用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇BB肌肉張力低?
樓主: fionabc510
go

有冇BB肌肉張力低?

BBSINMAN
你好呀...我囡囡宜家9個月...坐唔穩...D腰力好差...
我想同你傾多些...你有FACEBOOK嗎...可以ADD我做FRIEND嗎

我想你睇下我個囡D相同片...睇下我囡囡的問題係未同你囡囡真係好類似...
心很急...謝謝

SEND了PM給你

原帖由 bbsinman 於 09-7-14 15:49 發表
小山竹, 你好。

可能我女女同你仔仔差唔多case, 姑娘只係評估我女女肌肉發展慢, 無再講其他(可能認知都只係岩岩合格, 不過佢地都無講其他)。而我女4月份時(當時佢13個月大)都未識扶野行。宜家佢經過個幾月既物理治 ...

Hi, 我收唔到你既pm。你send 你個email 俾我, 我add 你。Thanks.

原帖由 小山竹 於 09-7-14 21:39 發表
BBSINMAN
你好呀...我囡囡宜家9個月...坐唔穩...D腰力好差...
我想同你傾多些...你有FACEBOOK嗎...可以ADD我做FRIEND嗎

我想你睇下我個囡D相同片...睇下我囡囡的問題係未同你囡囡真係好類似...
心很急...謝謝

SEND ...

[link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/PC12p8.png[/img][/link]

Josephine Lee
[email protected]

Many Thanks!!!

原帖由 bbsinman 於 09-7-15 15:06 發表
Hi, 我收唔到你既pm。你send 你個email 俾我, 我add 你。Thanks.

Hi, add 左了。

原帖由 小山竹 於 09-7-15 19:56 發表
Josephine Lee
[email protected]

Many Thanks!!!

[link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/PC12p8.png[/img][/link]

我女都係肌張低
訓練左半年,ot/pt都話呀女有明顕進步
而家機乎返番同齡能力

只有keep住 train, 一定得
愛是恆久忍耐,又有恩慈;愛是不嫉妒;愛是不自誇,不張狂,不作不合宜的事,不求自己的益處,不輕易發怒,不計算人的惡,不因不義而歡樂,卻與真理同歡樂;凡事包容,凡事相信,凡事盼望,凡事忍耐。林前十三4-8

WEIWAI...
謝謝你...你們令我放下心頭大石...
我們7月21日會去CAC

今日我SEND左申請表...做青蔥計劃的評估...
係唔係...我HEEP HONG會自費症...同政府一齊排...係最好的方法...

未到政府就自己比$先...一排到就用政府的服務
除了協康的青蔥計劃...仲有無咩好介紹...

真係養兒100歲...長憂99

原帖由 weiwai 於 09-7-16 10:27 發表
我女都係肌張低
而家機乎返番同齡能力

只有keep住 train, 一定得

小山竹,
你都排得幾快喎, 咁快可以 CAC 見醫生啦

原帖由 小山竹 於 09-7-16 21:56 發表
WEIWAI...
謝謝你...你們令我放下心頭大石...
我們7月21日會去CAC

今日我SEND左申請表...做青蔥計劃的評估...
係唔係...我HEEP HONG會自費症...同政府一齊排...係最好的方法...

未到政府就自己比$先...一排到就用 ...

原帖由 weiwai 於 09-7-16 10:27 發表
我女都係肌張低
而家機乎返番同齡能力

只有keep住 train, 一定得:good:

請問你囡囡係邊到到ot/po呀

係第一次去...係唔係第一次見NURSE...跟住再等幾個月先有得見DOCTOR

原帖由 hkgqueenie 於 09-7-17 12:36 發表
小山竹,
你都排得幾快喎, 咁快可以 CAC 見醫生啦

小朋友肌肉張力低有好多種的,我分享下仔仔細個d野俾大家知啦~

佢一歲前好正常,完全睇唔出佢係發展遲緩,正常地幾個月反身,一歲識行,但係奇在佢唔鍾意爬,一爬時有一隻腳唔識帶動身體向前,只用一隻腳既力

咩都攪,出街唔理係邊同邊個都攪人地既野,叫都唔聽(因為佢感統失調,所以用身體去感受多d刺激)

鍾意玩轉得既玩具 (bb果時),都係自我刺激既一種

去嘈既地方會喊(bb果時),而家都會唔鍾意叫走(對聲音太敏感,接收太多無法適應既表現)

4歲先識寫字,前3指控制差(小肌張力差)

有關張力重有:伸展、抓握、擺放、手指靈活、雙手及手眼協調、手力運用、工具運用等技巧

改善方法:

1. 穿繩板
2. 執豆
3. 練力膠
4. 砌 Lego,砌圖
5. 玩泥膠
6. 用夾夾東西
等等....

原帖由 bbsinman 於 09-4-23 14:59 發表
請問肌肉張力低係點?
細個既時候係唔係好遲先識坐, 好遲先識企?d肌肉好軟?腳好易打開成一字碼?

我女女宜家13個月都未識自己企,亦唔識扶住行 (係唔想行, 一落地就爬)。

咁可以點幫佢?謝謝指教!!!!!

...

是啦見NURSE先, 等6 個月才見醫生, 我同你差不多女女9 個大時見NURSE, 剛剛26.6.09 見醫生

原帖由 小山竹 於 09-7-17 17:14 發表
係第一次去...係唔係第一次見NURSE...跟住再等幾個月先有得見DOCTOR

Do you know the reason for that? My son's case is similar. He was able to sit at 7 months, crawl at 9 months and walk at 24 months. He was noted hypotonia when he was about 2 years old when he cannot walk very firmly, i.e. always fall and cannot run like other children do. The child assessment centre transferred his case to hospital to paediatics. In May 09, he needed to do a blood test in the paediatics department but only yesterday knew the result which that some indicators fell out of normal range. The doctor said he needed to do another blood test and gene test. I was so worried.

原帖由 MARSTEN 於 09-7-17 17:48 發表
小朋友肌肉張力低有好多種的,我分享下仔仔細個d野俾大家知啦~

佢一歲前好正常,完全睇唔出佢係發展遲緩,正常地幾個月反身,一歲識行,但係奇在佢唔鍾意爬,一爬時有一隻腳唔識帶動身體向前,只用一隻腳既力

咩都攪,出街 ...

兩歲先識行就真係遲左d,可能因為小朋友大肌肉唔成熟,你唔好再等啦,去做評估快d 同小朋友做各樣既training,如果唔係就有排追架啦

原帖由 esy_ng 於 09-7-19 16:34 發表
Do you know the reason for that? My son's case is similar. He was able to sit at 7 months, crawl at 9 months and walk at 24 months. He was noted hypotonia when he was about 2 years old when he cannot  ...

我個囝15個月, 未識企, 未識行, 爬得唔穩陣, PT話是低張BB或與大腦發展有關. 詳情要由醫生評估. 等咗約兩個月, 終於知道8月11日有得見CAC的醫生和治療師. 聽聞見完等服務都好耐, 請問情況如何?
另請問大家用緊的私人服務詳情如何? 例如是什麼機構, 服務內容及收費等?
因為BB的動作即使做到, 但quality做得不好, PT覺得與腦部有關, 所有點擔心.

咁可能肌肉既問題唔關輕定重事啦~
因為我仔仔果時唔夠一歲都已經扶野行(但係都係大小肌都差),佢4個月已經20磅,佢係照大size仔,所以做咩都"倫盡",可能因為個人仔太重好多野都無輕仔咁靈活

智能果方面佢唔會咁細個就下結倫既~我仔仔果時做都係2歲幾,check得準d既~

原帖由 bbsinman 於 09-7-14 15:49 發表
小山竹, 你好。

可能我女女同你仔仔差唔多case, 姑娘只係評估我女女肌肉發展慢, 無再講其他(可能認知都只係岩岩合格, 不過佢地都無講其他)。而我女4月份時(當時佢13個月大)都未識扶野行。宜家佢經過個幾月既物理治 ...

幾年前排協康排左半年,而家唔知多唔多人排

通常都俾3個choice你, S位,I位同早期訓練

早期訓練我仔係協康做,咩t都包哂只係60蚊一個月
(一對一架) , 私人果d就貴好多,600-800 (50mins-1hr)

協康果d好明白小朋友既需要,出面果d點都係有商業成份,未試過所以唔知

不過唔係個個都好彩遇到好既姑娘同入到好既centre,我朋友同我一齊排,佢排左同我不同地區既協康,點知佢話姑娘無愛心,大聲同佢個仔講野,(佢話咋..) 所以佢無再去然後搵私人上門800蚊/hr...so far佢個仔都成5歲先講野,其他認知都ok,不過有時會抓住人唔放,最近都無咩聯絡佢所以唔知情況如何

原帖由 yinglongma 於 09-7-22 22:31 發表
我個囝15個月, 未識企, 未識行, 爬得唔穩陣, PT話是低張BB或與大腦發展有關. 詳情要由醫生評估. 等咗約兩個月, 終於知道8月11日有得見CAC的醫生和治療師. 聽聞見完等服務都好耐, 請問情況如何?
另請問大家用緊的私人 ...

都唔可以話無用既,小朋友既張力都係關乎感統,上OT果時仔仔都要俾姑娘用個膠擦擦身warm up,因為要刺激起佢既感覺,"小孩不笨"果本書都話可以用毛巾擦身,用適當既力去壓佢個背,或者攬住佢,你地可以去圖書館借呢本書睇下,講感統架

原帖由 jencheng 於 09-3-9 11:41 發表
沒有!!!

HIHI,你地好呀,我而家先搵到你地既post,我仔仔15個月,只會扶住野行,12-mth先爬,身體軟林林的,健康院排左見x理治療c,都只係叫我train多d,點可以去排咩x康會ka?

回覆 36# MARSTEN 的文章

點樣可以apply的?我去佢website好似要doctor refer的???

回覆 30# MARSTEN 的文章

我仔仔同你有d似呀,而家15月大,1歲先爬,而家扶打行,好仲意行,但扶野都唔會好穩

1)出街好仲意摸人地d野,如阿ee件衫好多花花,d菜呀個d

2)一去d食市食既唔仲意,好怕嘈,係咁喊

3)手仔唔係好叻,未玩到 shape-sorter,可以玩層層疊,放到圈圈入去,但掌握唔係好好

4)唔講baba mama,但會叫"打打打",唔byebye,但叫佢"fingfingfing",會fing手仔,同埋會握手仔

請問可以點做,點排gov't,私人太貴了