用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Co-edu interview on 7 Mar
樓主: mummy911
go

St Paul Co-edu interview on 7 Mar

英文grammar 好似係教高一級, 因為本書係用"2", 好似係外國出板社既書黎, 唔係咁多地方有(漢榮,商務都冇), 我地最後都係去書單提供既書店先買到(係中環), 其他都係用普通出板商d F.1書. 書本唔多只買左$2xxx, 通識/電腦/音樂等都係用學校自己比既筆記, 所以唔使買. 科學/數學又會有d唔教住, 留翻下年教等.....
原帖由 skngan 於 09-2-25 13:55 發表
請問中一教的內容是否較其他學校高一或幾級?

好慚愧! 我地冇教佢英文, 因為我地英文都唔好.....
佢只係每星期六去私人補習英文個半鐘同補一個鐘普通話, d功課都係佢自己做, 我地只有提佢做功課(因為佢成日掛住睇小說/上網), 好少教佢, 除左電腦科/數學有時會問下我地, 其他都係佢自己攪掂.
學校規定今年要睇8本(好似)英文小說同6本中文(好似), 每個月要睇一本, 學校借既, 跟住就會有quiz等...成日要企係黑板前做presentation, 中英文都有, 有時講新聞, 有時賣廣告....

原帖由 mezk 於 09-2-25 14:12 發表
多謝,多謝!小兒就係英文差點。考試都很好,就係唔鐘意讀英文課外書,所以識的英文詞少點。唔知你的點么教個仔學英文既?

咁佢e+會唔會覺得返學好辛苦,英文科難咗,同埋英文如果差點,會唔會影響其他科的理解?多謝!
原帖由 LittleKidult 於 09-2-25 15:19 發表
好慚愧! 我地冇教佢英文, 因為我地英文都唔好.....
佢只係每星期六去私人補習英文個半鐘同補一個鐘普通話, d功課都係佢自己做, 我地只有提佢做功課(因為佢成日掛住睇小說/上網), 好少教佢, 除左電腦科/數學有時會問 ...

Hi Littlekidult

請問spcc多課後活動嗎?你仔仔什樣放學,行落山,坐巴士,小巴...?

返學又冇乜問題喎, 聽佢講都幾開心, 成日同佢講話轉校佢都唔想....佢唯一擔心既係運動方面, 因為佢唔識游水, 但係學期尾要考50m自由式....係英文差左d, 但其他科問題唔大, 暫時佢自己都應附到.
可能因為佢比較開朗同唔怕醜(之前去面試成日"溜"其他考生傾計....), 所以都好夠膽做presen同好夠膽講英文
原帖由 mezk 於 09-2-25 15:28 發表
咁佢e+會唔會覺得返學好辛苦,英文科難咗,同埋英文如果差點,會唔會影響其他科的理解?多謝!

佢好多時都係同幾個同學行落山
原帖由 yhma 於 09-2-25 15:41 發表
Hi Littlekidult

請問spcc多課後活動嗎?你仔仔什樣放學,行落山,坐巴士,小巴...?

多謝嗮!從你講地野了解多咗SPCC,除咗學費同埋路遠點,SPCC是我們最想上的學校,只係擔心入唔到。

原帖由 LittleKidult 於 09-2-25 16:00 發表
返學又冇乜問題喎, 聽佢講都幾開心, 成日同佢講話轉校佢都唔想....佢唯一擔心既係運動方面, 因為佢唔識游水, 但係學期尾要考50m自由式....係英文差左d, 但其他科問題唔大, 暫時佢自己都應附到.
可能因為佢比較開朗 ...

唔該哂

原帖由 LittleKidult 於 09-2-25 16:05 發表
佢好多時都係同幾個同學行落山

Dear Littlekidult,

謝謝您的分享, 小女兒也會在3月7日interview.
萬分感激, 謝謝!

祝大家既小朋友考到心儀學校!!

祝大家既小朋友考到心儀學校!!

各位家長亦不要太擔心, 因我們身為家長要做的都已為小朋友做了, 但很多事並不是我們可以控制的, 太擔心也沒有幫助, 對身體沒有益處.

得唔得就交給天父吧!

願主佑各位

Hi LittleKidult

Thks for sharing.
I have some more questions to ask, pls check pm and hope you can reply.

原帖由 LittleKidult 於 09-2-25 16:00 發表
可能因為佢比較開朗 ...

原帖由 phoebe-lily 於 09-2-27 17:16 發表
Hi LittleKidult

Thks for sharing.
I have some more questions to ask, pls check pm and hope you can reply.

為什麼要鬼鬼祟祟?  不可以大大方方在此與其他家長一起分享及研究嗎?

LittleKidult是一個很大方及友善又熱心的家長, 她絕不是一個吝嗇的人, 我相信不必pm她也會答你

HI 王國國民

好surprised 會比你話鬼鬼祟祟!!

本人之囡囡還末到考中學階段, 到來只係想知多點學校資料以便日后作選校之用.
我問 LittleKidult 之問題, 和此Forum 並沒有關係. 只不過
係唔想左住大家.

原帖由 王國國民 於 09-2-27 17:42 發表

為什麼要鬼鬼祟祟?  不可以大大方方在此與其他家長一起分享及研究嗎?

LittleKidult是一個很大方及友善又熱心的家長, 她絕不是一個吝嗇的人, 我相信不必pm她也會答你 ...

Hi Littlekidult,

Pls check PM.