用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有真係讀緊"聖羅撒"既家長呀 ...
樓主: WINGYINMON
go

有沒有真係讀緊"聖羅撒"既家長呀

50左右咁平...有學劵都冇可能咁平呀!???
聖母難唔難考呀!?
如果佢難考既,新移民考到都應該水準唔低既...

原帖由 noelyip 於 09-2-26 23:29 發表

我諗妳係講緊聖母小學要交學費,因為佢幼稚園好似交五十蚊左右學費咋!超平!但我又怕唔知會唔會超多新移民,我唔係歧視佢地,只係覺得大家生活背景文化唔同,生活習慣會有些唔適應啫!

我因為聖母同聖羅撒都有考,所以想參考一下 ...

原帖由 colourlu 於 09-2-27 00:05 發表
50左右咁平...有學劵都冇可能咁平呀!???
聖母難唔難考呀!?
如果佢難考既,新移民考到都應該水準唔低既...

我去攞表同面試時都見到無聖羅撒咁多人,我住係調景嶺,就係見黃大仙比較近港鐵,而且教育局個視學報告寫得好好咁,不過印印姐姐話佢覺得間學校好似好舊同dirty,所以十五十六

至於難唔難考...幼稚園唔難,小學唔知

又真係好 arm wor ..... 我囡係 9/21 架 !!

希望快 d 知係 am 定 pm class 啦 !!

( 不過好似要到 5 月先會 g lor   )

原帖由 ctang97 於 09-2-26 17:52 發表
Hello, chickenwing2006

哈哈... 我地住官塘架.... 到時都會比囡囡坐校車番學, 應該有機會同你一樣路線喎~

by the way, 我囡囡係 0612 超細 B 呀!!

...

魅力公主 醒目開學勳章

我想問下 , 知唔知學費係幾多$呀 ? 我係website度搵唔到既

我都想早d知係am定pm呀 , 希望係am啦, 因為可以同埋大女一齊搭車返學嘛
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

應該唔係日日有.

我BB nursery時都係讀迦南, 不過係九龍塘全日個間. K1上學期深淺唔可以作準, 因為不能假設所有小朋友都上過N1的.

不過, 有D點係, SRL強調德育, 強調天主教知識的. 比一些知識深的天主教幼稚園更強.

黃大仙若是43網, 可以選嘉諾撒小學. 天主教幼稚園出來的小朋友在叩天主教小學, 總比其他幼稚園好少少.

我起初有類似猶疑, 但最後並沒有後悔小朋友由迦南轉到SRL.

原帖由 WINGYINMON 於 09-2-26 11:48 發表
很多謝你回答,另外想問清楚係唔係日日都會有一節英文堂架?因為我真係想了解多一D課程方面,其實我BB而家讀緊"迦南(麗港城)"我覺得好好,佢學到好多中文字及英文字,還不害怕與外籍老師對話,所以我覺得係這個歲數學習對日後係 ...

有歷史的幼稚園, 當然唔會好新好乾淨. 但他們教小朋友有一手. 天主教有附屬小學的幼稚園, 一向辨得好.

如果住得近的話, 聖母是好的. 雖然我未有經驗, 但對天主教有信心. 我大B以前不是唸SRL的, 是一所類似聖母但已結業的幼稚園, 它的畢業生們在升P1後, 很多是都可以考得好成績的.

原帖由 noelyip 於 09-2-27 09:31 發表

我去攞表同面試時都見到無聖羅撒咁多人,我住係調景嶺,就係見黃大仙比較近港鐵,而且教育局個視學報告寫得好好咁,不過印印姐姐話佢覺得間學校好似好舊同dirty,所以十五十六

至於難唔難考...幼稚園唔難,小學唔知 ...

醒目開學勳章

原帖由 noelyip 於 09-2-26 23:29 發表

我諗妳係講緊聖母小學要交學費,因為佢幼稚園好似交五十蚊左右學費咋!超平!但我又怕唔知會唔會超多新移民,我唔係歧視佢地,只係覺得大家生活背景文化唔同,生活習慣會有些唔適應啫!

我因為聖母同聖羅撒都有考,所以想參考一下 ...

聖母同聖羅撒都收咗我個女, 我會俾個女讀聖羅撒, 雖然遠一d (同聖母比較).
因為响聖母interview 果日我見到好多新移民媽咪帶住個女去考, 有d個女唔聽話排隊, 佢地就一手拉d 小朋友埋自己度; 有d媽咪又好大聲話d女, 所以如果有得楝就唔會楝聖母, 冇得楝就冇辦法. 幸好聖羅撒收咗阿女, 一天都光晒.
聖母吸引之處係學費好平, 雜費唔多, 同埋有小學BACK-Up, 不過小學學費就貴d同埋小學留位費都貴過人要$2,000.-, 同埋每個星期係返4日半, 逢星期五只係返半日,唔知點解.

好多學校都係返5日半. 瑪利諾都係返4日半, 星期五下午係課外活動.
不過, 聖母係唔係因為咁樣, 我就唔知啦.

原帖由 rolandbb 於 09-3-3 11:44 發表

聖母同聖羅撒都收咗我個女, 我會俾個女讀聖羅撒, 雖然遠一d (同聖母比較).
因為响聖母interview 果日我見到好多新移民媽咪帶住個女去考, 有d個女唔聽話排隊, 佢地就一手拉d 小朋友埋自己度; 有d媽咪又好大聲話d女 ...

我女女讀緊st. rose K1, 有d後悔俾佢讀, (1) 老師唔stable, (2) 如果搭校車有些牙煙, 佢哋泊車會霸2條行車綫-界限街, 進入學校, 曾經有的士唔讓就發生碰撞, (3) 校長就.....阿女仲仍然讀緊, 唔放便講, 請見諒 (4) 唔係咁容易上到小學
-純粹個人意見

yykconnie : 我囡囡今年讀st.rose K1,現在都考慮緊讀唔讀, 聽你講校長有d野, 可否pm比我暢細講係乜野呀!唔該你呀!!

原帖由 yykconnie 於 09-3-6 18:03 發表
我女女讀緊st. rose K1, 有d後悔俾佢讀, (1) 老師唔stable, (2) 如果搭校車有些牙煙, 佢哋泊車會霸2條行車綫-界限街, 進入學校, 曾經有的士唔讓就發生碰撞, (3) 校長就.....阿女仲仍然讀緊, 唔放便講, 請見諒 (4) 唔 ...

你好呀同學仔,我囡囡都係今年9月入讀K1,可唔可以講多D呀,我好想知多D就可以多個選擇,雖然已經交左留位費,但因為我還有其他可以收的,煩請幫幫忙講多少少呀。E-Mail  [email protected]

原帖由 yykconnie 於 09-3-6 18:03 發表
我女女讀緊st. rose K1, 有d後悔俾佢讀, (1) 老師唔stable, (2) 如果搭校車有些牙煙, 佢哋泊車會霸2條行車綫-界限街, 進入學校, 曾經有的士唔讓就發生碰撞, (3) 校長就.....阿女仲仍然讀緊, 唔放便講, 請見諒 (4) 唔 ...

Can u PM me more information, because my daughter accepted by them but I'm still thinking which school is better for her.

Many Many Thanks!!