用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 St Paul Co-edu interview on 7 Mar
樓主: mummy911
go

St Paul Co-edu interview on 7 Mar

LittleKidult

另穿校服定便服較好?

回覆 # 的文章

LittleKidult,
Can you share more info with me about the interview, pls. My son will go to the interview on Mar 7. And should he wear uniform ?

Hi
My son also called for interview on 7 Mar, too.

But, We would not attend the interview as we have accepted offer from DBS.

我地上年去就大部份考生都係著校服, 學校冇硬性規定著咩衫, 不過我覺得著校服會穩陣d. 如果真係吊腳就睇下借唔借到條校褲, 再唔係著便服都應該問題唔大, 不過唔好著到五顏六色, 大紅大紫, 最潮最型, 好似做show咁就得.
考法 (上年):
1, 先係禮堂右邊(好多考生一齊)自己睇編中文文章, 約10~15分鐘會去禮堂中間第一排老師(一排約有10位老師), 會被安排去第一排既其中一位老師, 一對一坐底用廣東話講翻先前份文章.
2, (呢part用普通話) 見完第一排老師(幾分鐘), 即刻行去第二排其中一位老師, 然後睇編中文文章, 呢part係要用普通話, 讀編文章(好似有d地方留空要考生補充翻, 用口講唔使寫)
3, (些part全英文) 完成第二位老師後考生會被安排係禮堂最左邊等, 等齊10~20人, 就會被帶去睇段冇字幕既英文短片, 睇完後會3個一組被帶去某班房, 3個考生續一入房見老師問翻先前段英文既野, 當3個考生都分別完成後就一齊再入翻房, 3個人一齊討論先前段片
4, 完成, 走得, 等結果
5, 祝好運!!!

原帖由 LittleKidult 於 09-2-24 14:25 發表
我地上年去就大部份考生都係著校服, 學校冇硬性規定著咩衫, 不過我覺得著校服會穩陣d. 如果真係吊腳就睇下借唔借到條校褲, 再唔係著便服都應該問題唔大, 不過唔好著到五顏六色, 大紅大紫, 最潮最型, 好似做show咁就 ...

Hi,

以前如果學生有學樂器, 要去音樂室示範, 請問上年要唔要?

應該冇, 或者因為我個仔得鋼琴五級, 所以唔使, 不過眼見好似冇人帶住樂器.
重有, 只要帶住封面試信就得, 唔使帶其他証書/文作等.

原帖由 MoneyWong 於 09-2-24 14:33 發表

Hi,

以前如果學生有學樂器, 要去音樂室示範, 請問上年要唔要?

回覆 # 的文章

Can you tell me when yours son get the DBS
offer?

my son got DBS offer around end of DEC 08

回覆 # 的文章

Do your son have any special skills?

Fair to say, he is good at one musical instrument

真係好多謝嗮你的分享。你個仔覺得英文難唔難?

原帖由 LittleKidult 於 09-2-24 14:25 發表
我地上年去就大部份考生都係著校服, 學校冇硬性規定著咩衫, 不過我覺得著校服會穩陣d. 如果真係吊腳就睇下借唔借到條校褲, 再唔係著便服都應該問題唔大, 不過唔好著到五顏六色, 大紅大紫, 最潮最型, 好似做show咁就 ...

考果陣覺得好難, 而家都OK既.
原帖由 mezk 於 09-2-24 16:37 發表
真係好多謝嗮你的分享。你個仔覺得英文難唔難?

回覆 # 的文章

I would appreciate if someone can  share the profile of your kid who are invited for March 7's interview.
For example, awards earned, special skills and position in school. Many thanks.

原帖由 vliu 於 09-2-24 08:08 發表
一共收100人,第一輪只收了19人,也不是所有人都會讀,剩下的名額收第二輪。

收嘅人數比DBS多喎, 但係遇啱下星期要考試,係咪時間又不能改?(想改上午) 你地會點取捨呢?

回覆 # 的文章

Thanks very much for sharing!

咁你個仔果陣識唔識答點問題?
原帖由 LittleKidult 於 09-2-24 16:51 發表

佢話英文個part唔得, 尤其係討論, 全組人都係英文討論冇乜點出聲, 廣東話同普通話就冇乜問題.
原帖由 mezk 於 09-2-25 11:22 發表
咁你個仔果陣識唔識答點問題?

Thanks for sharing!

請問中一教的內容是否較其他學校高一或幾級?

原帖由 LittleKidult 於 09-2-24 16:51 發表

多謝,多謝!小兒就係英文差點。考試都很好,就係唔鐘意讀英文課外書,所以識的英文詞少點。唔知你的點么教個仔學英文既?
原帖由 LittleKidult 於 09-2-25 11:51 發表
佢話英文個part唔得, 尤其係討論, 全組人都係英文討論冇乜點出聲, 廣東話同普通話就冇乜問題.