用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有冇BB肌肉張力低?
樓主: fionabc510
go

有冇BB肌肉張力低? [複製鏈接]

Marsten, Thanks a lot, 請問你排邊區, 你朋友又排邊區? 另外你是用哪種位?

另外, 我不太清楚低張是什麼意思, PT只說是肌肉張力低, 個人好像軟綿綿般, 多數是先天的. 就這麽多了! 我上網search過, 都不太清楚, 請問有媽媽可以分享多些嗎? 我最想知是否真的與腦部有關, 影響有多大?

原帖由 MARSTEN 於 09-7-24 16:19 發表
幾年前排協康排左半年,而家唔知多唔多人排

通常都俾3個choice你, S位,I位同早期訓練

早期訓練我仔係協康做,咩t都包哂只係60蚊一個月
(一對一架) , 私人果d就貴好多,600-800 (50mins-1hr)

協康果d好明白小朋友既需 ...

果時兩歲係健康院做評估,然後佢寫信叫我去沙田智能評估中心做整體評估,評完就俾幾個choice你選,因為未入幼稚園,所以包括I位,s位同早期訓練(協康),因為我已經幫仔仔考到幼稚園,所以唔想改入I位,入左早期

原帖由 nokia6300 於 09-7-26 12:50 發表
我仔仔同你有d似呀,而家15月大,1歲先爬,而家扶打行,好仲意行,但扶野都唔會好穩

1)出街好仲意摸人地d野,如阿ee件衫好多花花,d菜呀個d

2)一去d食市食既唔仲意,好怕嘈,係咁喊

3)手仔唔係好叻,未玩到 shape-sorter,可 ...

你睇下呢d網址啦~肌肉張力低係關乎感覺統合的

http://books.google.com.hk/books?id=PfpmXUeuenEC&pg=PA387&lpg=PA387&dq=%E8%82%8C%E8%82%89%E5%BC%B5%E5%8A%9B+%E6%88%90%E5%9B%A0&source=bl&ots=KyBZFPS1sE&sig=zrLw4O3udJYMVwHu76n675qEsyg&hl=zh-TW&ei=wnhsSuqpNZb06AOD-6WHCA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=8

http://hk.epochtimes.com/6/10/19/33278.htm

原帖由 yinglongma 於 09-7-26 23:05 發表
Marsten, Thanks a lot, 請問你排邊區, 你朋友又排邊區? 另外你是用哪種位?

另外, 我不太清楚低張是什麼意思, PT只說是肌肉張力低, 個人好像軟綿綿般, 多數是先天的. 就這麽多了! 我上網search過, 都不太清楚, 請問 ...

回覆 42# MARSTEN 的文章

tks yr reply and i read the website u provided, it is very helpful and let me understand more about the porblem of my son.  

but i want to ask, do u mean that i cant bring my son the hv treatment untill he reach 2-yr old???

唔係架,因為果時一路都跟開健康院打針檢查,佢地叫我仔做評估的,我大哥個仔話4歲番去做,所以我都唔知佢地係幾多歲要做...你可以打去健康院問下既,你話擔心小朋友有發展障礙,佢地通常都會叫你去掛號俾姑娘睇左先既...唔會即刻見醫生的(果時就係,都幾年前啦,唔知有無變),快d打去問問啦

http://www.fhs.gov.hk/tc_chi/centre_det/maternal/maternal.html

原帖由 nokia6300 於 09-7-27 09:21 發表
tks yr reply and i read the website u provided, it is very helpful and let me understand more about the porblem of my son.  

but i want to ask, do u mean that i cant bring my son the hv treatment unt ...

宜家都係一樣, 要見左姑娘, 有需要先再排期見健康院醫生。

nokia6300, 咁1y返健康院時,姑娘點講?發展係唔係都ok?咁宜家仲有無定時去做物理治療?

原帖由 MARSTEN 於 09-7-27 11:57 發表
唔係架,因為果時一路都跟開健康院打針檢查,佢地叫我仔做評估的,我大哥個仔話4歲番去做,所以我都唔知佢地係幾多歲要做...你可以打去健康院問下既,你話擔心小朋友有發展障礙,佢地通常都會叫你去掛號俾姑娘睇左先既... ...

[link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/PC12p8.png[/img][/link]

回覆 46# bbsinman 的文章

when bb go to health clinic to hv 1-yr injection, dr already refer my boy to see physio, and we had consult in last month.  but the physio said bb is not very bad and ask me to train him more at home, and will be hv a follow-up call by phone on Oct wor. ><

我囡囡7月21日已見了CAC的NURSE...她說要等~半年先有得見有關專家...仲白紙黑字咁寫明係要等~半年...

我都唔知我囡囡的情況是怎樣...佢9個月有多都坐唔直(仲要用手SUPPORT先坐到...好似無腰骨咁)...但是識爬...動作怪怪的...可以自己O係床仔企起身(唔洗人幫...自己由坐轉企)...
成身軟"NAI NAI"...做一字馬最叻...

見完NURSE都是無咩月...係佢問情況ONLY...都要繼續等...

我們排了協康會青蔥計劃的綜合評估...今個星期五有得做...我想問問有無人做過有關評估...之後會點?

阿仔係協康3年,我都未見過咁細個b去training,會唔會係因為佢地太細呢?? 政府野係咁架啦,等評半年,等服務再等半年,浪費哂小朋友寶貴既黃金時期

原帖由 小山竹 於 09-7-27 20:34 發表
我囡囡7月21日已見了CAC的NURSE...她說要等~半年先有得見有關專家...仲白紙黑字咁寫明係要等~半年...

我都唔知我囡囡的情況是怎樣...佢9個月有多都坐唔直(仲要用手SUPPORT先坐到...好似無腰骨咁)...但是識爬...動作 ...

Q:何為肌肉張力?在怎樣的情況下才知道孩子的張力是正常的?
              A:肌肉張力指的是肌肉在部用力的狀況下的彈性,主要是來自於運動神經系統的作用。
                一般人的肌肉張力是屬於正常的;而不是正常的肌肉張力則可分為張力過高或過低,也就
                是我們所稱「高張力」或「低張力」,程度的高低在評估和診斷時有一定的方法及標準。
                然大致而言,簡單的分辨可從肢體的被動運動及觸摸肌肉部位二種分式來判斷。在幫肌肉
                張力過高者動其四肢時,會有相當的阻力,且在觸摸時,會發現關節較緊,有肌肉處較硬
                的情形;反之,在幫肌肉張力過低者動其四肢時,或發現其關節活動度過大,超過一般常
                人的角度範圍,且觸摸其肌肉時,會覺得過度柔軟。不論張力過高或高低,在判斷時主要
                是依據關節角度與被動運動的速度來瞭解肌肉張力的不同程度,因此仍必須由專業的復健
                醫師或物理治療師來評估。

http://www.guguhouse.idv.tw/communication-index-f.htm

但係仔仔細果已經實 dig dig,都唔知點解會大小肌肉都差...

原帖由 小山竹 於 09-7-27 22:13 發表
Q:何為肌肉張力?在怎樣的情況下才知道孩子的張力是正常的?
              A:肌肉張力指的是肌肉在部用力的狀況下的彈性,主要是來自於運動神經系統的作用。
                一般人的肌肉張力是屬於正常的;而不是正常的肌肉張 ...

原帖由 小山竹 於 09-7-27 20:34 發表

我都唔知我囡囡的情況是怎樣...佢9個月有多都坐唔直(仲要用手SUPPORT先坐到...好似無腰骨咁)...但是識爬...動作 ...

你囡囡9個月大可以企咪好囉, 我囡囡13個月大先叫坐得穏下咋, 依家22個月都未試行, 就連企都只可以企十幾秒

我打左比X理治XC,佢唔寫refer letter 比我呀,因bb14月看時,只是比一般bb慢dd,似10-11月wor,叫我比多d training 佢,同埋係bb有多樣問題先可以經doctor寫refer letter wor,心急只可去private個d lor....

佢比左2本書仔,叫我多d同bb做個d training,如坐椅仔,人力車之類

小山竹:
你去完"hip hong"係咪會同bb報 private個d training 呀? 要 $600/50 mins一堂wor

回覆 48# 小山竹 的文章

冇咩KA,我問左了,如report出係有problem,你只可以apply佢地private既 classes($600/50mins),而$60/mth個d,係經社暑refer的,而且要排一好耐ka,我仔仔好似你bb呀,都係9個月度先坐,坐坐下自已會由訓轉坐,1-yr先爬,而家一直都係扶住行,未會自已企

hi, 做坐椅仔既運動係唔係即係要個小朋友坐係度練自己起身?我自己覺得呢個動作對我女女都好有幫助。我唔知係咁岩定係其他原因。因我女女第1堂上完物理治療, 治療c都有迫佢練起身, 要佢學用自己既力去起身, 佢真係喊住咁試左好多次。(因佢想離開姑娘, 快d返去我身邊)。佢練完之後返到屋企果個星期, 佢主動行多左 (未練前, 大部份時間係爬)。

原帖由 nokia6300 於 09-7-28 17:48 發表
我打左比X理治XC,佢唔寫refer letter 比我呀,因bb14月看時,只是比一般bb慢dd,似10-11月wor,叫我比多d training 佢,同埋係bb有多樣問題先可以經doctor寫refer letter wor,心急只可去private個d lor....

佢比左2本書 ...
[link=http://lilypie.com][img noborder]http://bd.lilypie.com/PC12p8.png[/img][/link]

咁睇黎你既小朋友都唔係好大問題啦~

原帖由 nokia6300 於 09-7-28 17:48 發表

佢比左2本書 ...

回覆 55# bbsinman 的文章

我的治療c說仔仔條腰唔夠力,好軟,坐椅仔會TRAIN UP番,但我唔識點train佢自已起身?係點呢?不過坐多d,又真係條腰好d wor,之前抱起佢,唔會好似其他bb條腰有力的,而家好d了,你係where做物理治療?

請問你bb係邊度反playgroup?
同埋食咩brand fishoil 的?我仔仔15月仲只得4隻牙仔,想比d fishoil 佢食呀

回覆 56# MARSTEN 的文章

maybe 真係比起其他bb,我仔仔唔係好嚴重啦,但做媽媽,真係好鬼worry,又好怕自已粗心大意,只想佢可以跟返standard既進度,因我家好多bb的,我仔仔有七個表哥/姐,個個都好精靈ka,所以mami好早已經覺我bb有問題,但d老人家唔識呢d野ka,所以,好大pressure呀! ><

我女女係沙田某間幼稚園既感統playgroup上左2個月。

坐椅仔既運動,物理治療師提議我可以用張CHAIR , 俾佢自己坐, 可能前面位置放D吸引佢既玩具 / 人物 , 引佢自己起身拎 / 去。

請開坐,我女女坐係度玩時, 好多時雙腳會向後壓, 好似個M未咁, 物理治療師話咁坐唔好, 叫我要教女女唔可以咁坐,一定要將雙腳放好係前面"V"字。

原帖由 nokia6300 於 09-7-28 21:34 發表
我的治療c說仔仔條腰唔夠力,好軟,坐椅仔會TRAIN UP番,但我唔識點train佢自已起身?係點呢?不過坐多d,又真係條腰好d wor,之前抱起佢,唔會好似其他bb條腰有力的,而家好d了,你係where做物理治療? ...
‹ 上一主題|下一主題