用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 喺協康重有一年,有冇人知升學問題
go

喺協康重有一年,有冇人知升學問題

小女今年五歲,可以係協康讀多一年跟住二零一零年就要升學,有冇人知道評估之後要怎樣,我住南區有咩選擇,因為根德一路都評估唔到佢係咩症.但中心老師及冶療師說她是整體發展遲援和自閉症中間.最慘佢依家都唔肯講嘢,連基本自理都唔得.唉!好煩.(她是懂得但唔肯做)

原帖由 mhlui 於 09-2-21 20:51 發表
小女今年五歲,可以係協康讀多一年跟住二零一零年就要升學,有冇人知道評估之後要怎樣,我住南區有咩選擇,因為根德一路都評估唔到佢係咩症.但中心老師及冶療師說她是整體發展遲援和自閉症中間.最慘佢依家都唔肯講嘢,連 ...

學校會在10月11月舉辦參觀 學校活動 你可以間間都去睇下 (特殊OR一般小學)
到評估中心 2010年1月至3月 左右CALL你去做評估佢地就會叫你選擇邊樣學校(特殊OR一般小學),你到時又可以CALL下你參觀過既心儀學校 傾下 佢地可以點幫你小朋友!

"不為也, 非不能也"
我個仔都係, 但返左協度2個月已有好轉, 迫下佢啦.

小女今年五歲,可以係協康讀多一年跟住二零一零年就要升學,有冇人知道評估之後要怎樣,我住南區有咩選擇,因為根德一路都評估唔到佢係咩症.但中心老師及冶療師說她是整體發展遲援和自閉症中間.最慘佢依家都唔肯講嘢,連 ...

每個小朋友特性都唔一樣,有d 受軟唔受硬,有d 硬得唔軟得,最緊要係因應自己小朋友黎教,唔係下下迫就有用嘛﹗

我仔仔一樣都係5歲, 佢自理及學習能力都ok, 係社交/專注/大&小肌要執, 言語差d....都係協康讀緊, 不過我會到時係出面謮多一年普通幼稚園先上小學

多謝回應,我小朋友就是受軟唔受硬嗰隻,只要你讚佢(重要好大表情)唔好夾硬嚟,如果唔係佢會大吵大鬧.所以我信唔可以迫如果唔係一定反效果.

原帖由 annaanna 於 09-2-23 17:55 發表
每個小朋友特性都唔一樣,有d 受軟唔受硬,有d 硬得唔軟得,最緊要係因應自己小朋友黎教,唔係下下迫就有用嘛﹗