用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 聖道迦南書院家長或同學請入
樓主: cecwun
go

聖道迦南書院家長或同學請入 [複製鏈接]

你真是一個很盡責的家長, 四處收料, 還經常周圍去觀察學校, 你不是已經決定咗嗎, 仲心大心細, 要尊重小朋友的決定

原帖由 bkman 於 09-3-4 14:42 發表
聖道迦南仲有一樣野好, 我問過一個家長, 就係中一入學, 保證中一至中三不加學費, 這樣比較有預算。

我想身教給孩子, 努力到最後一刻, 其實注冊咗, 不過如果真係可以係TKO找到一間再好D既, 還是近D好。 當然前提係小朋友都喜歡間學校先得。  

原帖由 cecwun 於 09-3-4 15:48 發表
你真是一個很盡責的家長, 四處收料, 還經常周圍去觀察學校, 你不是已經決定咗嗎, 仲心大心細, 要尊重小朋友的決定
多一點努力 多一點回憶!

我都是因為HKMA太遠, 所以沒有報; 其實我每個星期六都會去嗰處, 因為表哥住旁邊, 所以好清楚路程多遠, 每天如是, 所以唔考慮, 不過TKO有MTR, 時間都快些

原帖由 bkman 於 09-3-4 16:16 發表
我想身教給孩子, 努力到最後一刻, 其實注冊咗, 不過如果真係可以係TKO找到一間再好D既, 還是近D好。 當然前提係小朋友都喜歡間學校先得。  

"迦南"very effective,last Sat (28 Feb) interview, We got information today (4 Mar),Good!!!

"迦南"very effective, last Sat (28 Feb) interview, We got confirmation today (4 Mar),Good!!!

Cheer up!!!Good luck everybody.

聽聞因這校所收的學生成績一般是中下線 ( 直資中 B 2 ~ 3 ) . 早兩年又有些甲硬轉了英中 . 想給人有英文中學感覺 . 所以據知現在的學生的的成績不是太好 . 大部份申請的人 . pass 機會很高 . 其實我個人認為是否英文中學不太重要 . 最重要是校風好 / 仔女能力是否能配合/ 交通方便 / 學校老師是否用心去教 . 選校能集齊以上幾點 . 就算是中文中學也會是好的 .

有MTR, 不過等車+車程+轉車, 來回差不多三小時都無乜走雞。 呢D時間用來溫書, 做功課, 睡覺都好好了。 不過如果最後都係HKMA, 唯有另想辦法。 辦法係有既。 比如找保姆車都可以縮短行車時間同轉車既勞累, 最極端做法係索性搬埋去附近住。 (如果你們表哥想交換下搬入來TKO住, 都有得霖-講笑)。

原帖由 cecwun 於 09-3-4 16:33 發表
我都是因為HKMA太遠, 所以沒有報; 其實我每個星期六都會去嗰處, 因為表哥住旁邊, 所以好清楚路程多遠, 每天如是, 所以唔考慮, 不過TKO有MTR, 時間都快些

...

你孩子都會注冊讀聖道迦南嗎?

原帖由 volley 於 09-3-4 21:39 發表
"迦南"very effective,last Sat (28 Feb) interview, We got information today (4 Mar),Good!!!

好似聖道迦南近些, 有冇想過再轉?

原帖由 bkman 於 09-3-5 01:15 發表
有MTR, 不過等車+車程+轉車, 來回差不多三小時都無乜走雞。 呢D時間用來溫書, 做功課, 睡覺都好好了。 不過如果最後都係HKMA, 唯有另想辦法。 辦法係有既。 比如找保姆車都可以縮短行車時間同轉車既勞累, 最極端做法係索 ...

個人意見, 好的中中冇問題, 如果小朋友在初中時的書本是中文, 考試作答問題時亦是用中文, 但上高中時, 很多學校都會轉回EMI授課, 因為要接上大學的學程, 小朋友這三年都是用中文書寫答題, 要一個慣用中文"讀"及"寫"的學生, 忽然要他們轉"明珠台", 會不會出現識應的問題呢, 而且高中的學程很深, 相信問題一定會很大; 不是說中中的英文水平不好, 但學生在"聽", "讀", "寫"方面一定比較弱, 除非學生自發性去多"聽", "讀", "寫", 但這些人又有幾多呢, 如果孩子可以這樣, 一早就可以入到津校英中了

純屬個人意見, 我們都是讀英中長大的, 母語教學, 唉.....

醒目開學勳章

hi,

所以這是我對香港嘅教育失望嘅地方!

yuk hei mum

原帖由 cecwun 於 09-3-5 10:25 發表

個人意見, 好的中中冇問題, 如果小朋友在初中時的書本是中文, 考試作答問題時亦是用中文, 但上高中時, 很多學校都會轉回EMI授課, 因為要接上大學的學程, 小朋友這三年都是用中文書寫答題, 要一個慣用中文"讀"及"寫"的學生, 忽然要他們轉"明珠台", 會不會出現識應的問題呢, 而且高中的學程很深, 相信問題一定會很大; 不是說中中的英文水平不好, 但學生在"聽", "讀", "寫"方面一定比較弱, 除非學生自發性去多"聽", "讀", "寫", 但這些人又有幾多呢, 如果孩子可以這樣, 一早就可以入到津校英中了

純屬個人意見, 我們都是讀英中長大的, 母語教學, 唉.....

醒目開學勳章

hi,

就係因為教育政策成日改,所以我哋呢班家長只要可負擔到,就找一些較好嘅直資俾亞仔女讀,令宜家嘅直資收生要求提高咗...

yuk hei mum

bkman,
  Yes!!
  因識人讀梗!command都幾好,尤其欣賞D老師教學熱忱!差不多所有老師都有大學學歴,估計英語教學應沒有大問題!!共勉!!

恭喜你呀, 又多一位家長同小朋友有好消息了。
我都問過有個家長, 都係話聖道迦南係OK既。

原帖由 volley 於 09-3-5 20:20 發表
bkman,
  Yes!!
  因識人讀梗!command都幾好,尤其欣賞D老師教學熱忱!差不多所有老師都有大學學歴,估計英語教學應沒有大問題!!共勉!!

跟女兒分析過之后, 拒選擇咗HKMA呀, 暫時會係咁的。 不過其實兩間真係各有各好, 所以讓女兒決定。

原帖由 cecwun 於 09-3-5 10:04 發表
好似聖道迦南近些, 有冇想過再轉?

聖道迦南

原帖由 volley 於 09-3-5 20:20 發表
bkman,
  Yes!!

So glad to hear some good comments of this school.  My son has also been accepted by this school and I'm still considering if I should take this.

Please share your comments.

恭喜你! 有冇報其他直資? 正在等消息? 應該先註冊, 如果過咗註冊deadline, 而其他學校又唔收, 反轉頭就冇位.

我都已經註冊了這間學校, 好的comments 及壞的comments 都有, 但有家長去學校門口探過, 啲學生又不似壞, 愛民邨集體打架都有疑似 BAND ONE英中生

原帖由 SearchSchool 於 09-3-10 15:20 發表

So glad to hear some good comments of this school.  My son has also been accepted by this school and I'm still considering if I should take this.

Please share your comments.

醒目開學勳章

我大仔係BAND1生 , 當年派咗中中 , 但爸爸唔鍾意 , 叩門三間, 佢第一間收 , 爸爸即刻決定讀 , 初初上網搵資料問人 , 評語都是不太好 , 都有擔心 , 現在大仔讀F.2 , 我覺得學校都幾嚴 , 校風唔錯 , F.1-F.5都要留校午膳 , 女生長髮一定要扎馬尾 , 男生頭髮不可過半耳 ,前面不可長過眼眉 , 女生不可帶耳環或耳針 , 阿仔話冇學生染金毛(佢話染咗都唔駛只意返學) , 暫未聽過欺凌事件 ,我返學校見到的學生都較樸素 , 致於帶電話要先同學校申報 , 返到學校要交比班主任 , 放學先取回 ,出咗學校先開得 , 我要阿仔一出校門開電話打比我 , 好多家長都會咁做 。

多謝你這麼詳細的報告, 我相信在BK的家長都會很盡心的幫人, 所以在BK真是令我搵到很多資料, 就是因為在網上找到的多是一些負面的評語, 所以都好擔心, 正如一位家長曾經講過, 他們以前是參加統一派位, 收生方面冇得揀, 這幾年是可以自主收生, 而且校長亦親自面試, 相信學校一定比以前進步.

原帖由 hidemode 於 09-3-13 23:59 發表
我大仔係BAND1生 , 當年派咗中中 , 但爸爸唔鍾意 , 叩門三間, 佢第一間收 , 爸爸即刻決定讀 , 初初上網搵資料問人 , 評語都是不太好 , 都有擔心 , 現在大仔讀F.2 , 我覺得學校都幾嚴 , 校風唔錯 , F.1-F.5都要留校午 ...

各位媽咪, 我今日已去註冊了!
‹ 上一主題|下一主題