖羅撒"既家長呀

我BB收入左K1,但好擔心學校重建會有好大影響,請問知唔知道學校方面做得好唔好呀?另外我見討論區見到好多家長彈得好緊要,又話無英文堂又話今年先開始有普通話堂,又話無外籍老師....唔夠現代....古老.....又話...,請問可唔可以有人出來指點一下呢﹗

st.rosa都收左我個女

重建可能有小小嘈
但係應該唔會好大問題既
佢地應該會做足一切準備

另外,佢地依家試緊好多唔同既元數
所以未完全定晒者
老師同學校都好好既

如果係女女係有心機讀書
而你又有心機教佢
佢去到邊都一樣咁叻

我有俾到幾間留位費嫁
佢係其中一間
亦係我最大既心水

保持聯絡呀!!可能遲d同一班係同學仔呀!!

我都交左留位啦,  希望重建真係唔太影響啦 !

不過我都想快 d g 係 am 定 pm class 呀, 希望
快 d 開估啦 !!!

原帖由 colourlu 於 09-2-25 00:25 發表
st.rosa都收左我個女

重建可能有小小嘈
但係應該唔會好大問題既
佢地應該會做足一切準備

另外,佢地依家試緊好多唔同既元數
所以未完全定晒者
老師同學校都好好既

如果係女女係有心機讀書
而你又有心機教佢
佢去到 ...

回覆 # 的文章

THANK YOU 其實我都相信這間學校係好好,話到底有幾十年經驗呀,希望第日做同學既時候大家的囡囡可以好好相處啦,我BB1月出世係大女,你的囡囡呢?會唔會坐校車呀?

原帖由 WINGYINMON 於 09-2-24 17:45 發表
我BB收入左K1,但好擔心學校重建會有好大影響,請問知唔知道學校方面做得好唔好呀?另外我見討論區見到好多家長彈得好緊要,又話無英文堂又話今年先開始有普通話堂,又話無外籍老師....唔夠現代....古老.....又話...,請問可唔可 ...

點解唔去呢度發問
http://forum.edu-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=445

我女女9月出世嫁
會坐校車

我會搬去何文田區呀!

原帖由 WINGYINMON 於 09-2-25 10:52 發表
THANK YOU 其實我都相信這間學校係好好,話到底有幾十年經驗呀,希望第日做同學既時候大家的囡囡可以好好相處啦,我BB1月出世係大女,你的囡囡呢?會唔會坐校車呀? ...

我係讀緊SRL幼稚園既家長.

1. 無英文.
   不是, 有英文的.

2. 無外藉老師
   不是, 有外藉老師的. 很漂亮的.

3. 無普通話
    是, 無普通話, 但應該不久未來會有的. 請等等.

4. 重建
    校長話拆樓是一磚一磚夾出來, 麈土會減至最少. 不過, 重建時間會長一點.

原帖由 colourlu 於 09-2-25 13:58 發表
我女女9月出世嫁
會坐校車

我會搬去何文田區呀!

My daughter is also accepted. I lived in Ho man tin too. But maybe I will drive my girl to school.

咦..係...你住邊嫁?

我見你都有考協恩喎!!
哈哈哈...我諗你都係如果協恩收,就唔會諗st.rosa啦~

點解你個日in要等咁耐既
人人都話好快嫁喎

原帖由 Pollysun 於 09-2-26 00:03 發表
My daughter is also accepted. I lived in Ho man tin too. But maybe I will drive my girl to school.

很多謝你回答,另外想問清楚係唔係日日都會有一節英文堂架?因為我真係想了解多一D課程方面,其實我BB而家讀緊"迦南(麗港城)"我覺得好好,佢學到好多中文字及英文字,還不害怕與外籍老師對話,所以我覺得係這個歲數學習對日後係好重要,雖然"迦南"好好,但由於我女女渣住得15分,又唔係有好既校綱,我住"黃大仙"架,又驚上唔到好既小學,所以SRL可以多一點機會,我係咪好煩呢﹗

原帖由 nicolemummy 於 09-2-25 23:27 發表
我係讀緊SRL幼稚園既家長.

1. 無英文.
   不是, 有英文的.

2. 無外藉老師
   不是, 有外藉老師的. 很漂亮的.

3. 無普通話
    是, 無普通話, 但應該不久未來會有的. 請等等.

4. 重建
    校長話拆樓是一磚一磚 ...

魅力公主 醒目開學勳章

HI , 我都交左留位費la, 如無意外都應該係呢間架la

其實我都擔心無普通話呢個問題, 因為細細個開始學會比較好 , 希望真係快d 有啦

另外 , 有係呢度畢業既家長同我講, 佢地d老師同校長都好錫小朋友架 , 所以我諗都唔會好差既
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

回覆 # 的文章

wingyinmon,

想八卦問吓:妳住黃大仙點解唔揀聖母既?佢地又有小學同中學喎?

因為聖母小學要比錢讀架,差不多要3000蚊,我比佢學下其他野會好D啦係咪,而家呢個年頭唔學返十樣八樣渣手唔得架。而家同佢返PLAYGROUP都要成仟蚊1個月。

原帖由 noelyip 於 09-2-26 12:50 發表
wingyinmon,

想八卦問吓:妳住黃大仙點解唔揀聖母既?佢地又有小學同中學喎?

聖母幼稚園要3000千呀??定小學呀!??

我囡囡都係 9 月架 .... 我地住官塘, 到時都會
比佢坐校車番學  !!

原帖由 colourlu 於 09-2-25 13:58 發表
我女女9月出世嫁
會坐校車

我會搬去何文田區呀!

哈哈...又係9月咁岩既....??我女女19號嫁
又一個有緣人
官塘....應該唔會同我一樣路線啦~

原帖由 chickenwing2006 於 09-2-26 14:48 發表
比佢坐校車番學  !!

Hello, chickenwing2006

哈哈... 我地住官塘架.... 到時都會比囡囡坐校車番學, 應該有機會同你一樣路線喎~

by the way, 我囡囡係 0612 超細 B 呀!!

原帖由 chickenwing2006 於 09-2-26 14:48 發表
比佢坐校車番學  !!

:cheeze:  :wave:

I live in Ho man tin street. Haha... If Heep Yunn take my girl, I will be there. But u know the chance is low.

I think more people need to wait about half an hour in between 10:30-12:30. Maybe afternoon is better.

何文田街...咪好近我遲d搬去個度....俊民苑

原帖由 WINGYINMON 於 09-2-26 13:05 發表
因為聖母小學要比錢讀架,差不多要3000蚊,我比佢學下其他野會好D啦係咪,而家呢個年頭唔學返十樣八樣渣手唔得架。而家同佢返PLAYGROUP都要成仟蚊1個月。

...

我諗妳係講緊聖母小學要交學費,因為佢幼稚園好似交五十蚊左右學費咋!超平!但我又怕唔知會唔會超多新移民,我唔係歧視佢地,只係覺得大家生活背景文化唔同,生活習慣會有些唔適應啫!

我因為聖母同聖羅撒都有考,所以想參考一下,妳住咁近對聖母有咩意見?

唔好意思,請多多指教!