用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖羅撒幼稚園 2010 年升小一報料和準備
樓主: Hayley04
go

2010 年升小一報料和準備 [複製鏈接]

another useful link.

http://www.findaway.hk/primary/

如果你係校長, 要收兩三個叩門位學生, 你會點選?

我認為叩門位其實最重要係誠意同實力, 誠意可以由自行分配學位開始, 記住有心叩門, 就算教會學校, 你只有15分在手, 都要報心怡小學, 跟住統一派位亦要在甲部填寫, 乙部就真係睇你住邊, 唔同區就咩都冇得做.

實力方面, 要教好小朋友語言能力, 不同小學有不同要求, 例如英文小學自然着重英語表達能力, 有些得勁的小學更希望小朋友能寫中英文, 因為小一就好怏就要默書, 校長就對這方面就希望叩門學生水平高.

真實案件 (唔好問我邊間小學, 總之唔係聖羅撒)

話說08升小一的Y先生, 15分,第一輪報左間教會小學(x小學), 第一輪抽唔到, 第二輪甲部有三格, 他把x小學放第二位, 由放他居於x小學同一校网, 乙部第一格也填上x小學, 結果派唔到, 為左入x小學, 收到派位結果當日, 立即去x小學叩門, 由於他每次填表時都有x小學, 而且佢個女係讀小學有緊密關係哥隻幼稚園, 所以順利從30個叩門位中, 獲得一個.

在面試中, 由校長親自接見, 大約兩個鐘, 除左一般問你點解想入讀佢地小學之外, 小朋友中英文閱讀與表達能力最重要, 考你小朋友睇書有幾專心, 睇完又可以講到幾多, 最高難到係要講英文估仔, 結果從30人中, 選左兩個, 佢個女係其中一個.

以上係08年成功例子, 作為參考, 如果幸運之神降臨, 就最好, 否則誠意與實力是叩門必備.

it is done. I hope it is not too late to you.

原帖由 koeydadamama 於 09-3-3 14:15 發表
Thanks......

Thanks...very useful

謝謝你!
希望你們今年選校成功 !
原帖由 Hayley04 於 09-3-5 19:15 發表
it is done. I hope it is not too late to you.

謝謝Victor提供的資料, 好有用呀~~~

希望來年大家一抽即中, 一叩即合!

原帖由 irisleung7 於 09-3-6 13:25 發表
謝謝Victor提供的資料, 好有用呀~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Hayley04 於 9-3-2009 13:54 發表

但願如此

ME 3....
我還諗緊要不要同斯渝考多一間私校作為backup之用...

原帖由 kylie_mom 於 09-3-9 14:08 發表

但願如此

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 schau28 於 9-3-2009 14:21 發表
ME 3....
我還諗緊要不要同斯渝考多一間私校作為backup之用...

我會考聖母作backup

醒目開學勳章 貢獻勳章

me4 la
原帖由 Hayley04 於 09-3-9 13:54 發表
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

原帖由 Hayley04 於 09-3-9 13:54 發表

ME 5啦!

諗法一樣, 因為近婆婆....

原帖由 kylie_mom 於 09-3-9 17:43 發表

wa冇上幾日 有甘多useful既料 真係唔該晒甘多位 anyway我都會簡 聖母/民生做backup 我估入番 srl 机會都好微  
原帖由 kylie_mom 於 09-3-9 17:43 發表

Hi Victor 甘麻煩你keep post 多d 有邊間小學攪既簡介會 anyway 多唔多mami 報左名去聽 呢間school都好新 大家有咩comment ?我又冇諗個呢間sch so暫時未報名住
原帖由 Hayley04 於 09-3-3 17:56 發表
Le 個小一入學答問會可能係2010小一最早的一個

2010 - 2011年度小一家長答問大會
國際基督教優質音樂中學暨小學謹定於 2009年 3 月 20 日 ( 星期五 ) 晚上7:30 - 9:00,於本校舉行2010-2011年度小一新生入學之家長答 ...

我今早打左電話去問2010的收生資料, 原來截止報名日期是2009年6月13日.. interview就是2009年6月27日... 全年學費$39,600, 分十期交.  

原帖由 ShinTeresa 於 09-3-11 17:24 發表
Hi Victor 甘麻煩你keep post 多d 有邊間小學攪既簡介會 anyway 多唔多mami 報左名去聽 呢間school都好新 大家有咩comment ?我又冇諗個呢間sch so暫時未報名住

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 schau28 於 12-3-2009 12:42 發表
我今早打左電話去問2010的收生資料, 原來截止報名日期是2009年6月13日.. interview就是2009年6月27日... 全年學費$39,600, 分十期交.  

哦......這間是基督教學校, 我不會揀的

no commitment, just listen and as rehearsal!

you think too far! I would not choose this either.

原帖由 kylie_mom 於 09-3-12 15:10 發表

哦......這間是基督教學校, 我不會揀的

yes yes, 我都是諗住比阿囡有個interview的經驗..

原帖由 Hayley04 於 09-3-16 08:53 發表
no commitment, just listen and as rehearsal!

you think too far! I would not choose this either.

小小分享:
不是間間私校都收profile,甚至講明唔收(尤其製作精美的)
但就大部份都指明需提交最近的評估表(即K2下學期)我囡上學年度那張就見不得人......

另外,請準備定兩疊白信封,一疊size要細少許,方便作回郵信封連申請信等放在較大信封裏一同寄出...
‹ 上一主題|下一主題