用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 午膳供應商 "原x" 的飯盒好難食
樓主: delimama
go

午膳供應商 "原x" 的飯盒好難食

醒目開學勳章 王國長老

我女今年係呢間(唔係你講果間禾)
http://www.321nuconcept.com/index.html

其實我又覺得ok丫, 講真, 3高一低少調味, 預左唔好食架啦
就算x家樂, 正正常常咁, 叫你食足一年你都喊啦......
所以我成日唸, 有無可能有間午飯供應商, 真係可以做足一年都無人投訴呢.......

做咩你囝囝一下子大左咁多

原帖由 kittylock 於 09-2-26 02:26 PM 發表
charlotte_mom,

記得我嗎? 原 x = x 美.... 知未?

原x真係咁差??

$16.5/餐,阿仔話OK唔難食 wor, 最好味係咖喱,d飯熱辣辣.....

唔通佢食開菲傭煑嘅嘢,所以對食冇乜要求?

...

醒目開學勳章

OIC. 阿仔係呢間 http://www.heartymeal.com.hk/

係呀,小朋友真係大得好快!阿仔唔單止高咗、重咗,仲有成200度近視...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-2-26 17:21 發表
我女今年係呢間(唔係你講果間禾)
http://www.321nuconcept.com/index.html

其實我又覺得ok丫, 講真, 3高一低少調味, 預左唔好食架啦
就算x家樂, 正正常常咁, 叫你食足一年你都喊啦......
所以我成日唸, 有無可能有 ...

我個囡都係食「原X」,但佢話都唔係太難食-間中有啲差啲,但大多數都OK喎 but anyway, 佢由三月份開始話自己帶飯,因為始終都係屋企飯好食啲

係呀, 亞仔都話啲意粉淋pat pat漿埋成個波咁, 佢一定唔會訂; 咖哩飯就最好食。 但佢講d飯超熱, 唔知係唔係佢哋太早將d飯送到學校...

原帖由 wasabb 於 09-2-26 10:34 發表
我個囡話最難就係啲意粉,淋pat pat,見到都唔開胃,所以佢一定唔會揀,我個囡今年係第三年食“原X”,頭果兩年都OK ga,但今年開始唔知點解差咗咁多,我個囡尋晚先同我講話啲飯唔熱,如有下次我一定同學校&間公司反映~~~ ...

可以教導孩童對每天有飯吃感恩嗎?

其實廚師都用了好多的努力去煮每日的飯菜給小朋友食, 無奈個人口味不同, 很難作出平衡。

每個飯都小朋友都係自己選擇飯餐, 我自己有時都會覺得個飯唔夠好食, 但是自己選擇那一個choice, 所以冇得怨。

我d女寧願帶隔夜餸,都唔肯食學校d飯....學校都係訂"原X"

回覆 2# mcbrella 的文章

亞女吃左2年飯盒, 今年say no要工人帶,日日話我知吃晒, 可想而知, 2年內佢成日都食唔晒d飯盒味道如何...................

我女果間食"盈x", 我女出奇地多數食晒(佢平時食好小野), 但我覺得勁唔健康.

女女讀小學暨幼稚園, 我地家教會每到年尾就會邀請學生議會代表及家長代表, 去搵d午膳供應商試餐。佢地唔會講供應商名, 等小朋友+家長投完票先即場公佈。小朋友又有一個學習機會(仲會去人地度參觀煮食包裝等過程), 家長又放心。

不過今年又係由"活x"轉去"臻x", 家長多左投訴。反而上年"活x"就冇投訴喎。難食係小朋友心目中可能 = 冇味, 所以佢地唔鐘意食。我地學校老師大部份都係同小朋友一齊食lunch box, 佢地都會出聲比意見。而今年家教會亦新增每星期家長突擊試飯團, 每星期搵一日, 比3-4個家長食, 不過供應商唔知既(因為佢多多少少都有spare飯盒係度in case小朋友整跌冇得食)。咁家長都可以試下味, 再比多d意見。

你地都不妨同校方或家教會反映下。