用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 午飯可以自己帶嗎?
go

午飯可以自己帶嗎?

想問問小一的小朋友可以自己帶飯吃嗎? 還是要同學校買飯食? 同學校訂飯一個月要多少錢??

All students can bring their lunch boxes to school.  You can either let you kid to bring it in the morning or you can send to the school before 12:10pm (the care takers will distribute to the respective classrooms).  Please note that this may take some time to reach the classroom.  If your kid bring his / her lunch box, he / she can have the lunch sharp at 12:10pm.

The school lunch box is provided by a catering services company and it costs aroud $15 per meal (forget the exact price).

monkeydad,

Thanks for your reply and info.  You are a very nice and helpful SMC parent.  I really want my girl can join this school 2 yrs later.

原帖由 monkeydad 於 09-2-24 05:48 PM 發表
All students can bring their lunch boxes to school.  You can either let you kid to bring it in the morning or you can send to the school before 12:10pm (the care takers will distribute to the respecti ...

P 1 家長頭幾個月, 可在午飯時間倍小朋友午飯, 可自己帶飯或同學校訂。

學校午飯費用每日$16

我想問下訂飯盒既家長,係唔係健康飯盒,多菜少肉,食既時間仲熱唔熱?
如果係pizza, 肉醬意粉,豬扒飯,可就唔打算訂~

p.s. 囡囡下年讀P1

Alexkklam

原帖由 Alexkklam 於 09-3-29 13:47 發表
我想問下訂飯盒既家長,係唔係健康飯盒,多菜少肉,食既時間仲熱唔熱?
如果係pizza, 肉醬意粉,豬扒飯,可就唔打算訂~

p.s. 囡囡下年讀P1

其實每天都有4款餐給小朋友選. 家長可以自己選擇. 不過聽囡囡講...唔係太好味.

係可以唔訂飯的, 自己帶....

其實係一家四口子

我囡囡都話唔好味, 不過自己帶, 天氣熱又驚會變壞, 唯有唔好味都捱吓啦.

頭幾個月囡囡話好味,但現說不好吃, 想自己帶飯. 但我又不想一早起來煮午餐, 且每早除要準備早餐, 我還要準備茶點, 我會兼顧不來, 唯有不好吃也要捱吓啦.

原帖由 G-Ma 於 09-3-30 10:19 發表
我囡囡都話唔好味, 不過自己帶, 天氣熱又驚會變壞, 唯有唔好味都捱吓啦.

當係比小朋友一個鍛鍊lor, 學吓能屈能申.

其實好多小一生頭幾個月都會覺得好好味,但食多幾個月後, 就覺得唔好味, 我囡囡就覺得OK啦! 餐單內有幾款餐佢都好鍾意,  餐單內有營養餐選擇〈如紅米飯,素餐,糙米飯〉多菜少肉,食既時間仲熱,我都有想過自己帶飯. 但 我兼顧不來。

多謝你們的分享,如果有營養餐如紅米飯等,加上有多菜少肉,我囡囡都ok喇~
佢好鍾意食紅米,平時都係食水煮菜,唔多食肉既小朋友~
所以佢應該都ok~
我最怕果d多肉少菜既餐單咋~

P 1 家長頭幾個月, 可在午飯時間倍小朋友午飯, 可自己帶飯或同學校訂。
家長可試到學校訂飯餐好唔好味, 除了可親子外及可認識其他家長。

isabelme,
"可在午飯時間倍小朋友午飯"----真係好週到呀!
原帖由 isabelme 於 09-4-7 17:09 發表
家長可試到學校訂飯餐好唔好味, 除了可親子外及可認識其他家長。

想問訂飯是否要整個月, 若間中自已帶吓可唔可以呢?
會唔會有生果or湯呢?

原帖由 fion88 於 09-5-1 15:54 發表
想問訂飯是否要整個月, 若間中自已帶吓可唔可以呢?
會唔會有生果or湯呢?
訂飯要整個月訂, 間中有生果提供。
若可間中自已帶就最好, 但訂飯公司只接受全月訂購。

回覆 # 的文章

其實唔使整個月都訂的,我上兩個月親自打去帆船(供應商)到問,個女仔話每星期最少要訂兩餐就得嫁啦.而家我一,三,五自己送飯比囡囡,二,四佢就食帆船 d 午餐.

原帖由 Flying-Man 於 09-5-2 04:09 發表
其實唔使整個月都訂的,我上兩個月親自打去帆船(供應商)到問,個女仔話每星期最少要訂兩餐就得嫁啦.而家我一,三,五自己送飯比囡囡,二,四佢就食帆船 d 午餐. ...
若可間中自已帶就最好, 但上年我問帆船職員回答只接受全月訂購, 可能今年已改善了,那實在太好了。

thanks, 自已送去見唔見到小朋友?
原帖由 Flying-Man 於 09-5-2 04:09 發表
其實唔使整個月都訂的,我上兩個月親自打去帆船(供應商)到問,個女仔話每星期最少要訂兩餐就得嫁啦.而家我一,三,五自己送飯比囡囡,二,四佢就食帆船 d 午餐. ...

我則見不到囡囡(p.1),只將飯壺放在校門口嘅車仔就離開,但我見過有小朋友(不知幾年級的)自己去車仔到攞飯壺,仲攞埋人地嘅,我不太清楚學校或老師是怎樣安排的,我有問過門口嘅肥姨姨,佢講到一舊舊.

原帖由 fion88 於 09-5-13 23:32 發表
thanks, 自已送去見唔見到小朋友?