用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖道迦南書院家長或同學請入
樓主: cecwun
go

聖道迦南書院家長或同學請入 [複製鏈接]

謝謝。。。 聽到你咁講我都好開心, 因為我無去過課室睇過, 去面試都是留在禮堂的。 雖然大家唔同學校, 不過我都想大家維持落去, 第日有乜334問題, LS點樣可以拿取高分等。。可以大家了解多D。  

原帖由 cecwun 於 09-3-20 10:18 發表
我都打算一直維持落去, 等將來升中時有嘢大家可以商量下, 交流下, 有冇家長同意?

LKP的家長可能冇睇BK網, LKP我入過去一次考試, 課室好大, 班房及枱椅設計都好CYBER, 在那裏讀書一定好開心

...

多一點努力 多一點回憶!

好提議, 我只得一個仔, 初上中學一定有很多與小學唔同地方, 小朋友在這幾年變化會很大, 大家交流吓, 起碼大家有同感,

在這幾個月的交談, 雖然未見過面, 但都好似老朋友咁, 真開心, 係BK網真係可以揾到很多料

原帖由 bkman 於 09-3-20 13:52 發表
謝謝。。。 聽到你咁講我都好開心, 因為我無去過課室睇過, 去面試都是留在禮堂的。 雖然大家唔同學校, 不過我都想大家維持落去, 第日有乜334問題, LS點樣可以拿取高分等。。可以大家了解多D。  

...

醒目開學勳章

hi,

唔好俾佢停!

yuk hei mum

原帖由 cecwun 於 09-3-20 14:49 發表
好提議, 我只得一個仔, 初上中學一定有很多與小學唔同地方, 小朋友在這幾年變化會很大, 大家交流吓, 起碼大家有同感,

在這幾個月的交談, 雖然未見過面, 但都好似老朋友咁, 真開心, 係BK網真係可以揾到很多料

...

醒目開學勳章

預埋我呀! 我都係得一個仔, 單親家庭, 所以有咩都冇人商量. 都想有人一齊傾下俾d意見.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

小兒雖然未有學校收佢, 不過我都想同大家分享一下, 預埋我
Tomorrow is better

有冇人知"迦南"是否容易考?有冇人不被邀interview或in後被reject?(只是好奇一問而已,沒有特別原因。)

我係呢間學校既學生
我覺得學校上d學生大部分都乖左好多
好老實講
我係到讀1咁多年
但係d壞學生有d都改左
有d就自己轉左校
轉咩校我當然唔會講啦
改變呢樣就係真既
咁事實就要自己睇
咁我見到既實例都有好多

入正題

第1我要回應番一樣野
可能係有機會我理解錯誤
學校中一收費係有加到
由一開始一個月300蚊加到E+既700蚊(好似,因為中1 D野我好少理)

電話問題
差唔多個個學生都有手機
學校會係早會之後個班主任課個時收起我地D電話
係放學個班主任課就俾番我地
唔交電話既好老實講
間間中學都有人上堂玩SMS架啦
但係都少啦

第3個問題
學生有冇食煙
呢個問題
其實都難答你
因為就算有都唔會係學校附近食

第4個問題
壞學生,間間學校都有壞學生
BAND1中學都有啦
不過我覺得學校既壞學生都冇乜
都係個句
自動走曬
我都想知點解

第5個問題格離學校D人
呢樣野我都好少理
不過見有人問就盡我能力答
其實佢地有D都唔係好我地好多
我聽D街坊講
有D仲壞過我學校D前壞學生(可能幫你留意一下)

我覺得學校對於學生既管教都好嚴
第1
服飾宜容
成日捉
例如:上一個星期捉你頭髮既話你係今日剪唔好就會搵其他長頭髮既學生互剪頭髮
第2
午膳安排
中1至中5同學需要留校午膳
不過好多中1至中5同學都增取出校食午餐
第3
學生成績唔一定係最好
但係我覺得校內每個學生都有自己既長處
例如:IT,戲劇,PE,

可能我既表達較差
你有唔明既地方可以再講
我會最快速度答番你

舊年亞女升中, 我周圍去睇學校, 記得當時想考匯基, 所以實地觀察, 包括學校環境及學生放學情況, 見到隔離D聖道迦南學生, 可能真係有咁啱得咁橋, 俾我見到D造型幾差個隻, 所以對呢間學校印象麻麻...

不過公道D講, 中學多多少少都有呢D學生, 都好睇自己仔女會唔會易被群壞...

wing1001080
多謝你回應!其實你說得很對,每間學校都有妥當的學生,那有多出奇呢!!最重要還是自己的本質吧!
1.咁你係學校最欣賞的是什麼?
2.同學間學習的氣氛如何?
3.你讀中ニ嗎?適應英語教學嗎?
4.聽說"迦南"D老師很好,真的嗎?

多謝你的資料, 希望多啲現讀此學校的同學及家長上嚟討論吓

原帖由 wing1001080 於 09-3-22 01:05 發表
我係呢間學校既學生
我覺得學校上d學生大部分都乖左好多
好老實講
我係到讀1咁多年
但係d壞學生有d都改左
有d就自己轉左校
轉咩校我當然唔會講啦
改變呢樣就係真既
咁事實就要自己睇
咁我見到既實例都有好多

入正題 ...

原帖由 volley 於 09-3-22 22:59 發表
wing1001080
多謝你回應!其實你說得很對,每間學校都有妥當的學生,那有多出奇呢!!最重要還是自己的本質吧!
1.咁你係學校最欣賞的是什麼?
2.同學間學習的氣氛如何?
3.你讀中ニ嗎?適應英語教學嗎?
4.聽說"迦南"D老師很好,真的嗎 ...

對唔住
遲左回答你既問題
1.我最欣賞學校唔會因為學生成績差就唔俾學生參加非學術科既活動  例如:校隊,興趣班
(因為我小學同學個間就會係學生成績就唔俾你參加非學術既野)

2.學習氣氛:可能我既理解有d問題
我覺得有dd堂會好悶
有d堂就上成個中都唔會覺得眼訓
整體上都好好的
英文堂,老師唔會話「死讀書/正講書」,會用因應學生程度咁用英文教書,適當就會講番中文,

3.我唔係讀f2,不過識幾個f2既同學
佢地都係由學校揀選既,英文一定有番咁上下先入到,
另外,學校會係暑期入邊有d適應班

4.對比起我都覺得好好,例如:學生做錯事雖然會鬧,但係一定會俾機會你改善,唔會一開始就話要你停課,咁當然太離譜既應該都會咁啦,老師會成日同學生傾計,有唔識既野一問,老師就會盡自己能力幫學生解答,有d學生有心事都會同老師講

希望答到你既問題
再有問題可以再問

wing1001080
謝謝你的回覆!其實"迦南"也在努力中,相信會繼續進步!

回覆 # 的文章

我住在學校對面,經常見到些金毛飛等放學.我個仔放學回家曾被該校學生問他攞錢.我個仔今年都升中一,所以我無考該校.我並非針對該校.
Josephine :-D

請問有多少位聖道迦南家長已註冊 2009~2010 中一呀

e~我有個朋友個囡都係度讀中6同中7,
問過下佢點,佢話間學校好努力升緊banding~
同埋都幾多resources係d學生度~
亦鼓勵學生多方面發展~
所以佢話好開心可以係呢間學校~
hahaa~我聽到既都係好既feedback~
大家唔使擔心!!!

另外,我問過我囝個補習姐姐~
咁豈佢話有幫過呢間學校既學生補習~
不過佢話呢間學生既英文麻麻~