用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四想搵中文補習唔知邊間補習社及導師好 ...
go

中四想搵中文補習唔知邊間補習社及導師好

呀仔讀緊中四, 但中文科成績比較弱, 有冇邊位媽咪有知道依家啲補習社同同師邊間邊個好啲, 可以俾少少意見, 唔該

有朋友話現X都唔錯, 導師就周勤X最好, 個仔中四讀左由合格升到頭幾喎!

原帖由 特務A 於 09-2-23 14:28 發表
呀仔讀緊中四, 但中文科成績比較弱, 有冇邊位媽咪有知道依家啲補習社同同師邊間邊個好啲, 可以俾少少意見, 唔該

英皇的arthur kho 都不錯

原帖由 yolandamama 於 09-2-23 22:22 發表
英皇的arthur kho 都不錯

英文科呢 ?? 有沒有介紹呢 ?? 謝謝 !!1

遵理 june leung 好得人心, d 學生話補佢一定無死錯,為人低調, 有料+! 不過由中4開始喎!
大型補習社都無話唔好架!

原帖由 winniek 於 09-2-24 12:27 發表

英文科呢 ?? 有沒有介紹呢 ?? 謝謝 !!1

呀女報告 : 好似現代好 D ?? 唔知真係呢 ??? 有無人報料 。

K. OTen

原帖由 winniek 於 09-2-28 12:34 發表
呀女報告 : 好似現代好 D ?? 唔知真係呢 ??? 有無人報料 。

中文比較多人補蕭源同周勤才
arthur kho 係補F.6 以上架
英文如果個底好,可以補patrick chan

中一呢, 有冇好介紹, 我個仔好多八古文閱讀理解, 謝謝

我個女英文佢都係補現代Partick Chan, 佢話好好, 中文都係補arthur kho, 兩個都幾受
歡迎

原帖由 tknllh 於 09-3-20 13:16 發表
中一呢, 有冇好介紹, 我個仔好多八古文閱讀理解, 謝謝

依我經驗初中吾係噉適宜去d 太大型補習社補

我自己覺得現代好似比較市儈d, 樣樣都要錢,轉時間, 要收錢,

係補習社, not 大型補習社, so will not go to 現代 or 遵理  etc... , but my son has gone to "八本" any comment?

八本既亞paul非常非常之寸, 又話自己專補名校, 其實係我一個讀普通過普通小學既朋友補過, 八本收費十分貴, 又唔出名, 朋友比個電話我, 我打過去問, 班班都有位, 但果個亞 paul 態度惡劣, 佢話佢補開名校, 如九龍塘小學喎! 仲叫我唔好覺得佢大口氣, 我唔覺佢 "大口氣",覺得佢"超低能."

我寧願補現代or 遵理 之類.....起瑪大把人比comments. 好與不好, 不在乎大型or小型補習社.

原帖由 tknllh 於 09-3-22 12:20 發表
係補習社, not 大型補習社, so will not go to 現代 or 遵理  etc... , but my son has gone to "八本" any comment?

我係現職中文老師,其實想小朋友中文好,首先要明白小朋友的性格。
首先媽咪要諗下,小朋友係邊類,係唔鐘意古文定係能力唔夠睇唔明呢呢?如果係唔鍾意,要請個幽默的補習老師,同佢一路玩住語文遊戲一路咁做,如果能力唔夠,就要由淺入深咁教,俾成功感小朋友。
此外,仲要諗,點幫個小朋友配合新高中中文課程做訓練,因為我相信媽咪會最希望小朋友有能力之餘,公開考試成績都要好。
當然,每個小朋友各樣能力唔同,操練方法都唔同,之於點樣幫小朋友,有興趣的媽咪可以pm我,一齊分享下。
順帶一提,以我的經驗,好多媽咪在小學、初中時期都會重英輕中,結果到考公開試時,小朋友就因為中文唔夠好而拔唔到尖,考唔到心儀的學系,呢個情況以讀名校的男仔最嚴重,如果你仔仔有呢個情況,就要早日準備啦~